Een leegstaand lokaal als ruimte voor talentontwikkeling kind
Maak van leegstaande lokalen op scholen in krimpregio’s een ruimte voor algemene talentontwikkeling van kinderen. Dat betoogt onderwijskundige Wilske Hager aan de hand van haar onderzoek voor de wetenschapswinkel Onderwijs in opdracht van OBS de Drift in Grolloo.
Krimp
Veel basisscholen in krimpgemeenten hebben te maken met leegstaande lokalen. Vooral kleinere scholen, zoals OBS de Drift in Grolloo, kampen met dit probleem. Het bestuur van de school vroeg aan de Wetenschapswinkel Onderwijs hoe de inrichting van het lokaal beter aansluit bij het schoolplan, zonder dat het de school te veel kost.
Beleid
Wilske analyseerde thema’s als totale ontwikkeling, leeromgeving en coöperatief leren. Ze inventariseerde de wensen voor het lokaal bij leerkrachten, ouders en externe organisaties, zoals de lokale kinderopvang. Ook betrok zij de leerlingen in het proces. Uiteindelijk bundelde ze de punten uit het schoolplan en de wensen van de betrokkenen in één plan: het Parelplan.
Parelplan
Volgens het Parelplan moet het lokaal zich richten op de brede ontwikkeling van het kind: handvaardigheid, muziek, knutselen en dans. Aansluiting met grote activiteiten in het dorp, zoals het Holland International Blues Festival, vallen hier ook onder. Daarnaast raadt Wilske aan ook de ouders, die ieder ook hun eigen talenten hebben, te betrekken bij de invulling van het lokaal. Zo biedt het lokaal letterlijk ruimte voor een groot scala aan activiteiten, die allen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het kind.
Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2021 15:07 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.