Communicatie in de Oosterparkwijk
Twee masterstudenten Communicatiekunde zijn gestart met een onderzoek naar communicatie in de Oosterparkwijk. Dit doen ze voor de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie in opdracht van de gemeente Groningen. Naast twee masterscripties, leveren de twee studenten ook een adviesrapport op voor alle partijen in de wijk.
De Oosterparkwijk
De Oosterparkwijk is een uniek stukje Groningen: een wijk waar rasechte Stadjers steeds meer samenleven met een groeiend aantal studenten en niet-Groningers. Het is dan ook een interessante plek voor het experimenteren met een nieuw democratisch concept: de Coöperatieve Wijkraad (CWR). In de Oosterparkwijk bepaalt een lokale raad, bestaande uit 11 burgers en 6 raadsleden van de gemeente, de agenda en beheert zelf het budget. De CWR voegt zich daarmee bij een groter collectief aan partijen die de Oosterparkers informeren, ondersteunen en vertegenwoordigen: de bewonersorganisatie, het WIJ-team, de wijkkrant en het gebiedsteam van de gemeente Groningen.
Discoursanalyse
Hoe laat je de communicatie in de deze diverse wijk zo goed mogelijk verlopen?, vroeg de gemeente aan de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie. Communicatiekundestudenten Julia van der Zee en Jaou Chateau pakten deze vraag op en doen in samenwerking met de wijkbewoners discoursanalystisch onderzoek naar de communicatie in de wijk. Om data te verkrijgen voeren zij in april en mei open gesprekken met wijkbewoners over alles dat speelt in hun omgeving. Deze data vormt de basis voor een kwalitatieve discoursanalyse.
Resultaten
Het onderzoek mondt uit in een afstudeerproject dat twee masterscripties en een adviesrapport voor de partijen in de wijk omvat. Uiteindelijk doel is om nieuwe inzichten te vergaren over de communicatie in de Oosterparkwijk. Op basis van deze inzichten worden de partijen en wijkbewoners geholpen om in de toekomst succesvoller met elkaar te communiceren.
Meer weten? Mail dan met ons: tawi rug.nl, of bekijk de resultaten van het onderzoek van het Kenniscentrum Filosofie in ons jaarbericht.
Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2021 15:07 |
Meer nieuws
-
04 juli 2022
Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur
Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...
-
12 mei 2022
KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid
Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
15 maart 2022
Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...