Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops Beta Science Shop

Populaire projecten

Versteende tuinen

De bodem in steden raakt in toenemende mate geplaveid. Open terrein wordt omgezet in wegen, woon- en industriegebied. Parken maken plaats voor parkeerterreinen. Tuinen liggen vol met tegels. Het oppervlak open grond neemt af. Grond en groen zijn echter een essentieel element in het stedelijk milieu. Wat betekent verstening voor het milieu? Wat kunnen burgers ertegen doen? Cirsten Zwaagstra zocht het uit in haar scriptie The contribution of soil sealing in urban private gardens to runoff and urban heating.

Leven in het Lopster K.P. Zijlbad

Het openluchtzwembad K.P. Zijlbad in Loppersum is het enige natuurzoutwaterbad in Nederland. Het water wordt opgepompt uit een bron van circa 100 meter diep en doordat het natuurwater is, is er ook leven in het water. De Bèta Wetenschapswinkel heeft de ecologie in het water bekeken.

Laagfrequent geluid

De Wetenschapswinkel heeft enige jaren geleden een CD gemaakt met bruine en zwarte ruis erop. De CD is bedoeld voor mensen die last hebben van een brommend (laagfrequent) geluid: de ruis kan een vervelende brom maskeren waardoor deze minder hinderlijk wordt, en mensen dus 's nachts weer kunnen slapen. De CD is te bestellen via science-shop-fse rug.nl.

Dermatologie in de tropen

Westerse zalfjes, pillen en andere medicijnen: ze zijn veel te duur voor patiënten met huidaandoeningen die in ontwikkelingslanden wonen. De Bèta Wetenschapswinkel bracht een 'kookboek' uit, waarmee artsen en verpleegkundigen in de tropen zelf hun medicijnen kunnen maken. Bekijk het artikel en lees ook het artikel in Broerstraat5.

Laatst gewijzigd:06 mei 2021 11:23