Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

Lessen - Dr. Aleid Fokkema

Van de lezing wordt een opname gemaakt. Deze zal ongeveer een week na de lezing op de site van Spraakmakende Boeken worden geplaatst.

Spreker Dr. Aleid Fokkema
Datum, tijd en locatie 25 januari 2024; 19.45 uur; Offerhauszaal, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
x

Ian McEwans laatste roman Lessen (2022) neemt meer dan een halve eeuw van ontwikkelingen op het wereldtoneel in beschouwing, aan de hand van het leven van een doodgewone man. Roland Baines is een typische antiheld, grotendeels passief, iemand die zijn talenten niet waarmaakt en in maatschappelijk opzicht niets bijzonders gepresenteerd heeft, en toch…heeft hij een fascinerend bestaan, al is het alleen al om de vreemde, gepassioneerde affaire die hij als veertienjarige met zijn pianolerares beleeft.

In deze lezing laat dr. Aleid Fokkema zien hoe McEwan zijn geliefde thema’s van schuld, verantwoordelijkheid en vergeving tegen het licht houdt en daarmee een humanistische roman schrijft. Maar ook een roman vol ongemak en angst, met een spanning die we ook kennen uit zijn vroegste werk. Naast de ethische kwesties verdient het postmodernistisch idee van meerdere en parallelle werelden aandacht: hoe we de werkelijkheid waarnemen en wat dit eigenlijk zegt.

Laatst gewijzigd:02 februari 2024 13:04