Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

Shuggie Bain - Dr. Aleid Fokkema

Van de lezing wordt een opname gemaakt. Deze zal ongeveer een week na de lezing op de site van Spraakmakende Boeken worden geplaatst.

Spreker Dr. Aleid Fokkema
Datum, tijd en locatie 30 maart 2023; 19.45 uur; Offerhauszaal, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
x

In de roman Shuggie Bain van Douglas Stuart zien we de wereld door de ogen van een jongen, een kind nog. Een harde wereld, een liefdevolle wereld, een wereld van kwetsuren en sociale achterstelling. Shuggie groeit op in een verscheurd gezin. Zijn vader gaat er al snel vandoor, zijn oudere halfzus en halfbroer gaan vroeg het huis uit en hij blijft achter met zijn moeder Agnes, die zich langzaam maar onafwendbaar de dood drinkt. Intussen komt Shuggie erachter dat hij anders is dan andere kinderen. Later dan zijn omgeving en later dan de lezer, begint Shuggie zich te realiseren dat het gebruikelijke masculiene plaatje hem niet past.

De roman speelt zich af in Glasgow, Schotland, in de jaren tachtig. De auteur wint er geen doekjes om dat er veel autobiografische elementen in het verhaal zitten. Als je dat weet, hoe lees je dit boek dan zonder de feiten te willen checken, zonder dat het leven van de auteur centraal komt te staan? In mijn benadering van het boek is dit de kernvraag. Ik ga iets vertellen over structuur en symboliek. Wat het boek verder spannend en bijzonder maakt, is de verweving van politiek en sociaal realisme met het persoonlijke. En waarom het verhaalnog lang blijft hangen heeft alles te maken met de toewijding van Shuggie voor zijn moeder, een vrouw met allure en een groot hart die reddeloos ten onder gaat aan haar alcoholisme.

Laatst gewijzigd:01 mei 2023 16:34