Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

De kapperszoon - Janine Mooij, MA

Van de lezing wordt een opname gemaakt. Deze zal ongeveer een week na de lezing op de site van Spraakmakende Boeken worden geplaatst.

NB: Om roostertechnische redenen vond de lezing op 22 september in de Geertsemazaal (naast de Offerhauszaal) plaats. Dat zal ook bij deze lezing en bij de lezing op 23 februari het geval zijn. De overige lezingen vinden zoals gebruikelijk in de Offerhauszaal plaats.

Spreker Janine Mooij, MA
Datum, tijd en locatie 27 oktober 2022; 19.45 uur; Geertsemazaal, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
x

De kapperszoon (2022) is de vijfde roman van Gerbrand Bakker en zijn eerste sinds 2010. Het gaat over Simon, een kapper in de Jordaan die zijn beroep geërfd lijkt te hebben: zijn grootvader was het, zijn vader was het. In tegenstelling tot hen, is hij weinig enthousiast over het vak en in tegenstelling tot het praatgrage stereotype, is Simon een man van weinig woorden. De zaak is dan ook vaker gesloten dan geopend. Wanneer een van zijn vaste klanten, een schrijver, geboeid raakt door het verhaal van Simons vader, die in 1977 omkwam bij de vliegramp op Tenerife, duikt Simon in de feiten en onduidelijkheden rondom deze gebeurtenis. Daarnaast is er nog de knappe Igor, een van de verstandelijk beperkte jongeren waar Simon wekelijks mee zwemt...

Op 27 oktober 2022 zal Janine R. Mooij een lezing verzorgen over De kapperszoon van Gerbrand Bakker. Ze zal daarbij ingaan op de vele parallellen tussen de vader en de zoon, zowel op hoofdlijnen als in details. Daarnaast zal ze ingaan op een opvallend motief en op het gehanteerde vertelperspectief en de gevolgen daarvan voor de interpretatie van het hoofdpersonage.

Laatst gewijzigd:07 december 2022 13:55