Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Kennis en leren Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Murat Isik: Wees onzichtbaar

Ambo|Anthos, 2017

Spreker Dr. Sandra van Voorst
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 23 januari 2020, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelden niet verplicht
Murat Isik: Wees onzichtbaar
Murat Isik: Wees onzichtbaar

Wees onzichtbaar is de tweede roman van Murat Isik (1977) die met zijn debuut Verloren grond onder meer de publieksprijs van De Bronzen Uil won. De roman is buitengewoon spraakmakend; de bestseller werd bekroond met de NRCprijs voor het beste boek 2017, de Libris Literatuur Prijs (2018), de Boekhandelsprijs (2018) en De Inktaap 2019. Daarnaast wordt Wees Onzichtbaar verwerkt tot televisieserie, en een toneelvoorstelling van de roman wordt vanaf februari 2020 gespeeld in het theater.

In Wees onzichtbaar vertelt Murat Isik het verhaal van Metin Mutlu, een Zaza-Turks jongetje dat op vijfjarige leeftijd, met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland in de Amsterdamse Bijlmer terechtkomt en daar opgroeit. De roman begint in 1983 en beschrijft niet alleen het leven van de opgroeiende Metin, maar ook de ontwikkelingen van de Bijlmermeer. De twee verhalen spiegelen elkaar: waar de Bijlmer van een supermodern en idealistisch bouwkundig project vervalt tot een sociaal getto, zien we Metin zich ontwikkelen van een schuchtere Turkse jongen met een tirannieke vader tot een jongeman met toekomst.

De grotendeels autobiografische geschiedenis laat zich lezen als een typisch ‘coming of age'-verhaal, een vertelling over hoe allerlei factoren je identiteit en volwassenwording bepalen, maar ook als een grotestadsroman. De roman toont een herkenbaar tijdsbeeld voor iedereen die de jaren tachtig en negentig heeft meegemaakt, maar biedt tegelijkertijd een voor velen nog onbekend inkijkje in de wereld van een migrantengeneratie, die hier een bestaan probeerde op te bouwen.

In deze aflevering van Spraakmakende Boekenlezing zal Wees onzichtbaar in het licht van deze verschillende perspectieven verkend worden.

Laatst gewijzigd:02 januari 2020 14:31