Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

Misschien Esther - Katja Petrowskaja

De Bezige Bij, 2015

Spreker

dr. Henk Harbers

Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 27 oktober 2016, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Misschien Esther van Katja Petrowskaja is een boek dat de herinnering aan de geschiedenis van de joden in Europa, in dit geval vooral Midden- en Oost-Europa, levend wil houden. Alleen al daarom is het een belangwekkend boek. Een aangrijpend boek ook. Maar het is meer dan alleen een beschrijving van het leven van joodse mensen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het is vooral ook een beschrijving van de zoektocht van de ik-persoon, Katja Petrowskaja, naar die geschiedenis, een beschrijving van wat die zoektocht voor haar en haar identiteit betekent.

Katja Petrowskaja (1970) is geboren en opgegroeid in Kiev, in het toenmalige Oekraïense deel van de Sovjet-Unie. Daar was in de officiële herinnering de Tweede Wereldoorlog vooral de heroïsche nationale strijd; voor de herinnering aan de joodse geschiedenis was nauwelijks plaats. Na haar literatuurstudie gaat ze met haar Duitse man naar Berlijn. Van daaruit gaat ze op zoek naar haar – joodse – familiegeschiedenis. En ze schrijft daarover in het Duits, in de taal van de ‘vijand’, de taal die ze pas vanaf haar 26e heeft geleerd.

Dat levert een boek op dat half vergeten episodes indringend terugroept, dat fascineert door het spel met taal, en dat vooral de vraag stelt, hoe je in de 21e eeuw met deze geschiedenis zou moeten omgaan.

Laatst gewijzigd:18 februari 2020 16:47