Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Research and Innovation Support Virtual Reality and Visualisation

HPC/V in de media

Vanwege de unieke faciliteiten waarover het HPC/V beschikt, en het belang voor PR doeleinden van de RUG, komt het centrum geregeld in kranten of tijdschriften terecht. Ook TV- en filmmakers komen vaak langs in een poging de Virtuele 3D wereld van het Reality Center in 2D te filmen.


bnr nieuwsradio
bnr nieuwsradio

BNR Nieuwsradio, 22 februari 2011

DenkTank is een programma van BNR over innovatie en inspiratie, dat creatief over de bestaande kaders heen kijkt. Op 22 februari werd een kort interview met het HPC/V uitgezonden.

RTV Noord
RTV Noord

RTV Noord, 7 februari 2011

De publieke omroep van de provincie Groningen, RTV Noord, maakte een nieuws item over het nieuwe multitouch scherm. Het filmpje is op youtube te vinden.
OogTV
OogTV

Oog TV, 3 februari 2011

In een kort nieuws item wordt aandacht besteed aan het nieuwe Reality Touch Theatre, een supergroot multitouch scherm dat onder andere gebruikt gaat worden voor GIS applicaties en onderzoek naar gebruikers interactie. Op youtube staat het filmpje.

Dagblad van het Noorden
Dagblad van het Noorden

Dagblad van het Noorden, 11 juni 2010

In het Dagblad een reportage naar aanleiding van de opening van het vernieuwde Reality Center, met daarin een interview van Ester van der Meer met Frans van Hoesel en Roos Pals. Roos heeft het daarin over het virtuele dierenpark als wetenschappelijke proeftuin. Als pdf file is de reportage ook te downloaden.

Universiteitskrant
Universiteitskrant

UK, 19 december 2009

In de UK special over Lifestyle staat op de gehele achterkant een interview van Peter Keizer. "Deeply hidden within the concrete walls of the Zernikeborg lies the Reality Centre – a place where scientists and nerds play with virtual reality. Researchers wearing 3D glasses study molecular structures, the development of the universe and human behaviour." Het interview is ook online te lezen.

Oogtv
Oogtv

Oog TV, 6 oktober 2009

In een twee delige special over internet verteld Frans van Hoesel over de allereerste grote web-exhibit op het internet. Volgens Tim Berners Lee was dat een milestone in de ontwikkeling van het huidige internet. De film is te vinden in de archieven van oogtv.

Pictogram
Pictogram

Pictogram, december 2008

In de Pictogram verscheen in december een verhaal over installatie techniek in 3D. Een interview met Erik Verstappen van GTI en Frans van Hoesel van het HPC/V. Onderwerp was de techniek in de nieuwbouw van het Centrum voor Levenswetenschappen.

Binnenlands Bestuur
Binnenlands Bestuur

Binnenlands Bestuur, 22 augustus 2008

Naar aanleiding van een Ciron conferentie waarvoor het HPC/V gevraagd was een keynote speech te houden is er door René Didde een artikel geschreven met de titel: "Illusieverkoper redt plannen" en gepubliceert in 'Binnenlands Bestuur'

Edusite
Edusite

Edusite, 22 maart 2007

Voor deze website is het HPC/V geinterviewed en is een online artikel verschenen, geschreven door Ardy Stemerding en Merijn Scholten. Ook hebben Ardy en Merijn een fraaie video gemaakt om een en ander te illustreren.

NOVA
NOVA

NOVA, oktober 2006

De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, NOVA, is in oktober in het Reality Center van het HPC/V wezen filmen. Marieke Baan en Niels Bos maakten een promotie film daarin  interviews met Rien van de Weijgaart, Amina Helmi, en Else Starkenburg.

hcc!link
hcc!link

hcc!link, september 2006

Het achtste, september nummer van hcc!link was geheel gewijd aan 3D. Vanaf pagina 40 is een achtergrondartikel van Robert van Eijden te vinden over Virtual Reality in het leven van alledag, dat geheel over het HPC/V gaat.

UniversiteitsKrant
UniversiteitsKrant

UK, 12 januari 2006

Het artikel 'Archeologie in pak en kaplaarzen'  van Harry Perton behandeld de expositie in het Groninger Museum over de archeoloog van Giffen. Het HPC/V leverde hiervoor een 3D film met daarin een virtueel model van de opgraving in Ezinge.

AdamsAppel
AdamsAppel

AdamsAppel, 6 juli 2005

Deze uitzending van AdamsAppel was geheel gewijd aan het FArMa project waarbij Virtual Reality een essentieel onderdeel is van het onderzoek van Mark Mobach. Farmacie, architectuur en management komen in dit project samen met als doel om de inrichting van apotheken te optimaliseren. Bekijk de film.

Psychologie Magazine
Psychologie Magazine

Psychologie Magazine, juni 2005

In het artikel 'Opzij, virtuele griezel!' duikt Heleen Peverelli de Reality Cube in om het Chicken Experiment te ondergaan.

Pharmaceutisch Weekblad
Pharmaceutisch Weekblad

Pharmaceutisch Weekblad, april 2005

Johan Klein Haneveld is redacteur van het pharmaceutisch weekblad en schreef in april 2005 een groot artikel over de Virtuele Apotheek die het HPC/V samen met Mark Mobach heeft ontwikkeld.

UniversiteitsKrant
UniversiteitsKrant

UK, 3 maart 2005

Hierin is een artikel te vinden van Marcel Wichgers getiteld 'Schilderen met Software' waarin het werk '2.5 dimensions'  van Michiel Koelink aan de orde komt, dat hij in samenwerking met het HPC/V gemaakt heeft.

De Uitvinders
De Uitvinders

De Uitvinders, januari 2005

In opdracht van TCNN is deze uitzending gemaakt voor de drie noordelijke lokale omroepen. Het onderwerp is innovatien in het noorden en het HPC/V komt na 11 minuten aan bod met als onderwerp de No Limit 1500. Bekijk de film

Noordzakelijk
Noordzakelijk

Noo®dzakelijk, 5 september 2004

Noo®dzakelijk is een programma uitgezonden op RTL 5 op initiatief van de NOM. In deze uitzending wordt onder andere aandacht besteed aan het trappenexperiment van prof. Kooijman en Lofar.

Watersport actueel
Watersport actueel

Watersport Actueel, 3 juli 2004

In dit wekelijks tijdschrift is een interview verschenen met de directeur van No Limit Ships, dhr P. Wieringa, waarin hij in gaat op het No Limit project dat het HPC/V in opdracht heeft uitgevoerd. »

Markant
Markant

Markant, juni 2004

Een artikel door Lidy van Kleef en Gijs Oostendorp over de ambities en het kwaliteitsbeleid van de RUG, waarbij het Reality Center zich prima aansluit.

Facility Management
Facility Management

Facility Management, december 2003

hierin een verhaal door Jan Gerard Hoendervanger en Hayko Wind over Virtual Reality toegepast op kantoorinrichting. Het Menzis gebouw wordt als voorbeeld gebruikt.

Pictogram
Pictogram

Pictogram, 1998-2007

In dit lijfblad van het computer centrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft Jan Kraak een groot aantal publicaties gehad over allerlei onderwerpen uit de ict wereld. »

Laatst gewijzigd:21 september 2021 11:00