Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

RUG werkt mee aan de-identificatie van onderzoeksdata voor wetenschappelijk onderzoek

28 maart 2023

De Rijksuniversiteit Groningen werkt samen met andere instellingen in het Nederlandse hoger onderwijs en SURF aan een nieuwe oplossing voor het de-identificeren van onderzoeksdata met persoonsgegevens. Deze innovatie is hard nodig om ervoor te zorgen dat de gegevens over personen goed worden beschermd, maar er ondertussen ook gedegen onderzoek kan worden uitgevoerd.

Persoonsgegevens zijn voor wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron van informatie. Een belangrijke maatregel om verantwoord met persoonsgegevens te kunnen werken, is het anonimiseren of pseudonimiseren van deze data. De Rijksuniversiteit Groningen werkt mee aan een innovatieve tool die dit proces makkelijker maakt én onderzoekers kan ondersteunen bij het ‘AVG compliant’ maken van hun onderzoek. Op deze manier kunnen zij zowel gevoelige als niet-gevoelige data veilig en verantwoord delen en hergebruiken.

In co-creatie werken aan een nieuwe de-identificatiedienst

Bij dit project zijn inmiddels de volgende instellingen aangesloten: Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam.
Onlangs hebben nog eens vier instellingen aangegeven interesse te hebben om samen te werken aan deze nieuwe dienst en er is ruimte voor meer partijen!

Voordelen deelname

 • Behoeften, eisen en wensen van zijn vroegtijdig in kaart;
 • Toegang tot een dienst die onderzoekers en instellingen helpt compliant te zijn aan de AVG;
 • Minder kosten voor de nieuwe de-identificatiedienst;
 • Kennis van het de-identificatieproces bij andere instellingen;
 • Snellere standaardisatie van de tool.

Inventariseren van behoeften

Deelname van instellingen is belangrijk om zo nauw mogelijk aansluiting te vinden bij de wensen en behoeften van de (toekomstige) gebruikers. De realisatie van de nieuwe dienst voor de-identificatie van persoonsgegevens binnen onderzoek is een gezamenlijk initiatief.

Aanmelden

Geïnteresseerde instellingen die bij het project willen aanhaken, kunnen zich aanmelden via het CIT (Marijke Verheij) of contact opnemen met SURF (Karín Chavez Caballero)

Laatst gewijzigd:31 maart 2023 16:30

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.