Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Pionieren op het Rekencentrum

Van ZEBRA tot informatievisualisatie
31 maart 2022

Nieuw verschenen bij de University Groningen Press: de gebundelde artikelen die oud-CITmedewerker Jan Kraak door de jaren heen schreef in het ICT-magazine Pictogram over de geschiedenis van het programmeren en informatietechnologie aan de RUG. De artikelen geven een mooi beeld van de ontwikkeling van de universitaire rekenfaciliteiten in de afgelopen vijftig jaar: van de eerste supercomputer ZEBRA, de ontwikkeling van programmeren en datavisualisatie, tot de opkomst van het world wide web.

Pioniers

Zoals Jan het zelf omschrijft: "Pioniers waren we tijdens de eerste jaren van het in 1959 opgerichte Rekencentrum. Veel moest er nog worden uitgevonden. Door de trage verwerking van de programma’s en de gebrekkige programmeerhulpmiddelen ging alles moeizaam en traag. Je moest je levenstempo erop afstemmen en alleen mensen met veel geduld voelden zich er helemaal gelukkig bij.”

Pionieren op het Rekencentrum
Laatst gewijzigd:08 april 2022 11:19

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.