Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Pionieren op het Rekencentrum

Van ZEBRA tot informatievisualisatie
31 maart 2022

Nieuw verschenen bij de University Groningen Press: de gebundelde artikelen die oud-CITmedewerker Jan Kraak door de jaren heen schreef in het ICT-magazine Pictogram over de geschiedenis van het programmeren en informatietechnologie aan de RUG. De artikelen geven een mooi beeld van de ontwikkeling van de universitaire rekenfaciliteiten in de afgelopen vijftig jaar: van de eerste supercomputer ZEBRA, de ontwikkeling van programmeren en datavisualisatie, tot de opkomst van het world wide web.

Pioniers

Zoals Jan het zelf omschrijft: "Pioniers waren we tijdens de eerste jaren van het in 1959 opgerichte Rekencentrum. Veel moest er nog worden uitgevonden. Door de trage verwerking van de programma’s en de gebrekkige programmeerhulpmiddelen ging alles moeizaam en traag. Je moest je levenstempo erop afstemmen en alleen mensen met veel geduld voelden zich er helemaal gelukkig bij.”

Pionieren op het Rekencentrum
Laatst gewijzigd:08 april 2022 11:19

Meer nieuws

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...

 • 20 december 2021

  Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen

  Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst...