Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Support4Research Masterclass - een bijdrage vanuit Groningen

23 oktober 2018

Op 4 oktober 2018 vond de masterclass Support4Research plaats, georganiseerd door SURF. Het thema van de masterclass was "verleden-heden-toekomst" en trapte af met een presentatie van prof. ir. Karel Luyben, nationaal coördinator Open Science. Open Access, Fair Data en Citizen Science zijn de drie belangrijke pijlers voor het realiseren van Open Science. De universiteiten spelen een belangrijke rol bij de realisatie van Open Science.

Ook onderzoekers kwamen aan het woord. Zo gaf de Groningse onderzoeker Marc Esteve Del Valle een presentatie over zijn onderzoek “Platform pop: Spotify role as an intermediary in the music industry”. Marc Esteve Del Valle legde uit dat ze voor dit onderzoek gebruik hebben gemaakt van een networked research framework, waarbij de data scientists van het CIT écht onderdeel worden van de onderzoeksgroep. Deze manier van werken past in de grotere trend waarin we zien dat onderzoeksondersteuning in de vorm van o.a. data science, wetenschappelijk programmeren en data stewardship een steeds belangrijker en groter onderdeel wordt van onderzoek.

Na de plenaire opening gingen de mensen uiteen om deel te nemen aan rondetafelsessies. Salome Scholtens (UMCG) en Wietske Degen (RUG - CIT) organiseerde de rondetafelsessie “Hoe bereik je de onderzoeker?”. De rondetafelsessie was zo ontzettend populair dat er extra stoelen aangeschoven moesten worden. Het bereiken van de onderzoeker is een vraag die bij veel (onderzoeks)instellingen speelt. Zo zaten er niet alleen mensen vanuit de universiteiten aan tafel maar ook vanuit de politieacademie, DANS en SURF. Tijdens de sessie werden ervaringen en uitdagingen met elkaar gedeeld. Een van de belangrijkste conclusies van de sessie is dat persoonlijk contact met de onderzoeker essentieel is voor het bereiken van de onderzoekers. Landelijke organisaties zoals DANS en SURF hebben de lokale ondersteuning dan ook ontzettend hard nodig!

Alles bij elkaar kunnen we op een geslaagde dag terugkijken, waarbij Groningen goed vertegenwoordigd was.

Ben je benieuwd naar de presentaties? Hier kun je ze vinden.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2024 12:17

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!