Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Nieuwsarchief

2024
Wetenschappers ontdekken grootste stellaire zwarte gat van de Melkweg
Gepubliceerd op:16 april 2024

Een Europees team van astronomen heeft het grootste stellaire zwarte gat van de Melkweg ontdekt.

Nachtzicht met kunstmatige atomen
Gepubliceerd op:15 april 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Vliegen op houtstof
Gepubliceerd op:02 april 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Een avond vol lentekriebels en andere hormonen
Gepubliceerd op:27 maart 2024

Hoe beïnvloeden feromonen, de zogenaamde ‘communicatiemoleculen’ tussen individuen, ons gedrag? Wat zijn lentekriebels? Deze en andere vragen kwamen op 21 maart aan bod in het Kenniscafé.

Cycloon helpt patiënten
Gepubliceerd op:17 maart 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen.

Een plantaardige sensor
Gepubliceerd op:04 maart 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Deze aflevering: Qi Chen over een plantaardige sensor.

Zal het buigen of barsten?
Gepubliceerd op:13 februari 2024

Wetenschappers van de RUG gaan onderzoek doen naar de materiaaleigenschappen van duurzamer geproduceerd staal.

Watervlug met een klein brein
Gepubliceerd op:12 februari 2024

Elisabetta Chicca onderzocht hoe insecten navigeren, en dat kan nog wel eens van pas komen bij de ontwikkeling van energiezuinige robots.

Aquacultuur verkapte zegen voor Chinese steltlopers
Gepubliceerd op:09 januari 2024

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar schelpdieren worden gekweekt gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. Dat blijkt uit het proefschrift dat bioloog He-Bo Peng op 15 januari aan de RUG verdedigt.

2023
Leven bouwen zonder DNA
Gepubliceerd op:19 december 2023

Professor Sijbren Otto werkt aan een chemisch systeem dat tekenen van leven vertoont, maar dat uit heel andere moleculen is opgebouwd dan leven zoals we dat kennen.

Hoe ontstaat nieuw leven?
Gepubliceerd op:12 december 2023

In 2010 ontdekte RUG-hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto per toeval moleculen die zichzelf kopieerden. Sindsdien bouwt hij aan kunstmatig leven in het lab.

Astronomen ontdekken gigantische stroom sterren tussen sterrenstelsels
Gepubliceerd op:30 november 2023

Een internationaal team van onderzoekers heeft tot hun verrassing een gigantische grote maar zeer lichtzwakke stroom sterren ontdekt tussen sterrenstelsels.

Succesvolle drieteenstrandlopers gaan voor garnaal
Gepubliceerd op:24 november 2023

Tegen de trend van veel vogels in, doet de drieteenstrandloper het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel van deze vogeltjes: de garnalen op het wad.

Materiaalonderzoeker vindt aanwijzing voor behandeling erfelijke ziekte
Gepubliceerd op:23 november 2023

Materiaalonderzoeker Patrick van der Wel heeft bijgedragen aan een onderzoek dat de oorzaak van een dodelijke stofwisselingsziekte, Barth syndroom heeft achterhaald. Bovendien is er een belangrijke stap richting een geneesmiddel gezet.

ERC Consolidator Grant voor twee FSE wetenschappers
Gepubliceerd op:23 november 2023

Twee wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering van de RUG, Clemens Mayer en Danny Incarnato, hebben een ERC Consolidator Grant ontvangen.

RUG viert platina jubileum Nobelprijs Frits Zernike
Gepubliceerd op:09 november 2023

Op 4 november 1953 ontving professor Frits Zernike de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Precies 70 jaar later viert de Rijksuniversiteit Groningen zijn platina jubileum met een symposium en een publieksdag microscopie op zeventig plekken verspreid door de provincie.

ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos
Gepubliceerd op:07 november 2023

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.

15 jaar moleculen bouwen tegen tuberculose: op naar laagdrempelige tests voor ontwikkelingslanden
Gepubliceerd op:02 november 2023

Adri Minnaard bouwt stukjes van de tuberculose-bacterie na. Dat is volgens hem dé route naar een effectiever vaccin en simpele, robuuste diagnostiek. 

Zeg maar dag tegen biofilm
Gepubliceerd op:31 oktober 2023

Wanneer medische implantaten geïnfecteerd raken, vormt zich een laag schadelijke bacteriën op het oppervlak van het implantaat: een biofilm. Een team van 14 gepassioneerde BSc en MSc studenten van de Universiteit van Groningen en de Minerva Art Academy, doet mee aan de International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) om dit probleem aan te pakken. Van 2 tot 5 november zullen ze naar Parijs reizen om hun eindproject te presenteren aan een panel van experts op het gebied van synthetische biologie. Hun naam? Bye-o-film.

Theoretische basis nodig voor nieuwe computers
Gepubliceerd op:17 oktober 2023

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar nieuwe materialen voor het bouwen van computerchips die gebaseerd zijn op de hersenen. Maar een theorie voor dit soort computers ontbreekt nog, terwijl die cruciaal is, stelt Herbert Jaeger, hoogleraar Computing in Cognitive Materials aan de RUG.

Schilderijen wijzen de weg naar chips die werken op licht
Gepubliceerd op:10 oktober 2023

Wetenschappers van het Zernike Instituut voor Geavanceerde Materialen van de RUG hebben twee beroemde schilderijen nagemaakt op een schaal van duizendste millimeters.

Mega-telescoop gaat evolutie van het universum ophelderen
Gepubliceerd op:03 oktober 2023

Sterrenkundigen van de RUG zijn betrokken bij het ontwerp en het gebruik van de Europese Extremely Large Telescope, terwijl verschillende extreem grote onderdelen worden gemaakt in een speciale fabriekshal in Dwingeloo.

Onderzoekers onthullen hoe vetachtige moleculen van tuberculose-bacterie de afweer prikkelen
Gepubliceerd op:27 september 2023

Een internationaal team van wetenschappers heeft een methode ontwikkeld om duizenden vetachtige moleculen van de TB-bacterie te identificeren die effect hebben op het menselijke afweersysteem.

We gaan een radiotelescoop op de achterkant van de maan zetten
Gepubliceerd op:25 september 2023

Léon Koopmans wil een telescoop op de maan zetten om de Cosmic Dark Ages te kunnen bestuderen.

Met licht schakelbaar geneesmiddel weer stap dichterbij
Gepubliceerd op:20 september 2023

Een internationaal team van onderzoekers heeft het schakelmechanisme opgehelderd van een specifieke klasse schakelbare moleculen, de azonium verbindingen. Dit baant de weg voor de toepassing in met licht schakelbare geneesmiddelen.

De ontbrekende schakel die simpele eiwit sequencing mogelijk maakt?
Gepubliceerd op:18 september 2023

Giovanni Maglia heeft een methode ontwikkeld om eiwitten door een nanoporie te transporteren.

Hoe redden we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de ondergang?
Gepubliceerd op:18 september 2023

RUG-onderzoeker Prajal Pradhan wil de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) redden van de ondergang

Trekvogels passen zich aan door te verhuizen
Gepubliceerd op:14 september 2023

In een artikel dat op 14 september verscheen in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution laten RUG biologen zien dat bonte vliegenvangers zich kunnen aanpassen aan klimaatverandering.

Zelfaangedreven sensor van onkruid op Zernike Campus
Gepubliceerd op:12 september 2023

Macromoleculair chemicus Qi Chen van de Rijksuniversiteit Groningen vond een plant, een vervelend onkruid zelfs, en gebruikte het om een kleine, zelfaangedreven sensor te bouwen.

RUG studenten doen mee aan de European Rover Challenge
Gepubliceerd op:12 september 2023

Van 15 tot en met 17 september nemen teams van over de hele wereld het tegen elkaar op in de European Rover Challenge, een evenement dat plaatsvindt op de Kielce University of Technology campus in Polen. Op een speciaal Marscircuit - de zogenaamde Mars Yard - laten de deelnemers ter plekke of op afstand een eigen ontworpen Marsrover verschillende taken uit voeren, gebaseerd op echte NASA- en ESA-missies. Deze negende editie doet er voor het eerst een Nederlands team mee: de Makercie.

Eerste chemische oscillator laat katalyse swingen
Gepubliceerd op:07 september 2023

RUG onderzoekers onwtikkelen een oscilerend systeem dat een katalytische reactie uitvoert

Goede AI moet logisch kunnen redeneren
Gepubliceerd op:05 september 2023

Bart Verheij vindt dat betrouwbare AI in staat zou moeten zijn tot logisch redeneren.

Mutatiesnelheid voor het eerst via stamboom gemeten bij walvissen
Gepubliceerd op:31 augustus 2023

Een internationaal team van zeebiologen, onder leiding van wetenschappers van de RUG en het Amerikaanse Center for Coastal Studies, heeft het DNA onderzocht van walvisgezinnen behorend tot vier soorten walvissen om te schatten hoe snel er mutaties ontstaan. Met behulp van de mutatiesnelheid konden de onderzoekers berekenen dat het aantal bultruggen in de noordelijke Atlantische oceaan voor het begin van de commerciële walvisvangst maar liefst 86 procent lager was dan eerdere berekeningen laten zien.

Evoluerend chemisch systeem verandert de eigen omgeving
Gepubliceerd op:31 augustus 2023

RUG-onderzoekers hebben een chemisch systeem ontwikkelt waarinsynthetische replicatoren de eerste tekenen van Darwiniaanse evolutie vertonen. Omdat de replicatoren hun omgeving ook veranderen ontstaat er een ecologisch-evolutionaire dynamiek. Deze bevinding laat zien dat Darwiniaanse principes ook buiten de biologie kunnen bestaan.

Vogels gaan verhaal van het wad vertellen
Gepubliceerd op:24 juli 2023

De natuur in het Waddengebied staat onder druk. Aan de hand van zes vogelsoorten willen onderzoekers van de RUG, het NIOZ en de Universiteit van Amsterdam uitzoeken wat er mis gaat, en welke beschermingsmaatregelen werken.

De tomatenplant als inspiratiebron
Gepubliceerd op:20 juli 2023

In de strijd om te overleven hebben planten tactieken om vijanden te weren. Ook de wilde tomaat heeft een geheim wapen: haartjes op zijn stam die functioneren als een lijmval voor vliegen en insecten die zich tegoed willen doen aan de voedzame blaadjes. Dit wapen is een soort natuurlijke pesticide, dat een bron van inspiratie bleek voor RUG-promovenda Abinaya Arunachalam.

Kieskeurige zeeschildpad reist voor zijn eten al generaties lang naar dezelfde plek
Gepubliceerd op:18 juli 2023

De groene zeeschildpad keert al circa 3000 jaar terug naar dezelfde zeegrasvelden om te eten. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om de zeegrasvelden langs de Noord-Afrikaanse kust te beschermen.

Nieuw doelwit voor antibiotica in strijd tegen 'ziekenhuisbacterie'
Gepubliceerd op:11 juli 2023

Biofysica Adéla Melcrová van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekte samen met een team van collega’s dat relatief nieuw antibioticum AMC-109 het celmembraan van een bacterie aanvalt door de structuur ervan te verstoren. Dit is anders dan wat de meeste antibiotica doen, en geeft mogelijkheden voor nieuwe medicijnen en nieuwe behandelingen.

Dit leren fruitvliegjes ons over sociaal zijn
Gepubliceerd op:05 juli 2023

Hoogleraar neurogenetica Jean-Christophe Billeter is ervan overtuigd dat leven in essentie sociaal is, zelfs dat van fruitvliegjes.

Creatieve ideeën over milieu en kringloop
Gepubliceerd op:29 juni 2023

Vier scholen van de Stichting Quadraten presenteerden donderdagochtend 29 juni van onderzoek door hun leerlingen over milieu en kringloop.

De Science LinX Nieuwsbrief zomer 2023
Gepubliceerd op:29 juni 2023

De Science LinX Nieuwsbrief voor zomer 2023

Veelbelovend maar vreemd
Gepubliceerd op:20 juni 2023

Beatriz Noheda, hoogleraar Functionele Nanomaterialen aan de RUG, heeft de eigenschappen van hafnium dioxide bestudeerd en schreef er onlangs een ‘Perspective’ artikel over voor het tijdschrift Nature Materials. ‘Er zijn al toepassingen mee gemaakt, zelfs nu we de fysica ervan nog niet helemaal begrijpen.’

Verandering in eetpatroon nodig om klimaatopwarming af te remmen
Gepubliceerd op:15 juni 2023

Wanneer we de uitstoot van broeikasgassen in de voedselketen niet aanpakken zullen onze pogingen om de aarde te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering onvoldoende effect hebben. Deze resultaten van een internationaal team van wetenschappers, onder leiding van de RUG en de Universiteit van Birmingham, zijn op 15 juni gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

MIRI-instrument op JWST detecteert voor het eerst H-alpha-emissie tijdens de kosmische dageraad
Gepubliceerd op:12 juni 2023

MIRI-instrument op JWST detecteert voor het eerst H-alpha-emissie tijdens de kosmische dageraad

Het maken van 2D materialen is gemakkelijker met een KISS
Gepubliceerd op:01 juni 2023

Een internationaal team van oppervlakte-wetenschappers heeft nu een simpele methode ontwikkeld om grote en zeer schone 2D monsters te maken van een reeks materialen, en met drie verschillende typen ondergrond.

Seedfund for visual storytelling in science
Gepubliceerd op:31 mei 2023

Sciene LinX image editor Leoni von Ristok has received a grant from the University of Groningen Seed Fund for Public Engagement program. She will use the grant to develop a photo exhibition which shows the consequence of energy poverty world wide.

De Science LinX Nieuwsbrief juni 2023
Gepubliceerd op:31 mei 2023

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2023

Prijs voor uitleg van complex kwantumfenomeen
Gepubliceerd op:25 mei 2023

RUG-promovenda Martine Schut vertelt graag over haar werk op het snijvlak van wiskunde en natuurkunde. Ze houdt lezingen over de relativiteitstheorie van Albert Einstein voor scholieren en krijgt vrijdag 26 mei een prijs voor haar artikel over een experiment dat kan aantonen of zwaartekracht een kwantumfenomeen is.

Eerste bewijs voor nieuwe supergeleidende toestand in Ising supergeleider
Gepubliceerd op:24 mei 2023

Wetenschappers van de RUG hebben experimenteel bewijs ontdekt voor een nieuwe supergeleidende toestand die was voorspeld in 2017. De ontdekking kan belangrijke toepassingen hebben, vooral in supergeleidende elektronica.

Kwelders beschermen de kust – maar niet waar dat het meest nodig is
Gepubliceerd op:10 mei 2023

Wetenschappers van de RUG en het NIOZ hebben, samen met het waterschap Noorderzijlvest, drie jaar lang gemeten hoe hoog het water tegen de dijk komt tijdens stormen. De resultaten kunnen het waterschap helpen om het beschermende effect van kwelders nauwkeurig in te schatten.

Hoe schoon is de lucht in gemeente Het Hogeland? Meet mee!
Gepubliceerd op:25 april 2023

In het najaar van 2019 heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bijna 1000 fijnstofsensoren in Noord-Nederland uitgezet. Deze slimme kastjes, bij mensen thuis, meten de hoeveelheid fijnstof.

Topprestatie van organische zonnecel gemaakt met tin oxide
Gepubliceerd op:24 april 2023

Organische zonnecellen hebben een lichtgevoelige laag gemaakt van polymeren en kleine moleculen. Dit soort cellen is dun, flexibel en gemakkelijk te produceren, maar is minder efficiënt dan de gebruikelijk cellen van silicium. Natuurkundigen van de RUG hebben nu een organische zonnecel gemaakt met een efficiëntie van 17 procent, waarmee ze meedraaien in de top voor dit soort materialen.

Scholieren bezoeken IMAGINARY
Gepubliceerd op:07 april 2023

De tijdelijke expositie IMAGINARY, over de schoonheid van de wiskunde, is in de maand april te zien in de Bernoulliborg en de Energy Academy. Op dinsdag 4 april kwamen zo’n honderd vwo4-leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Noord-Nederland naar de Zernike campus, waar ze in de ochtend twee gastcolleges kregen over Sterrenkunde en Scheikunde. Na de lunch gingen ze in kleinere groepen actief aan de slag met workshops en kregen ze van een student assistent een rondleiding langs de interactieve IMAGINARY tentoonstelling.

Eiwitonderzoek verklaart hoe één mutatie een neurologisch probleem veroorzaakt
Gepubliceerd op:03 april 2023

Wereldwijd is er amper een handjevol patiënten met de neurologische ziekte Episodische Ataxie type 6, die voorbijgaand verlies van controle over de spieren veroorzaakt. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben nu ontdekt hoe één enkele mutatie kan leiden tot dit probleem.

De Science LinX Nieuwsbrief april 2023
Gepubliceerd op:30 maart 2023

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2023

Supersnel ladingstransport in organische zonnecellen zichtbaar gemaakt
Gepubliceerd op:15 maart 2023

In organische zonnecellen zetten op koolstof gebaseerde polymeren licht om in elektrische ladingen, die worden doorgegeven aan een acceptor. RUG-onderzoekers hebben dit nu uitgerekend door een combinatie van Moleculaire Dynamica simulaties en kwantumberekeningen.

Sterrenkijken in de Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:14 maart 2023

Zaterdag 25 februari – De maan schijnt fel boven de Bernoulliborg. Orion en het steelpannetje staan hoog aan de hemel op deze heldere avond. In het kader van de nationale sterrenkijkdagen, is de Blaauw Sterrenwacht vanavond geopend voor publiek. Ik neem een kijkje in de Bernoulliborg, samen met zo’n 250 andere nieuwsgierigen. De groep mensen is divers; veel families met jonge kinderen maar ook jongere en oudere stellen hebben belangstelling in deze sterrenkijkavond.

Aan de slag met hergebruik in vierde editie Next Education
Gepubliceerd op:14 maart 2023

De vierde editie van het project Next Education is van start. Dit jaar gaan de kinderen aan de slag met kringlopen: hoe kunnen kringlopen in hun eigen omgeving zoals op school, thuis en in buurt anders, beter of zelfs nieuw vormgegeven worden?

2023 Izatt-Christensen Award toegekend aan Prof. Sijbren Otto
Gepubliceerd op:08 maart 2023

Sijbren Otto, hoogleraar systeemchemie bij het Stratingh Instituut voor Chemie, is de ontvanger van de 2023 2023 Izatt-Christensen Award, voor zijn vernieuwende werk in de chemie van supramoleculaire systemen.

Complexe oxiden maken de computers van de toekomst
Gepubliceerd op:07 maart 2023

Materiaalwetenschappers van de RUG beschrijven in twee publicaties hoe met complexe oxiden zeer energiezuinige ‘magneto-elektrische spin-baan’ (MESO) schakelingen zijn te maken, en hoe ze zijn te verkleinen.

Cellen vermijden multitasking
Gepubliceerd op:28 februari 2023

Studieboeken vertellen dat in delende cellen de productie van nieuw DNA hoog is tijdens de zogeheten S-fase, terwijl de aanmaak van andere grote moleculen zoals eiwitten, vetten en polysachariden voortdurend in min of meer in hetzelfde tempo plaatsvindt. Onder leiding van Matthias Heinemann hebben moleculair biologen van de RUG ontdekt dat dit beeld niet klopt.

De Science LinX Nieuwsbrief maart 2023
Gepubliceerd op:28 februari 2023

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2023

Reconstructie van de evolutionaire geschiedenis van ontgiftende enzymen
Gepubliceerd op:27 februari 2023

Biochemici van de RUG hebben het voorouderlijke gen van vijf ontgiftende enzymen die aanwezig zijn bij alle viervoeters gereconstrueerd en laten daarmee zien hoe hunverschillende activiteiten zijn ontstaan.

Waddengebieden wereldwijd belangrijk voor haaien en roggen
Gepubliceerd op:23 februari 2023

Waddengebieden zijn wereldwijd belangrijker voor haaien en roggen dan tot nu toe is gedacht. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vonden dat waddengebieden – kustgebieden met zandplaten die bij eb droogvallen – belangrijke voedselgronden en schuilplekken zijn voor onder meer bedreigde soorten haaien en roggen.

Een kijkje bij de Meet-o-theek in het Groninger Forum
Gepubliceerd op:21 februari 2023

Op de zesde verdieping van het Groninger Forum, in een hoekje van het Smartlab bevindt zich de eerste ‘meet-o-theek’ – een bibliotheek voor meetinstrumenten – van Nederland. De collectie bestaat momenteel uit 67 apparaten als bijvoorbeeld wildcamera’s, luchtkwaliteitsmeters, slimme stekkers, telescopen en verschillende microscopen. Apparaten die te prijzig zijn om zelf aan te schaffen, zijn zo toch beschikbaar voor mensen die ze graag eens willen gebruiken.

Onnodige armoede door de oorlog
Gepubliceerd op:16 februari 2023

Overheden zouden miljoenen mensen kunnen helpen én veel geld besparen met gerichte energiesubsidies. Overal ter wereld hebben huishoudens op diverse manieren last van de extreme energieprijzen en dus hebben ze ook op verschillende manieren hulp nodig, constateert Klaus Hubacek van de Rijksuniversiteit Groningen in een nieuw onderzoek, {vandaag} gepubliceerd in Nature Energy.

Het geheim van dopamine-coatings onthuld
Gepubliceerd op:16 februari 2023

RUG-onderzoekers laten nu via directe metingen zien hoe de zeer veelzijdige polydopamine-coatings in elkaar zitten.

Nederlandse partijen bundelen kennis over beheersen van verzilting in delta’s
Gepubliceerd op:08 februari 2023

Nederlandse partijen bundelen kennis over beheersen van verzilting in delta’s

Groene koolstof heeft de toekomst
Gepubliceerd op:02 februari 2023

De mensheid moet af van haar verslaving aan olie en gas. Maar daarvoor zijn wel nieuwe bronnen nodig voor koolwaterstoffen, de moleculen waarvan brandstof en veel materialen zijn gemaakt.

EU consumenten exporteren milieuschade
Gepubliceerd op:26 januari 2023

Inwoners van de Europese Unie exporteren de negatieve gevolgen van hun consumptie naar de Oost-Europese buurlanden, terwijl de economische voordelen ervan grotendeels binnen de EU blijft. Dit concluderen onderzoekers van RUG en de universiteiten van Birmingham (VK) en Maryland (VS) in een artikel dat 2 februari verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Sustainability.

Vliegen op kooldioxide
Gepubliceerd op:19 januari 2023

Aan de RUG combineert Jingxiu Xie haar kennis van katalyse en chemische technologie gecombineerd om kerosine te maken uit kooldioxide.

Laboratoria worden groener
Gepubliceerd op:18 januari 2023

Op een zo duurzaam mogelijke manier je onderzoek uitvoeren in een laboratorium, je zou denken dat dit voor wetenschappers al de normaalste zaak van de wereld is. Toch is dit nog niet het geval. Daar probeert Thomas Freese, coördinator van het LEAF project en lid van Green Labs, verandering in te brengen.

Eenvoudige reactie produceert veelzijdige bouwsteen voor biologisch actieve moleculen
Gepubliceerd op:13 januari 2023

Chemici van de RUG hebben een eenvoudige manier ontdekt om zogeheten chirale Z-alkenen te maken, een type molecuul waarvoor eerder geen bruikbare syntheseroute was en waarmee het veel eenvoudiger is om biologisch actieve moleculen te maken. In plaats van acht tot tien stappen verloopt de synthese nu in drie.

Bedreiging voor zoogdieren op Madagascar
Gepubliceerd op:11 januari 2023

Een internationaal onderzoek waarbij RUG-ecoloog Luis Valente betrokken is laat zien dat er drie miljoen jaar evolutie nodig is om het door mensen veroorzaakte verlies aan soorten op Madagascar weer te laten herstellen. Maar als soorten die nu bedreigd zijn ook uitsterven, zou de tijd voor herstel toenemen met nog eens 20 miljoen jaar, een hersteltijd die veel langer is dan ooit werd gevonden op andere eilanden.

Astmamedicijn brengt 'verloren' herinneringen terug bij muizen
Gepubliceerd op:09 januari 2023

Studenten willen nog wel eens een nacht doorleren voor een tentamen. Maar onderzoek toont aan dat slaaptekort slecht is voor het geheugen. Nu heeft RUG neurowetenschapper Robbert Havekes ontdekt dat de lesstof die je tijdens slaaponthouding bestudeert niet verdwijnt, maar gewoon moeilijk op te roepen is. Samen met zijn team heeft hij een manier ontwikkeld om deze ‘verborgen kennis’ weer toegankelijk te maken bij muizen.

2022
Bodembacterie maakt eiwitten en geneesmiddelen van kooldioxide
Gepubliceerd op:23 december 2022

Een bacterie die kan groeien op een mengsel van kooldioxide, zuurstof en waterstof is zo aan te passen dat hij nuttige stoffen produceert, zoals aminozuren, melkeiwitten of de bouwstenen voor geneesmiddelen. RUG biochemicus Sandy Schmidt wil deze bacterie voeden met de afvalgassen van fabrieken, zodat ze kooldioxide gaan omzetten in waardevolle moleculen.

Problemen bij afkalven zijn in te schatten voor de inseminatie
Gepubliceerd op:23 december 2022

Op basis van een grote dataset die veeteeltbedrijf CRV bezit hebben computerwetenschappers aan de RUG met behulp van kunstmatige intelligentie een voorspellend model ontwikkeld dat – in theorie – het aantal complicaties bij koeien tijdens het afkalven kan halveren.

De Science LinX Nieuwsbrief kerst-januari
Gepubliceerd op:22 december 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor kerst-januari

Minder elektronisch afval door sensor van zetmeel
Gepubliceerd op:15 december 2022

Polymeerwetenschappers van de RUG hebben een kunststof ontwikkeld die gemaakt is uit zetmeel, waarmee biologisch afbreekbare sensoren zijn te maken.

Aangepast enzym maakt bouwstenen lignine bruikbaar
Gepubliceerd op:29 november 2022

Biomassa is een alternatief voor koolstof-houdende moleculen. Bovendien gebruiken we biomassa niet optimaal, want zo’n 25 procent van al het plantaardig materiaal bestaat uit lignine, een biologische polymeer die tot nu toe bijna alleen als brandstof wordt gebruikt. Een team onder leiding van enzym-ingenieur Marco Fraaije van de RUG heeft nu een enzym ontwikkeld dat een bouwsteen van lignine kan aanpassen zodat die bruikbaar is voor chemische synthese.

Sterrenkundigen zien nu ook infraroodlicht aangaan in jong heelal
Gepubliceerd op:16 november 2022

Uit de analyse van de allereerste foto van de James Webb-ruimtetelescoop blijkt dat het in Nederland ontwikkelde MIRI-instrument nog beter werkt dan gedacht. Groningse onderzoekers tonen aan dat de infraroodtelescoop details laat zien van sterrenstelsels uit de tijd dat het heelal slechts ongeveer 1 miljard jaar oud was.

'Vervuilde' witte dwergsterren laten zien dat sterren en planeten tegelijkertijd groeien
Gepubliceerd op:14 november 2022

Waarnemingen en simulaties van 237 witte dwergsterren versterken het bewijs dat planeten en sterren snel samen ontstaan en uitgroeien tot planetenstelsels. Een internationaal team van astronomen en planetaire wetenschappers, onder wie Tim Lichtenberg van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, publiceerde hun bevindingen maandag in Nature Astronomy.

De ongekende mogelijkheden van RNA structuren
Gepubliceerd op:09 november 2022

Danny Incarnato, moleculair geneticus aan de RUG, schreef daarover op verzoek van Nature Review Genetics een overzichtsartikel, samen met zijn collega Robert C. Spitale van de universiteit van Irvine, Californië (VS). Hierin beschrijven zij de nog weinig gebruikte potentie van de RNA structuren. Hun artikel is gepubliceerd op 8 november.

Licht laat moleculaire motor draaien en oplichten
Gepubliceerd op:04 november 2022

Om twee door licht aangestuurde processen te combineren in één molecuul is nogal een uitdaging. Het Feringa lab is daar nu in geslaagd, en ook nog eens op twee verschillende manieren.

Kwantumdots vormen geordend materiaal
Gepubliceerd op:31 oktober 2022

Kwantumdots zijn clusters van zo’n duizend atomen die samen één groot ‘super-atoom’ vormen. Het is mogelijk om de elektrische eigenschappen van die dots nauwkeurig af te stellen door hun grootte aan te passen. Een team onder leiding van Maria Antonietta Loi, RUG-hoogleraar Fotofysica en Opto-elektronica, is er in geslaagd om van kwantumdots een goed geleidend opto-elektronisch meta-materiaal te maken via zelforganisatie.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november
Gepubliceerd op:27 oktober 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor november

Hackathon om lichtvervuiling Zernike Campus aan te pakken
Gepubliceerd op:19 oktober 2022

Zestien bachelor studenten zochten in het weekend van 6-9 oktober intensief naar innovatieve oplossingen voor de lichtvervuiling op de Zernike Campus van de RUG. Deze hackathon was een pilot binnen een Europees Erasmus+ project voor onderwijsinnovatie dat wordt uitgevoerd door Science LinX in samenwerking met het Honours College van de RUG.

Welke apps overtreden de regels van Google Play?
Gepubliceerd op:13 oktober 2022

Een aanzienlijk deel van de nieuwe apps in Google Play verdwijnt na enige tijd weer, in sommige gevallen omdat ze de richtlijnen overtreden. Verwijdering is vervelend voor gebruikers die daardoor gegevens kunnen kwijtraken. Computerwetenschappers van de RUG hebben met behulp van machine learning twee modellen ontwikkeld die voorspellen hoe groot de kans is dat een app verwijderd wordt, zowel voor als na plaatsing in Google Play.

Eindelijk weer Zpannend Zernike
Gepubliceerd op:06 oktober 2022

Op zondag 4 oktober was het eindelijk weer zover: een nieuwe editie van Zpannend Zernike.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober
Gepubliceerd op:29 september 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober

Genetisch aangepaste longbacterie tegen vogelgriep
Gepubliceerd op:28 september 2022

De laatste jaren is de vogelgriep niet meer verdwenen uit grote delen van Europa. De economische schade van vogelgriep is enorm, en mede daarom denken beleidsmakers nu na over vaccinatie. Studenten van de RUG hebben een nieuwe manier gevonden om vogels te beschermen: een genetisch aangepaste versie van een bacterie die normaal al in de longen aanwezig is. Hun project is de RUG-inzending voor de jaarlijkse iGEM competitie.

‘We zien nu al een rif vol leven’
Gepubliceerd op:27 september 2022

Sinds november 2021 liggen langs de Groningse Lauwersmeerdijk 48 kunstmatige riffen om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk voor het eerst naar boven gehaald, om te kijken wat er op en rond leeft.

Gigantisch grote geleiding van magnon-spingolf in ultradunne isolator verrast onderzoekers
Gepubliceerd op:22 september 2022

Wanneer je een geleidend draadje dunner maakt neemt de elektrische weerstand toe. Dat is de wet van Ohm, en die gaat doorgaans op. Een belangrijke uitzondering ontstaat bij zeer lage temperatuur, wanneer de mobiliteit van elektronen toeneemt als het draadje zo dun is dat het effectief tweedimensionaal is. Nu hebben RUG-natuurkundigen, samen met collega’s van de universiteit van Brest, ontdekt dat iets vergelijkbaars gebeurt met de geleding van magonen, spingolven die zich door magnetische isolatoren bewegen als een ‘wave’ in een stadion.

Europese prijs voor onderwijsproject gecoördineerd door Science LinX
Gepubliceerd op:22 september 2022

Elf partners uit drie landen (Nederland, Spanje en Cyprus) en de European Science Engagement Association (EUSEA) ontwikkelden lesmodules over biodiversiteit, waterbeheer en vogeltrek.

Nieuwe bindingsplaats in celmembraan voor het ‘Tubby’ eiwit
Gepubliceerd op:07 september 2022

De RUG-onderzoeksgroep moleculaire dynamica onder leiding van Siewert-Jan Marrink bestudeert de wisselwerking tussen eiwitten en vetten (lipiden) in membranen via simulaties. Samen met collega’s uit Duitsland ontdekten zij een tot nu toe onbekende bindingsplek in het vat-vormige Tubby (‘mollig’) eiwit. Die kan helpen bij ons begrip van verschillende ziekten.

Frisse blik op metalen onthult een 'vreemde' overeenkomst
Gepubliceerd op:06 september 2022

De huidige onderverdeling van metalen is niet duidelijk genoeg en er zitten teveel uitzonderingen in. Dat is de conclusie van materiaalonderzoekers van de RUG na een grondige zoektocht door de literatuur. Zij analyseerden ruim dertig metalen en laten zien dat een simpele formule ze op een meer systematische manier kan classificeren. Hun analyse is op 29 augustus gepubliceerd in Physical Review B.

De Science LinX Nieuwsbrief voor september
Gepubliceerd op:01 september 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor september

Kopgroep van steden helpt China bij terugdringen broeikasgassen
Gepubliceerd op:30 augustus 2022

Achtendertig Chinese steden hebben de afgelopen vijf jaar hun uitstoot van het broeikasgas kooldioxide teruggebracht, ondanks groei van de economie en de bevolking. Nog eens 21 steden zagen ook een afname in uitstoot, maar hier was de oorzaak een krimp van de economie of de bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Birmingham (VK) en Groningen en de Chinese Tshinghua University.

Climate change will affect wheat harvest, increase economic inequality
Gepubliceerd op:30 augustus 2022

Wheat is a key source of nutrition for people across the globe. Rising temperatures may affect wheat harvests: the yield is likely to increase at high latitudes and decrease in low latitudes, meaning that prices for the grain are likely to change unevenly and increase in much of the Global South, enhancing existing inequalities. To assess the consequences, an international team which includes University of Groningen professor of Climate and Environmental Change Richard Bintanja has developed a new climate-wheat-economic ensemble modeling approach.

Bewegende moleculen onthullen inwendige structuur bacterie
Gepubliceerd op:12 augustus 2022

Cellen met een celkern bezitten compartimenten waarin een specifieke taak wordt uitgevoerd. Hoewel bacteriën dit soort compartimenten niet bezitten zijn er steeds meer aanwijzingen dat ook deze cellen niet homogeen zijn. RUG-biochemici hebben nu de diffusie in bacteriecellen in kaart gebracht, waarbij ze verschillende regio’s konden onderscheiden.

Oude ijstijden bepalen hoe zeegras nu omgaat met veranderingen
Gepubliceerd op:01 augustus 2022

De evolutionaire geschiedenis van zeegrasvelden werpt langere schaduwen dan werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw artikel dat 1 augustus is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek laat zien dat de oeroude genetische geschiedenis een belangrijkere rol speelt dan het huidige klimaat als het gaat om de bepaling van de grootte en structuur van zeegras, en van de soorten die in de velden leven.

Grote vragen beantwoorden met een eenvoudige telescoop
Gepubliceerd op:21 juli 2022

Er is veel dat we nog niet weten over ons universum. Een aantal antwoorden zou verstopt kunnen zitten in de gloed die is uitgezonden door neutraal waterstof tijdens de kosmische dageraad. RUG-natuurkundige Daan Meerburg werkt aan de analytische pijplijn voor de data van een telescoop die deze extreem zwakke gloed moet gaan opvangen.

Nieuwe moleculaire motor loopt op chemische brandstof
Gepubliceerd op:18 juli 2022

Een team onder leiding van Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de RUG, heeft een moleculaire motor ontwikkeld die één kant op draait en net als motorcomplexen in onze cellen loopt op chemische brandstof. De nieuwe moleculaire motor, die op 6 juli in het wetenschappelijke tijdschrift Nature beschreven is, zou op den duur bruikbaar kunnen zijn om mechanisch werk te verzetten.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus
Gepubliceerd op:30 juni 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus

Wiskundecollege inspireert student tot muziekstuk
Gepubliceerd op:28 juni 2022

Wiskunde en muziek hebben iets met elkaar. Dus toen Aditya Ganesh, amateur musicus en masterstudent Computerwetenschappen aan de RUG, een college bijwoonde over complex gedrag dat ontstaat uit een eenvoudige formule zag hij de kiem van een nieuw muziekstuk. Het kostte hem vervolgens zes maanden om de formule, een zogeheten logistische kaart, om te zetten in een compositie van bijna acht minuten met de titel ‘Feigenbaum’s Orbit’.

Foutjes in camera’s helpen bij opsporen kindermisbruik
Gepubliceerd op:21 juni 2022

In een project gericht op het ontwikkelen van nieuw gereedschap om kindermishandeling tegen te gaan hebben computerwetenschappers van de RUG een systeem ontwikkeld dat de ruis van individuele camera’s kan analyseren. Deze informatie is te gebruiken om een video aan één specifieke camera te koppelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschriften SN Computer Science en Expert Systems with Applications.

Poeptransplantatie werpt licht op inflammatoire darmziekten
Gepubliceerd op:03 juni 2022

Bij inflammatoire darmziekten zijn verschillende veranderingen in de darmen zichtbaar, zoals een hogere doorlaatbaarheid van de darmwand, een verandering in de soortensamenstelling van de darmbacteriën en in de uitscheiding van antimicrobiële stoffen door darmcellen. Het is lastig om uit te zoeken welke verandering oorzaak of juist gevolg zijn van de ontsteking. Nu heeft RUG microbioloog Sahar El Aidy samen met collega’s uit San Diego (VS) uitgeplozen welke keten van gebeurtenissen de ontsteking veroorzaakt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni
Gepubliceerd op:31 mei 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni

Cryogene elektronenmicroscopie biedt zicht op behandeling van schimmelinfectie
Gepubliceerd op:25 mei 2022

Een internationale groep wetenschappers, met daarin RUG adjunct hoogleraar Albert Guskov, heeft cryogene elektronenmicroscopie gebruikt om de structuur te bepalen van de ribosomen van de schimmel Candia albicans. De resultaten, die zijn gepubliceerd in Science Advances op 25 mei, leveren doelwitten op voor nieuwe geneesmiddelen.

Hoe de darmen hun microbensamenstelling regelen
Gepubliceerd op:24 mei 2022

Samen met Amerikaanse collega’s hebben RUG microbioloog Sahar El Aidy en haar groep onderzocht hoe de stof catestatine de soortensamenstelling van micro-organismen in de darm kan beïnvloeden. De resultaten kunnen van belang zijn voor de behandeling van ontstekingsziekten van de darm en zijn gepubliceerd in het tijdschrift ISME (online 19 april).

Het beste van twee werelden
Gepubliceerd op:19 mei 2022

Het onderzoeksinstituut CogniGron van de RUG richt zich op het ontwikkelen van een nieuw type computer dat werkt zoals onze hersenen en werkt daarbij samen met bedrijven als IBM. Een goed voorbeeld hiervan is de IBM PhD Fellowship: twee promovendi zijn gestart binnen dit programma, waarin ze de kans krijgen te werken aan de RUG en bij het IBM onderzoeksinstituut in het Zwitserse Zürich .

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei
Gepubliceerd op:04 mei 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei

Ruimtestof, asteroïden en kometen volstaan voor al het water op Mercurius
Gepubliceerd op:21 april 2022

Mercurius herbergt waterijs in de diepste kraters van zijn poolgebieden, maar het is onduidelijk hoe die watermoleculen op de planeet terecht zijn gekomen. Een nieuwe simulatie laat nu zien dat invallende kleine hemellichamen zoals asteroïden, kometen en ruimtestof genoeg water met zich meedragen om alle aanwezige ijslagen te vullen.

Chinese buidelmees begraaft eieren als bescherming tegen de wind
Gepubliceerd op:14 april 2022

Veel diersoorten begraven hun eieren, met verschillende redenen. De Europese buidelmees doet het vanwege een strijd tussen de seksen. Maar hun Chinese familieleden lijken een totaal andere reden te hebben voor dit gedrag. Experimenten met nestelende vogels laten zien dat Chinese buidelmezen hun eieren begraven om te voorkomen dat ze bij sterke wind uit het nest vallen.

Betere resolutie voor bepaling weefselstijfheid via MRI dankzij wiskunde
Gepubliceerd op:13 april 2022

RUG-wetenschappers hebben, samen met collega’s uit Chili en Duitsland, een wiskundige theorie en een algoritme ontwikkeld waarmee ze enkele problemen kunnen oplossen bij een techniek om niet-invasief de stijfheid van weefsels te meten.

Drie 'aardscheerders' blijken toch ongevaarlijk
Gepubliceerd op:08 april 2022

Een team van sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen heeft vastgesteld dat drie planetoïden, waarvan werd gedacht dat ze een gevaar vormen voor de aarde, de komende honderd jaar zeker niet zullen inslaan. Ze kwamen tot hun resultaten na spitwerk in telescooparchieven met behulp van geavanceerde datascience-technieken.

Vroeg heelal wemelde van sterrenstelsels met groeispurt
Gepubliceerd op:04 april 2022

Het heelal bevatte de eerste paar miljard jaar na de oerknal veel meer zogeheten startburststelsels dan de modellen voorspellen. Maar liefst 60 tot 90 procent van de sterren blijkt in het vroege heelal geproduceerd te zijn door sterrenstelsels die een groeispurt ondergaan. Dat toont een door Groningse astronomen geleide analyse van meer dan 20.000 verre sterrenstelsels.

‘We hebben twee crises verspild’
Gepubliceerd op:04 april 2022

Op 4 april is het rapport gepubliceerd van de derde werkgroep van de lopende IPCC cyclus. Een van de ‘Lead Authors’ voor dit deel van het zesde IPCC klimaatrapport is Klaus Hubacek, hoogeraar Wetenschap, Techniek en Maatschappij aan het Energy and Sustainability Research Institute Groningen van de Faculteit Science and Engineering van de RUG.

RUG organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022
Gepubliceerd op:31 maart 2022

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Docentenmiddag CurioUs op 20 april
Gepubliceerd op:31 maart 2022

Wil je met jouw leerlingen onderzoeksvaardigheden oefenen in de praktijk en tegelijk bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Hebben jouw leerlingen meetinstrumenten nodig voor hun PWS? Of ben je zelf op zoek naar meetinstrumenten voor in jouw les? Het CurioUs?-project biedt uitkomst.

De Science LinX Nieuwsbrief voor april
Gepubliceerd op:31 maart 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor april

Hoe cellen hun grensverkeer controleren
Gepubliceerd op:25 maart 2022

Bacteriën en gistcellen moeten voorkomen dat allerlei kleine moleculen weglekken door hun celmembraan. Biochemici van de RUG hebben onderzocht wat de invloed is van de samenstelling van de celmembraan op passieve diffusie en robuustheid. De resultaten kunnen de biotech-industrie helpen om micro-organismen te optimaliseren voor productie van nuttige moleculen en bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen die in cellen werken.

Nieuwe flowbatterij slaat energie op in organisch molecuul
Gepubliceerd op:16 maart 2022

Omdat het aanbod van groene energie sterk kan wisselen is er grootschalige opslag nodig om het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden. Daarvoor zin flowbatterijen, die stroom in een vloeistof opslaan, aantrekkelijk.RUG-wetenschappers hebben nu een nieuw type elektrolyt voor flowbatterijen ontwikkeld die goedkoper zijn en gebaseerd zijn op een eenvoudig te maken organische verbinding.

Met licht gecontroleerd geneesmiddelentransport voor precisie-behandeling
Gepubliceerd op:10 maart 2022

Bij een behandeling tegen kanker verspreidt de chemotherapie zich door het hele lichaam van de patiënt, wat kan zorgen voor allerlei bijwerkingen in gezond weefsel. Onderzoekers van de RUG en het UMCG hebben een ‘kooi’ voor geneesmiddelen ontwikkeld die met licht opengezet kan worden op de plaats waar het nodig is.

Sterrenkundigen maken hartfilmpje van zwart gat
Gepubliceerd op:08 maart 2022

Een zwart gat krijgt eerst een brede corona en stoot daarna pas straalstromen uit. Dat blijkt onder andere uit het 'hartfilmpje' dat een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Mariano Méndez van de Rijksuniversiteit Groningen heeft gemaakt van een zwart gat en een ster die om elkaar heen draaien

De bodem onder Groningen biedt ook kansen
Gepubliceerd op:08 maart 2022

Adjunct-hoogleraar geo-energie Johannes Miocic bestudeert het gesteente waaruit het Groningse gas wordt gewonnen. Dit moet meer inzicht bieden in wat er nog gaat gebeuren in de gasvelden, en in hoe we beter gebruik kunnen maken van dat gesteente.

RUG-biologen beschrijven de vele facetten van het vermogen om te evolueren
Gepubliceerd op:02 maart 2022

Alles wat leeft evolueert: micro-organismen ontwikkelen resistentie tegen geneesmiddelen, virussen omzeilen onze vaccins en soorten kunnen zich aanpassen aan klimaatverandering. Zelfs het vermogen tot evolutie is geëvolueerd. Wanneer we zouden begrijpen welke mechanismen daarbij een rol spelen, zou het mogelijk zijn om tot op zekere hoogte de evolutie te voorspellen.

Wie zorgt er voor de kinderen?
Gepubliceerd op:02 maart 2022

Sekse rollen beschrijven bij vogels de verschillen tussen de seksen in onder meer baltsgedrag, concurrentie voor partners, paarvorming en zorg voor de jongen. Er zijn verschillende verklaringen geopperd voor die verschillen, maar geen daarvan is gebaseerd op breed uitgevoerd onderzoek. Daarom besloot een internationale groep experts om gegevens over 1800 van de ongeveer 9000 verschillende vogelsoorten te analyseren.

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart
Gepubliceerd op:24 februari 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart

Synthetische data versnellen onderzoek naar gist
Gepubliceerd op:23 februari 2022

Systemen op basis van kunstmatige intelligentie kunnen veranderingen in individuele cellen herkennen en volgen door de serie beelden. Maar het kost maanden om die te trainen. Onderzoekers van de RUG hebben nu laten zien dat met behulp van synthetische data het trainen slechts enkele dagen kost.

Bestrijding armoede brengt klimaatdoelen niet in gevaar
Gepubliceerd op:14 februari 2022

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN moeten er in 2030 ruim een miljard mensen minder in armoede leven. Als die doelen gehaald worden, zal het effect op de wereldwijde uitstoot van koolstof minimaal zijn. Dat klinkt goed, maar de reden hiervoor is de enorme ongelijkheid in de koolstof-voetafdruk tussen rijke en arme landen. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Energy and Sustainability Research Institute van de RUG.

Weinig actief zwart gat blaast omgeving toch schoon
Gepubliceerd op:10 februari 2022

Een internationaal team van astronomen onder Nederlandse leiding heeft ontdekt dat ook een zwakke straalstroom van een weinig actief zwart gat als een soort bladblazer een sterrenstelsel schoon kan blazen, wat de vorming van nieuwe sterren afremt.

Verzuring helpt bacteriën om antibiotica te overleven
Gepubliceerd op:27 januari 2022

Zelfs bij hoge concentraties kunnen antibiotica niet iedere bacterie doden. Er zijn altijd een paar overlevenden, zelfs in een groep genetisch identieke bacteriecellen. Wetenschappers van de KU Leuven en de RUG hebben ontdekt wat de overlevers gemeenschappelijk hebben: er hoopt zich zuur op in hun cellen, waardoor de productie van nieuwe eiwitten stilvalt.

Instagram leert KI-systeem om kamers te herkennen
Gepubliceerd op:26 januari 2022

KI systemen worden doorgaans alleen met beelden getraind voor het herkennen van een ruimte. Dat gaat gemakkelijk mis. Daarom heeft RUG computerwetenschapper Estefanía Talavera Martínez extra data toegevoegd aan het trainingsmateriaal, namelijk spraak.

De Science LinX Nieuwsbrief voor januari-februari
Gepubliceerd op:13 januari 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor januari-februari

Boek over Koraaldriehoek in Vroege Vogels
Gepubliceerd op:12 januari 2022

Zondag 16 januari is Marien bioloog Sancia van der Meij van de RUG te gast in het BNNVARA programma Vroege Vogels op NPO Radio1.

Extreem metaalarme sterrenstroom in de Melkweg ontdekt
Gepubliceerd op:05 januari 2022

Een internationaal onderzoeksteam, met onder anderen Else Starkenburg van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de overblijfselen ontdekt van een sterrenhoop met sterren die uitzonderlijk weinig zware elementen bevatten.

2021
Een kerstgroet van Science LinX
Gepubliceerd op:22 december 2021

Een kerstgroet van Science LinX

Synthetische moleculaire motor verricht echt werk
Gepubliceerd op:21 december 2021

Via een nieuwe publicatie in Nature Nanotechnology laten onderzoekers van de RUG samen met collega’s van de Freien Universität Berlin (Duitsland) zien dat een synthetische moleculaire motor ook werk kan verrichten, door een chemische reactie aan te drijven.

Slimme technologie voor de veesector
Gepubliceerd op:14 december 2021

RUG computerwetenschapper George Azzopardi leidde een team dat een manier heeft ontwikkeld om Holstein koeien met behulp van kunstmatige intelligentie te herkennen terwijl ze in een melkrobot staan op basis van het patroon op hun vacht. Op termijn moet dit systeem het mogelijk maken de dieren overal op de boerderij en op elk moment te monitoren.

Inschrijving geopend voor Hersenolympiade in Groningen
Gepubliceerd op:30 november 2021

Op 12 februari kunnen scholieren meedoen aan de Nederalndse voorronde van de internationale Hersenolympiade

Mobiele ‘augmented reality’ spellen voor scholieren
Gepubliceerd op:30 november 2021

Spellen maken die de echte wereld voorzien van extra digitale informatie. Dat is het doel van UMARG - Using Mobile Augmented Reality Games (gebruik van mobiele ‘aangevulde realiteit’ spellen), een Erasmus+ project van Science LinX en het Institute for Science Education and Communication (ISEC) van de faculteit Science and Engineering in samenwerking met partners uit Roemenië, Griekenland en Cyprus.

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2021
Gepubliceerd op:30 november 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2021

PWS op school: adviesgesprekken met de steunpunten
Gepubliceerd op:30 november 2021

Via de Scholierenacademie kunnen PWS-coördinatoren of -begeleiders een adviesgesprek aanvragen met een alfa/bèta/gamma steunpuntcoördinator

Bouwen en meten met Science LinX op Let’s Gro
Gepubliceerd op:23 november 2021

Forum Groningen stond in het weekend van 5, 6 en 7 november 2021 in het teken van Let’s Gro, het inspiratiefestival over de toekomst van Groningen. Ook Science LinX was van de partij.

Nanoporie kan moleculen herkennen en eiwitten ontrafelen
Gepubliceerd op:18 november 2021

RUG-wetenschappers hebben kort achter elkaar twee artikelen gepubliceerd, in Nature Communications en Nature Chemistry, waarin ze beschrijven hoe een construct van een eiwitcomplex bovenop een nanoporie is te gebruiken om de ‘vingerafdruk’ van een enkel eiwit te herkennen. De verwachting is dat dit systeem op termijn ook de volledige eiwitsamenstelling zal kunnen ontrafelen.

Een nieuwe manier om resistentie te bestrijden
Gepubliceerd op:17 november 2021

Ieder jaar organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de World Antimicrobial Awareness Week om de wereld te herinneren aan het feit dat steeds meer geneesmiddelen tegen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten hun werkzaamheid verliezen omdat de micro-organismen resistent zijn geworden. Microbioloog Marjon de Vos werkt aan een nieuwe manier om dit probleem aan te pakken, gebaseerd op ecologie en evolutie.

Opening van sterrenwacht Lauwersmeer
Gepubliceerd op:04 november 2021

Op 30 oktober is in het Lauwersmeergebied de nieuwe sterrenwacht geopend van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2021
Gepubliceerd op:28 oktober 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2021

Moleculen stilzetten om nieuwe natuurkunde te ontdekken
Gepubliceerd op:28 oktober 2021

Het Standaardmodel van de deeltjesfysica beschrijft heel succesvol de werking van ons universum. Maar het kan niet alles verklaren. Natuurkundigen zoeken daarom al een tijd naar nieuwe natuurkunde met behulp van grote deeltjesversnellers, zoals de Large Hadron Collider van CERN. Aan de RUG gebruiken ze een andere techniek: in plaats van deeltjes met veel kracht op elkaar te laten botsen willen de natuurkundigen hier moleculen helemaal tot stilstand brengen.

Oeroude genen belangrijk voor overleving van dolfijnen
Gepubliceerd op:28 oktober 2021

Genen die al voor de laatste ijstijd aanwezig waren vormen mogelijk de sleutel tot overleven – ten minste, als je een dolfijn bent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van St. Andrews (Schotland), waarbij ook Michael Fontaine was betrokken, die tijdens dit onderzoek was verbonden aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES).

Het geheim van ultralichte maar zeer sterke nanobuisjes
Gepubliceerd op:25 oktober 2021

RUG-materiaalwetenschappers ontdekten hoe lichtgewicht maar zeer stijf poreus materiaal is te maken.

Op huid gebaseerde sensor laat zien hoe het lichaam beweegt
Gepubliceerd op:19 oktober 2021

Wetenschappers van de RUG hebben draagbare en gevoelige sensoren gemaakt die net als onze huid reageren de sensoren op druk en kunnen ze de lichaamshouding meten. Daardoor zijn ze te gebruiken om bijvoorbeeld de gevolgen van de ziekten van Parkinson te monitoren, of de beweging van gewrichten te meten bij sporters.

Het leven in drie woorden: racen, vluchten of samenwerken
Gepubliceerd op:15 oktober 2021

Biologen bestuderen al heel lang hoe gedrag de fitness van dieren kan vergroten, een begrip dat staat voor het vermogen om je genen aan de volgende generatie door te geven. In een nieuw boek, waar tien jaar werk in zit, beschrijven drie biologen de vele dimensies die de evolutie van sociaal gedrag vorm geven.

Mysterieuze eencellige mist belangrijke genen om DNA te kopiëren, te verdelen
Gepubliceerd op:13 oktober 2021

Een eencellig organisme dat leeft op de zeebodem in de kustgebieden, een aantal genen die cruciaal zijn voor het kopiëren en verdelen van DNA. Eelco Tromer, evolutionair celbioloog aan de RUG, maakt deel uit van een team dat deze mysterieuze eencellige beschreef.

Onderweg naar een groene chemie, zonder labjas
Gepubliceerd op:12 oktober 2021

Op de bovenste verdieping van de Linnaeusborg zijn drie fonkelnieuwe laboratoria gebouwd. Daar zullen twee recent aangestelde assistent-hoogleraren licht en elektronen gebruiken om nieuwe moleculen te maken. Met die bouwstenen zullen ze de ‘next generation’ van duurzame materialen creëren.

Scholieren praten mee in Donordierdialoog
Gepubliceerd op:07 oktober 2021

Mag je dieren gebruiken als kweekvat voor menselijke organen? Om deze vraag te bespreken is de Donordierdialoog opgezet.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2021
Gepubliceerd op:30 september 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2021

Hoe een toegewijde minderheid de maatschappij kan veranderen
Gepubliceerd op:29 september 2021

Hoe ontstaan nieuwe sociale gewoontes? Robotbouwers en marketing onderzoekers van de RUG hebben de handen ineen geslagen om dit fenomeen te bestuderen, door gegevens van online experimenten en statistische analyses in een wiskundig model te gieten.

Zoeken naar de naald in een hooiberg van hoogdimensionale data
Gepubliceerd op:23 september 2021

Een van de uitdagingen in dit tijdperk van ‘Big Data’ is wat te doen met de vele onafhankelijke variabelen, iets dat bekend staat als de ‘vloek van de dimensionaliteit’. Daarom is het nodig om algoritmes te ontwikkelen die relevante kenmerken kunnen vinden met een hoge voorspellende waarde.

Theorie maakt vinden nieuwe legeringen gemakkelijker
Gepubliceerd op:16 september 2021

Het aantal mogelijke legeringen is astronomisch. RUG ingenieur Francesco Maresca heeft een theoretisch model ontwikkeld waarmee hij snel de sterkte bij hoge temperatuur van miljoenen verschillende legeringen kan voorspellen. Experimenten bevestigen dat die voorspellingen kloppen.

Mini-colleges en meetactie rond adaptatie: Aanpassen of uitsterven?
Gepubliceerd op:14 september 2021

Op woensdag 15 september vertellen boswachter Arjan Postma en prof. Dr. Martine Maan in Forum Groningen alles over de manier waarop dieren en planten zich aanpassen aan hun veranderende omgeving in het kader van de nieuwe meetactie van CurioUs.

Apps gerangschikt op respect voor privacy
Gepubliceerd op:03 september 2021

Apps op je telefoon kunnen vaak allerlei verkoopbare gegevens binnenhalen. Daarom ontwikkelde RUG-computerwetenschapper Fadi Mohsen, samen met collega’s een algoritme dat vergelijkbare apps op respect voor privacy rangschikt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2021
Gepubliceerd op:01 september 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2021

Nanoporie meet vitamineconcentratie in seconden
Gepubliceerd op:26 augustus 2021

RUG-onderzoekers hebben een nanoporie-systeem ontwikkeld dat de concentratie thiamine (vitamine B1) in urine kan meten in minder dan een minuut. De methode zou ook moeten werken met andere met lichaamsvloeistoffen, zoals zweet, en is eenvoudig aan te passen om andere belangrijke stoffen te meten.

Docenten gezocht voor testen STEAM Materialen & Workshop
Gepubliceerd op:25 augustus 2021

Hoe geef je leerlingen in het VO de 21 e eeuwse vaardigheden mee die ze nodig hebben, zoals probleemoplossend vermogen, communicatie en kritische en creatief denken? Twee workshops helpen docenten hierbij.

Kunstmatige Intelligentie leert beter dankzij afleiding
Gepubliceerd op:27 juli 2021

Computerwetenschappers uit Nederland en Spanje hebben nu vastgesteld hoe een systeem dat geschikt is voor beeldherkenning de omgeving leert herkennen. Daarmee wisten ze het leerproces te vereenvoudigen door het systeem te dwingen zich ook te richten op minder belangrijke informatie.

'Het bouwen van een molecuul is pure kunst'
Gepubliceerd op:13 juli 2021

Crenarchaeol is een groot, lusvormig lipide molecuul dat aanwezig is in de celmembraan van bepaalde soorten eencelligen die in grote aantallen voorkomen in de oceanen. Tot nu toe is het daarom niet gelukt de structuur ervan te bevestigen door het hele molecuul in het lab na te maken. Chemici van de RUG hebben deze uitdaging opgepakt.

Kunstmatige Intelligentie geeft sneller diagnose voor ernstige blaarziekte
Gepubliceerd op:08 juli 2021

RUG-wetenschappers hebben een kunstmatig intelligent systeem getraind om een specifiek patroon te ontdekken in huidmonsters van patiënten met de blaarziekte epidermolysis bullosa acquisita. Het nieuwe systeem is eenvoudig te gebruiken en is beter dan de meeste artsen in het stellen van de diagnose.

Hoe een uitgevouwen eiwit cellen laat doodgaan
Gepubliceerd op:06 juli 2021

De dood van cellen is strak gereguleerd. Als te veel cellen doodgaan levert dat degeneratieve ziekten op. Maar niet genoeg celdood kan kanker opleveren. Mitochondriën, de energiecentrales van de cel, spelen een rol bij deze geprogrammeerde celdood. Onderzoekers van de RUG en de universiteit van Pittsburgh (VS) hebben nu een beter inzicht gekregen in hoe de mitochondria dat signaal om de cel op te blazen krijgen.

Opening van de meet-o-theek in Forum Groningen
Gepubliceerd op:30 juni 2021

Wil je weten hoe de luchtkwaliteit in jouw huis is, of wat er 's nachts door je tuin scharrelt? Sinds het weekend van 19 en 20 juni is het mogelijk om meetinstrumenten te lenen in de meet-o-theek in Forum Groningen waarmee je je eigen leefomgeving bestudeert.

Samen kijken naar het hapje uit de zon
Gepubliceerd op:30 juni 2021

Donderdag 10 juni was er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland te zien. Rond het middaguur schoof de maan een stukje voor de zon, zodat het leek of hier een hapje uit genomen werd..

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli 2021
Gepubliceerd op:30 juni 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor juii 2021

Eerste paring maakt vrouwelijke fruitvlieg kieskeurig
Gepubliceerd op:29 juni 2021

Partnerkeuze is belangrijk voor vrouwelijke dieren, omdat ze vaak veel meer energie in hun nageslacht steken dan de mannetjes. Maar het is voor hen niet handig om te selectief te zijn, want dan paren ze misschien helemaal niet. Biologen vragen zich al langer af hoe de vrouwtjes hun voortplanting optimaliseren. RUG-wetenschappers hebben nu een antwoord gevonden via experimenten met fruitvliegjes: de eerste paring maakt ze kieskeurig.

Groningse onderzoekers ontwerpen supersnelle moleculaire motor
Gepubliceerd op:17 juni 2021

Door licht aangedreven moleculaire motoren bestaan al zo’n twintig jaar. Deze draaien doorgaans rond in micro- tot nanoseconden. Thomas Jansen, adjunct hoogleraar natuurkunde aan de RUG heeft samen met (toenmalig) masterstudent Atreya Majumdar een veel snellere motor ontworpen.

Workshop kunst in STEM onderwijs - STEAMitUP
Gepubliceerd op:11 juni 2021

Ben je docent in het STEM onderwijs en zou je meer kunstvormen/creativiteit in jouw lessen willen brengen, maar mis je handvatten en inspiratie? Doe dan mee met de STEAMitUP workshop op vrijdag 18 juni van 13:00 tot 17:00.

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector
Gepubliceerd op:08 juni 2021

RUG-natuurkundige Anupam Mazumdar laat zien dat kwantum interferentie te gebruiken is om een gevoelige instrument te bouwen dat de beweging van objecten van vlinders via inbrekers tot zwarte gaten kan detecteren.

Interferometer op een atoomchip kan kwantumzwaartekracht aantonen
Gepubliceerd op:04 juni 2021

Natuurkundigen in Israël hebben een kwantum interferometer gemaakt op een atoomchip. Hiermee is het mogelijk de fundamenten van de kwantumtheorie te bestuderen, via het interferentiepatroon tussen twee stromen van atomen. RUG-natuurkundige Anupam Mazumdar beschrijft hoe dit systeem is aan te passen voor gebruik met grotere deeltjes dan atomen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2021
Gepubliceerd op:30 mei 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2021

UMARG project delivers augmented reality games
Gepubliceerd op:27 mei 2021

Thirty-two schoolteachers and researchers from Greece, Cyprus, Romania and the Netherlands participated at UMARG project’s Learning Teaching and Training Activity, organized by the University of Groningen, between April 19-23.

Schakelaar verzet de biologische klok
Gepubliceerd op:26 mei 2021

De biologische klok zit in bijna iedere cel van levende organismen. Nu er steeds meer bewijs komt dat de klok in bepaalde organen verkeerd kan lopen, is er behoefte aan een manier om de klok heel lokaal bij te stellen. Wetenschappers van de RUG hebben met collega’s uit Japan een met licht te bedienen aan/uit schakelaar geplaatst in een kinase-remmer, die de klok kan beïnvloeden. Hiermee kunnen ze de biologische klok in gekweekte cellen en weefsels controleren.

Computer krijgt 'neuronen' en 'synapsen' dankzij nieuw materiaal
Gepubliceerd op:18 mei 2021

Natuurkundigen van de RUG hebben een complex oxide gebruikt om elementen te maken die zich gedragen als de neuronen (zenuwcellen) en de verbindende synapsen in de hersenen.

Een 2D geheugen van magnetisch grafeen
Gepubliceerd op:06 mei 2021

De spintronica gebruikt het magnetisch moment van elektronen (de ‘spin’) om informatie te versturen en te manipuleren. Experimenten van natuurkundigen van de RUG en Columbia University (VS) suggereren dat “magnetisch” grafeen hiervoor geschikt is omdat het die spin over lange afstanden kan transporteren en bovendien een elektrische stroom in een spin-stroom omzetten.

Enzym dat membraanlipiden maakt is allemansvriend
Gepubliceerd op:06 mei 2021

Cellen van alle organismen zijn omhuld door een membraan van zogeheten fosfolipiden. Een type fosfolipiden zijn de cardiolipines, die een unieke structuur hebben. Bij onderzoek naar de enzymen die zorgen voor de productie van cardiolipiden in de archaea ontdekten Groningse wetenschappers iets bijzonders. Eén enkel enzym van een oerbacterie kan een hele reeks natuurlijke en onnatuurlijke cardiolipiden maken.

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2021
Gepubliceerd op:30 april 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2021

Zuurstofmigratie maakt nieuw materiaal bijzonder
Gepubliceerd op:15 april 2021

Extreem dunne films van materiaal gebaseerd op hafnium vertoont zogeheten ferroelektrisch gedrag op een ongebruikelijke manier. Hiermee zijn op nanometerschaal schakelingen te maken voor geheugen en logische bewerking. Een onderzoek geleid door RUG wetenschappers laat zien hoe atomen zich verplaatsen in een hafnium-condensator: de migratie van zuurstof is verantwoordelijk voor de schakelbaarheid en de opslag van lading.

Korting op opladen auto’s langs de snelweg vermindert files
Gepubliceerd op:13 april 2021

Het laden van elektrische auto’s kan een zware belasting zijn voor het elektriciteitsnet. En auto-forenzen kunnen files veroorzaken. Promovendus Carlo Cenedese koppelde energiegebruik en transport met behulp van Speltheorie en produceerde een algoritme dat berekent hoe je genoeg individuen kunt overhalen om hun gedrag aan te passen, zodat beide problemen worden voorkomen.

Kunstmatige porie laat selectief transport celkern zien
Gepubliceerd op:31 maart 2021

De celkern is het hoofdkwartier van een cel, er stroomt voortdurend informatie in de vorm van moleculen via poriën door de kernmembraan. Het transport van die moleculen is zowel selectief als snel: per seconde gaan zo’n duizend moleculen naar binnen of naar buiten. Wetenschappers van de RUG en de TU Delft hebben, met collega’s van de Zweedse Chalmers University of Technology, een kunstmatig model van die poriën ontwikkeld om te bestuderen hoe dit mogelijk is.

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2021
Gepubliceerd op:31 maart 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2021

Nog een Martini, voor betere simulaties
Gepubliceerd op:29 maart 2021

Voor veel wetenschappelijk onderzoek zijn simulaties van de interacties tussen atomen en moleculen belangrijk. Maar nauwkeurige simulaties duren lang, wat niet zo praktisch is. Om de simulaties te versnellen zonder te veel details te verliezen heeft Siewert-Jan Marrink, hoogleraar Moleculaire Dynamica aan de RUG, een verzameling parameters ontworpen voor snelle maar nauwkeurige grofkorrelige simulaties. I

De dood maakt complexiteit mogelijk in chemische evolutie
Gepubliceerd op:16 maart 2021

Simpele systemen kunnen zich sneller vermenigvuldigen dan complexe. Dus hoe kan de complexiteit van leven ontstaan uit een simpel chemisch begin? RUG scheikundigen onderzochten die vraag met een eenvoudig systeem van replicatoren, zichzelf kopiërende draadjes, en ontdekten dat complexere draadjes in het voordeel zijn wanneer ze een molecuul toevoegen dat de draadjes kapot maakt.

Recyclebare membraan van bioplastic haalt olie uit water
Gepubliceerd op:09 maart 2021

Polymeerwetenschappers van de RUG en NHL Stenden hebben een plastic membraan gemaakt van appelzuur, een natuurlijke stof. Van het appelzuur is van een zogeheten superamfifiele vitrimeer gemaakt, een polymeer die is te gebruiken om water en olie van elkaar te scheiden. De membraan is bovendien in zijn geheel te recyclen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2021
Gepubliceerd op:02 maart 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2021

Nieuwe techniek onthult schakelaars in virus-RNA
Gepubliceerd op:22 februari 2021

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om alternatieve structuren van RNA moleculen zichtbaar en kwantificeerbaar te maken. Deze alternatieve RNA vormen kunnen belangrijk zijn voor het functioneren van virussen en bacteriën.

Nieuw licht op eiwit dat ziekte van Huntington kan bestrijden
Gepubliceerd op:11 februari 2021

Bij de ziekte van Huntington ontstaan klonten van een verkeerd gemaakt eiwit in hersencellen, die daar uiteindelijk aan doodgaan. De zogeheten heat shock proteins (hitte-schok eiwit) kunnen het ontstaan van die klonten in principe voorkomen. Maar het is niet goed duidelijk hoe ze zich aan het Huntington-eiwit binden. Onderzoek van Patrick van der Wel (RUG) en collega’s van de universiteit van Texas verklaart hoe dat werkt.

Hint van stof op grens tussen vloeistof en gas op exoplaneet WASP-31b
Gepubliceerd op:03 februari 2021

Een van de eigenschappen die een planeet geschikt maakt voor leven is de aanwezigheid van een weersysteem. Exoplaneten staan te ver weg om zoiets te zien, maar astronomen kunnen wel zoeken naar stoffen in de atmosfeer die een weersysteem mogelijk maken. Onderzoekers van SRON en de RUG hebben nu op exoplaneet WASP-31b een indicatie gevonden voor chroomhydride, dat bij de betreffende temperatuur en druk op de grens zit tussen vloeistof en gas.

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2021
Gepubliceerd op:28 januari 2021

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2021

Verrassingen in de evolutie van kleur
Gepubliceerd op:25 januari 2021

De evolutionaire wisselwerking tussen insecten en planten zorgt voor een complexe onderlinge afhankelijkheid met soms een verrassend resultaat. RUG-bioloog Casper van der Kooi gebruikt een interdisciplinaire aanpak om die wisselwerking tussen bestuivers en planten te onderzoeken. In januari stond zijn naam als eerste auteur boven twee overzichtsartikelen over dit onderwerp.

Met een beetje hulp stijgt het broedsucces van oudere vogels
Gepubliceerd op:19 januari 2021

De Seychellen rietzanger kent een sociaal broedsysteem, ouders krijgen vaak hulp van andere vogels bij het grootbrengen van de jongen. Een onderzoek van RUG biologen en collega’s van de University of East Anglia (VK) laat zien dat jongen van oudere vrouwtjes succesvoller zijn wanneer er ‘babysitters’ aanwezig zijn.

Fysische virologie toont de dynamiek van virus reproductie
Gepubliceerd op:14 januari 2021

Nieuw technieken uit de natuurkunde helpen wetenschappers om de dynamiek van virussen te bestuderen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelingen. Samen met twee collega’s heeft RUG-natuurkundige en ‘fysisch viroloog’ Wouter Roos een overzichtsartikel geschreven dat deze nieuwe technieken belicht. Het is op 12 januari verschenen in Nature Reviews Physics.

2020
De Science LinX Nieuwsbrief voor kerst 2020
Gepubliceerd op:17 december 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor kerst 2020

Nieuwe ontdekking brengt analoge spintronica dichterbij
Gepubliceerd op:17 december 2020

De observatie dat de spin van elektronen zich in grafeen niet-lineair kan gedragen maakt het eenvoudiger om spinsignalen te transporteren, manipuleren of detecteren of om spin in lading om te zetten. Hiermee komt spintronica op het punt waar gewone elektronica zich bevond na de introductie van de eerste transistoren.

Test van kwantumzwaartekracht is nu beter uitvoerbaar
Gepubliceerd op:08 december 2020

Valt zwaartekracht onder de wetten van kwantummechanica?  Samen met collega’s uit het Verenigd Koninkrijk heeft RUG-natuurkundige Anupam Mazumdar een experiment bedacht dat een antwoord kan brengen. In een nieuw artikel presenteert Mazumdar een manier om de achtergrondruis van het experiment te verminderen, wat het beter uitvoerbaar maakt.

Kunstmatige intelligentie zorgt voor sneller inzicht in reactie van moleculen op licht
Gepubliceerd op:01 december 2020

Theoretisch onderzoek naar de dynamiek die licht kan veroorzaken in moleculen vraagt om berekeningen van hun elektronische structuur, iets wat veel rekentijd kost. RUG onderzoekers hebben nu een op machinaal leren gebaseerd algoritme ontwikkeld dat de rekentijd flink terugbrengt.

Combinatiemateriaal levert nieuwe inzichten op voor op brein gebaseerde computer
Gepubliceerd op:20 november 2020

Wetenschappers werken aan nieuwe materialen waarmee zogeheten neuromorfe computers, gebaseerd op het menselijke brein, zijn te maken. Materiaalwetenschappers van de RUG hebben het gedrag van strontium titanium oxide geanalyseerd, een materiaal dat hiervoor geschikt is, door er het 2D materiaal grafeen er bovenop te plaatsen.

Dubbele rem op transporteiwit voorkomt dat cellen ontploffen
Gepubliceerd op:18 november 2020

Een hoge concentratie zout of suiker in de omgeving zal micro-organismen doen uitdrogen, waardoor ze stoppen met groeien. RUG-wetenschappers hebben de structuur opgehelderd van het transporteiwit dat glycine betaïne de cel in brengt om dit uitdrogen tegen te gaan.

Efficiënt thermo-elektrisch materiaal zet warmte om in stroom
Gepubliceerd op:11 november 2020

Thermo-elektrisch materiaal kan een temperatuurverschil omzetten in stroom. Organische thermo-elektrische materialen lijken bruikbaar als krachtbron voor draagbare elektronica of sensoren, maar ze hebben nog te weinig vermogen. Nu heeft een team onder leiding van RUG-hoogleraar Fysica van Halfgeleiders Jan Anton Koster een organische halfgeleider gemaakt met verbeterde eigenschappen die dit soort toepassingen dichterbij brengt.

Structuur RNA onthult zwakke plekken van coronavirus
Gepubliceerd op:10 november 2020

Het RNA van het SARS-CoV2 coronavirus is in detail onderzocht door wetenschappers van de RUG, het International Institute of Molecular and Cell Biology in Warschau (Polen) en de Universiteit Leiden. Structuren in het RNA vormen mogelijke doelwitten voor geneesmiddelen tegen dit virus.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2020
Gepubliceerd op:29 oktober 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2020
Gepubliceerd op:29 oktober 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2020

Antenne voor infrarood licht drijft moleculaire motor aan
Gepubliceerd op:28 oktober 2020

Scheikundigen van de RUG hebben een roterende moleculaire motor ontworpen die efficiënt wordt aangedreven door infrarood licht, door een antenne aan het motor-molecuul te koppen. Het ontwerp en het functioneren van deze motor is op 28 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

When going in circles helps you stay put: how spin-orbit coupling leads to stable spins in color centers in materials
Gepubliceerd op:27 oktober 2020

When going in circles helps you stay put: how spin-orbit coupling leads to stable spins in color centers in materials

Darmbacterie lijkt verantwoordelijk voor bijwerking van Parkinson-medicijn
Gepubliceerd op:20 oktober 2020

Bacteriën in de dunne darm kunnen levodopa, het belangrijkste geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson, afbreken via deaminatie. Deze afbraak van niet-geabsorbeerde resten van het middel kunnen de beweeglijkheid van de darm remmen en voor constipatie zorgen.

Spin City: Spot de evolutie van spinnen
Gepubliceerd op:30 september 2020

Science LinX gaat met scholieren en andere geïnteresseerden onderzoeken hoe spinnen zich aanpassen aan het leven in de stad.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2020
Gepubliceerd op:30 september 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2020

Hoe ongeordende systemen toch een ordelijk resultaat bereiken
Gepubliceerd op:29 september 2020

Natuurkundigen en biofysici van de RUG hebben gezien dat individuele nanobuisjes met een ongeordende structuur die lichtenergie opnemen toch allemaal hetzelfde werken. Door het combineren van spectroscopie, moleculaire dynamica simulaties en theoretische natuurkunde ontdekten zij hoe wanorde op moleculair niveau zich uitmiddelt op grotere schaal.

Nieuwe lesmodule beschikbaar
Gepubliceerd op:29 september 2020

Science LinX heeft in samenwerking met docenten van het Leeuwarder Lyceum en Lindenborg en de Provincie Friesland de lesmodule 'Voedselwebstructuren in agrarische landschappen' ontwikkeld, over verlies van biodiversiteit in agrarische landschappen door intensief landbouwgebruik. De module is nu beschikbaar voor scholen.

Science LinX op Eindhoven Maker Faire
Gepubliceerd op:29 september 2020

Op 26 en 27 september was er in het Klokgebouw in Eindhoven weer een Maker Faire. Ook Science LinX was van de partij, met de bouw-opstelling GEN.ERATE.

Hergebruik eetgerei vermindert afval van bezorgmaaltijden
Gepubliceerd op:25 september 2020

In China zijn in 2018 zo’n tien miljard maaltijden bezorgd bij ruim vierhonderd miljoen klanten in plastic wegwerpverpakking, met wegwerp plastic eetgerei. RUG-milieuwetenschapper Yuli Shan berekende dat herbruikbaar eetgerei de hoeveelheid afval en uitstoot substantieel kan terugdringen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2020
Gepubliceerd op:01 september 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2020

Zomernieuws
Gepubliceerd op:28 augustus 2020

Tijdens de zomermaanden bleven wetenschappelijke tijdschriften gewoon verschijnen. In dit overzicht aandacht voor een paar zomerpublicaties van de Faculty of Science and Engineering van de RUG.

OntdekDag: zingende melkpakken en Gerrit de pissebed
Gepubliceerd op:27 augustus 2020

Hoe zou je wereld eruitzien als jij een pissebed bent, of een vlinder? Dat hebben nieuwsgierige kinderen woensdag 12 augustus ontdekt tijdens de OntdekDag op het Suikerterrein.

Hoe stekelbaarsjes de macht grijpen
Gepubliceerd op:27 augustus 2020

RUG ecoloog Britas Klemens Eriksson heeft, samen met collega's van Stockholm University en de Swedish University of Agricultural Sciences, Zwedem, aangetoond dat stekelbaarsjes en algen het ecosysteem zijn gaan domineren in een golf die door de eilandengroepen voor de kust liep.

Een opstapje naar het meten van kwantumzwaartekracht
Gepubliceerd op:18 augustus 2020

Een groep theoretisch natuurkundigen, waarvan er twee aan de RUG verbonden zijn, heeft een ‘tafelmodel’ apparaat ontworpen dat zwaartekrachtgolven kan meten en  een van de grootste vragen uit de natuurkunde kan beantwoorden: is zwaartekracht een kwantum-fenomeen?

Spinnenzijde inspireert tot nieuwe klasse van functionele polymeren
Gepubliceerd op:12 augustus 2020

Onderzoekers maakten een nieuwe klasse van polymeren, gebaseerd op eiwit-achtig materiaal, die protonen geleiden en nuttig kunnen zijn in toekomstige bio-elektrische toepassingen.

Lege gangen en labs
Gepubliceerd op:11 augustus 2020

Tijdens de lockdown kunnen wetenschappers niet naar het lab, maar stilzitten doen ze zeker niet! PhD student Chris van Ewijk vertelt hoe hij de afgelopen periode heeft ervaren.

Moleculaire schakelaar verandert gas adsorptie in polymeer
Gepubliceerd op:07 juli 2020

Scheikundigen van de RUG hebben met collega’s van de Universiteit van Milaan (Italië) een zacht poreus aromatisch raamwerk gemaakt waarin lichtgevoelige schakelaars zijn verwerkt. Dit materiaal is wellicht bruikbaar om gassen uit fabrieksschoorstenen te halen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus 2020
Gepubliceerd op:02 juli 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor zomer 2020

Test van lesmodule SUSTAIN afgesloten op scholen
Gepubliceerd op:01 juli 2020

Dit voorjaar zijn 3 en 4 vwo leerlingen van het Leeuwarder Lyceum en De Lindenborg aan de slag geweest met de lesmodule “voedselweb structuren in een agrarisch landschap”. Wegens de Coro-na maatregelen, hebben ze een online variant van de lesmodule gevolgd.

Feestelijke opening Programma Donkerte van het Waddengebied
Gepubliceerd op:25 juni 2020

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, vond online de aftrap plaats van ‘De Donkerte van het Waddengebied’. Een programma om bewoners, recreanten en toeristen de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en nieuwe toeristen naar de Waddenkust te trekken.

Nieuw model beschrijft defecten en fouten in kwantumcomputers
Gepubliceerd op:24 juni 2020

Een zomerstage in het Spaanse Bilbao heeft Jack Mayo, masterstudent nanoscience aan de RUG, een artikel opgeleverd in het prestigieuze tijdschrift Physical Review Letters.

'Van koffie met collega’s naar computerende kluizenaar'
Gepubliceerd op:23 juni 2020

Tijdens de lockdown kunnen wetenschappers niet naar het lab, maar stilzitten doen ze zeker niet! PhD student Melanie König (29) deelt haar ervaring met ons.

Het belang van bacterievirussen voor gezondheid van planten
Gepubliceerd op:16 juni 2020

We weten hoe belangrijk bacteriën en schimmels zijn voor planten. In de oceanen of in onze eigen darmen zijn ook bacteriofagen (virussen die bacteriën infecteren) van belang, omdat ze bepalen welke bacteriën er aanwezig zijn. Maar de rol van die virussen op bacteriën rond plantenwortels is nauwelijks onderzocht.

Simpele verklaring is voldoende voor bijzonder gedrag van nikkelverbinding
Gepubliceerd op:11 juni 2020

Sommige metaaloxiden, zoals de zogeheten nikkelaten, hebben een soortelijke weerstand die is te reguleren. Van dit soort materialen zou je adaptieve elektronica kunnen maken, en computers die werken als hersenen. Onderzoekers van de RUG hebben hoe de overgang tussen geleider en isolator precies werkt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2020
Gepubliceerd op:28 mei 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2020

'Van zestig naar nul uren lab per week, dat is wel even wennen'
Gepubliceerd op:26 mei 2020

Tijdens de lockdown kunnen wetenschappers niet naar het lab, maar stilzitten doen ze zeker niet! Post-doctoraal onderzoeker Aditya Iyer (33) vertelde ons zijn verhaal.

Kameleon-kristallen onthullen de oorzaak van kleurverschil in perovskiet
Gepubliceerd op:11 mei 2020

Perovskiet is een materiaal met opto-elektrische eigenschappen waarvan onder meer LEDs zijn te maken. Sommige perovskieten zenden licht uit over een bijzonder brede golflengteband. RUG-wetenschappers hebben nu laten zien dat de verklaring voor dit fenomeen niet klopt.

Voor het eerst membraan van een compleet cel-orgaan gesimuleerd
Gepubliceerd op:08 mei 2020

Wetenschappers van de RUG hebben een methode ontwikkeld om verschillende lengteschalen samen te brengen in een computersimulatie van biologische membranen. Hiermee kunnen zij inzoomen op het afsnoeren van een stukje celmembraan, of de complete membraan simuleren van een mitochondrion, een orgaantje in cellen.

Energie transporteren door een moleculair draadje
Gepubliceerd op:08 mei 2020

RUG natuurkundige Richard Hildner heeft met collega’s onderzocht hoe energietransport verloopt door een kunstmatig systeem gemaakt van nanodraadjes.

Leerlingen gaan digitaal de wei in
Gepubliceerd op:30 april 2020

Dit voorjaar testen leerlingen van 3 en 4 vwo van het Leeuwarder Lyceum en de Lindenborg de lesmodule Voedselweb structuren in een agrarisch landschap die ontwikkeld is vanuit het Europese project over duurzame landschappen SUSTAIN.

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2020
Gepubliceerd op:30 april 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2020

RUG bouwt opnieuw detectoren voor radiotelescoop ALMA
Gepubliceerd op:29 april 2020

Technici van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde gaan opnieuw 66 detectoren maken voor de ALMA radiotelescoop in Chili, samen met partners in Zweden en Italië.

Jouw energie van Morgen brengt zonnecel practicum naar Cambodja
Gepubliceerd op:28 april 2020

Twee studenten van de Rijksuniversiteit Groningen reisden af naar Cambodja om duizenden middelbare scholieren te enthousiasmeren voor schone energie door middel van een zonnecel practicum.

Het geheime leven van de grutto in kaart gebracht
Gepubliceerd op:20 april 2020

Ecologen doen al heel lang onderzoek naar vogels zoals de grutto, waarbij ze gestandaardiseerde informatie gebruiken over hun voortplanting, zoals wanneer eieren worden gelegd of uitkomen, en hoeveel kuikens overleven. Maar nieuw onderzoek met behulp van geolocators laat zien dat traditionele methoden die zijn gebaseerd op observaties onjuiste gegevens kunnen opleveren.

Damster lyceum eindwinnaar van online 'Bèta Battle'
Gepubliceerd op:20 april 2020

Normaal is de Bernoulliborg op de Zernike Campus het kloppend hart van de Bèta Battle finale, nu vond die door de omstandigheden online plaats. Vijf scholen hebben de finaleronde gespeeld. Eindwinnaar is het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam

Simulaties kunnen gentherapie effectiever maken
Gepubliceerd op:17 april 2020

Ziekten die veroorzaakt worden door een genetische mutatie zijn in theorie te genezen met een goed werkende versie van het gen. Een veelbelovende techniek is het afleveren van genen via zogeheten DNA/lipide complexen (lipoplexen). Wetenschappers van de RUG hebben nu geavanceerde computersimulaties gebruikt om te onderzoeken hoe de lipoplexen DNA-fragmenten afleveren in cellen.

Polymeerwetenschappers werken met industrie aan slimme materialen
Gepubliceerd op:16 april 2020

RUG-hoogleraar polymeerchemie Katja Loos doet onderzoek terwijl de industrie over haar schouder meekijkt. Dat vindt zij niet eng of lastig, sterker nog, het inspireert haar en haar collega’s van zes verschillende universiteiten. Samen vormen zij het nieuwe virtuele onderzoekscentrum voor zachte, geavanceerde materialen SAM (Soft Advanced Materials).

Enzym verandert van vorm tijdens katalytische reactie
Gepubliceerd op:06 april 2020

RUG-wetenschappers hebben het gedrag van één enkel enzym onderzocht met behulp van een nanoporie. Hieruit bleek dat het molecuul in vier verschillend gevouwen toestanden (conformaties) kan bestaan, die een rol hebben in het reactiemechanisme van het enzym.

Röntgenstraling onthult hoe kristallen van nieuw type zonnecellen groeien
Gepubliceerd op:06 april 2020

Op lood gebaseerd perovskiet is een veelbelovend materiaal voor het maken van zonnepanelen. Het zet licht zeer efficiënt om in stroom maar heeft ook enkele nadelen: de meest efficiënte materialen zijn niet erg stabiel, en lood is nogal giftig. RUG-onderzoekers zoeken daarom naar loodvrije perovskieten.

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2020
Gepubliceerd op:01 april 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2020

TB-bacterie haalt vitamine binnen via een sluis
Gepubliceerd op:25 maart 2020

Een transporteiwit waarmee de ziekteverwekkende bacterie Mycobacterium tuberculosis vitamine B12 opneemt bevat een grote met water gevulde holte, waarin water minnende stoffen door de celmembraan worden gebracht. Deze ontdekking, die nieuwe inzichten geeft in de fysiologie van bacteriën.

Spreeuwen slapen minder tijdens zomernachten en bij volle maan
Gepubliceerd op:19 maart 2020

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en twee buitenlandse collega’s hebben ontdekt dat spreeuwen in de zomer vijf uur minder slapen per nacht. Vergeleken bij de winter doen de vogels overdag meer dutjes en leven ze onder hogere slaapdruk. Bij volle maan slapen spreeuwen ongeveer twee uur minder per nacht.

Zeehonden en vissen als inspiratie voor sensoren
Gepubliceerd op:17 maart 2020

Ajay Kottapalli maakt nieuwe sensoren van zachte polymeren. Twee jaar geleden begon hij als tenure-track onderzoeker bij het ENgineering and Technology institute Groningen (ENTEG).

Corona-update Science LinX
Gepubliceerd op:13 maart 2020

Een overzicht van de maatregelen die Science LinX heeft genomen in verband met de corona-uitbraak

Winnaars FameLab: resistente bacteriën en evil cloners
Gepubliceerd op:10 maart 2020

Het Kasteel te Groningen vormde donderdag 5 maart het decor voor de inmiddels traditionele wedstrijd in de wetenschapscommunicatie, FameLab. Elf onderzoekers stonden te popelen om hun wetenschappelijk onderzoek uit te leggen in een drie-minuten-presentatie zonder PowerPoint.

Zelfde genen, zelfde omstandigheden en toch ander transportmechanisme
Gepubliceerd op:05 maart 2020

Microbiologen van de RUG ontdekten dat cellen van de bacterie Lactococcus lactis die genetisch identiek zijn verschillen in het systeem dat ze gebruiken. Als ze een systeem gekozen hebben, blijven ze dat bovendien generaties lang doen. Het is de eerste keer dat er zo’n stabiele maar verschillende keuze in de opname van aminozuren is beschreven.

Wetenschap op de Huishoudbeurs
Gepubliceerd op:03 maart 2020

Op de Huishoudbeurs 2020 stonden drie containers van Expeditie NEXT-On Tour in het midden van één van de hoofdhallen vol in het zicht. In de containers worden korte experimenten en mini-colleges aangeboden, onder meer door Science LinX.

Anti-evolutiemiddel kan antibiotica-resistentie stoppen
Gepubliceerd op:03 maart 2020

Genen die bacteriën resistent maken tegen antibiotica kunnen zich snel verspreiden doordat de cellen DNA uit hun omgeving gaan opnemen. Een nieuw onderzoek, dat begon aan de RUG, laat nu zien dat geneesmiddelen die dit vermogen (dat ‘competentie’ heet) in de bacterie Streptococcus pneumoniae blokkeren inderdaad de verspreiding van resistentie bij muizen stoppen.

Simulaties tonen hoe vezels de cel verstevigen
Gepubliceerd op:02 maart 2020

Actine filamenten spelen een belangrijk rol in cellen. Ze ondersteunen bijvoorbeeld de membraan door zich eraan te binden. Simulaties die zijn uitgevoerd door RUG-onderzoekers, aangevuld met experimenten, laten zien hoe die proces op moleculair niveau verwerkt.

Heimwee-camera op Zernike Campus
Gepubliceerd op:01 maart 2020

Heimwee-camera op Zernike Campus

Transporteiwit gebruikt drie onafhankelijke liften voor goederentransport
Gepubliceerd op:21 februari 2020

RUG onderzoekers hebben de structuur opgehelderd van een transportcomplex waarmee bacteriën de stof aspartaat opnemen. Dit is relevant omdat een vergelijkbaar complex een cruciale rol speelt bij de signaaloverdracht tussen hersencellen in ons brein.

Voetgangers in Zuidhorn testen computer van de toekomst
Gepubliceerd op:18 februari 2020

Onderzoekers van de RUG en de Czech Academy of Sciences hebben op 14 februari in samenwerking met de gemeente Westerkwartier een piëzotegel geplaatst bij het station van Zuidhorn die gekoppeld is aan een prototype van een nieuw soort energiezuinige computer.

Aangepaste klei haalt onkruidverdelger uit water
Gepubliceerd op:12 februari 2020

Door in klei gelijkmatige spleetjes aan te brengen is RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Peter Rudolf erin geslaagd een giftige onkruidverdelger uit water te filteren.

Nieuw enzym met twee kunstmatige onderdelen
Gepubliceerd op:10 februari 2020

Onderzoekers van de RUG hebben een eiwit zonder enzymatische activiteit omgebouwd tot een werkend enzym door er twee niet-biologische bouwstenen aan toe te voegen. Het is de eerste keer dat een enzym is gemaakt met twee niet-biologische groepen.

Zilveren zaagtand belangrijk voor op licht gebaseerde elektronica
Gepubliceerd op:07 februari 2020

RUG-natuurkundigen hebben een zilveren zaagtand met nanosleuven gebruikt om bij kamertemperatuur coherente fotoluminescentie te produceren in tweedimensionaal wolfraam disulfide. Coherent licht is te gebruiken voor opslag en transport van informatie in kwantum elektronica.

Waterstof voor het eerst zichtbaar op grensvlak metaal - metaal hydride
Gepubliceerd op:31 januari 2020

Natuurkundigen van de RUG zijn er met een transmissie elektronenmicroscoop (TEM) in geslaagd om waterstofatomen zichtbaar te maken op het grensvlak van titanium en titanium hydride. Door een nieuwe techniek te gebruiken konden zij in één beeld metaal- en waterstofatomen zien.

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2020
Gepubliceerd op:31 januari 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2020
Gepubliceerd op:31 januari 2020

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2020

Waar blijven de robots nou?
Gepubliceerd op:30 januari 2020

RUG-onderzoekers Davide Grosse, Jacolien van Rij en Lambert Schomaker legden het uit aan de hand van recente ontwikkelingen in de Kunstmatige Intelligentie.

Scholen meten fijnstof
Gepubliceerd op:29 januari 2020

Science LinX zal samen met 10 basisscholen in de gemeente Westerkwartier een meetnetwerk opzetten voor het meten van fijnstof in de lucht.

Moleculaire motoren bepalen het lot van stamcellen
Gepubliceerd op:29 januari 2020

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben moleculaire motoren gebruikt om een eiwitlaag waarop stamcellen uit het beenmerg groeien te manipuleren.

Nieuwe zelf-assemblerende monolaag kan tegen zuurstof
Gepubliceerd op:20 januari 2020

Organische zelf-assemblerende monolagen (SAMs) zijn erg veelzijdig, maar ook onstabiel: blootstelling aan lucht zorgt binnen een dag voor oxidatie en afbraak van de laagjes. RUG onderzoekers hebben nu SAMs gemaakt van buckyballen die zijn voorzien van een functionele ‘staart’ van ethyleen glycol. Deze blijven in lucht zeker enkele weken stabiel.

2019
Warme golfstroom kan gaan haperen in de komende 100 jaar
Gepubliceerd op:30 december 2019

Simulaties door onderzoekers van de RUG en Universiteit Utrecht laten zien dat het onwaarschijnlijk is dat de warme golfstroom, die zorgt voor een mild klimaat in noordwest Europa, helemaal stil zal vallen. Maar er is een kans van 15 procent op een tijdelijke verstoring van de stroom in de komende honderd jaar.

Voorouderlijk eiwit onthult de structuur van belangrijk enzym
Gepubliceerd op:23 december 2019

RUG-onderzoekers onder leiding van hoogleraar enzym-modificatie Marco Fraaije hebben met collega’s uit Italië en Argentinië de voorouderlijke genen van drie verschillende FMO’s gereconstrueerd om daarna de enzymen te onderzoeken. Deze voorouderlijke enzymen bleken stabiel genoeg om te kunnen zien hoe ze giftige stoffen verwerken.

Duisternis meetnetwerk breidt uit
Gepubliceerd op:19 december 2019

Het in het najaar gestarte duisternismeetnetwerkx van het Kapteyn Instituut en ScienceLinX is recent uitgebreid met twee nieuwe sensoren in Boerakker en De Zilk (Zuid-Holland).

De Science LinX Nieuwsbrief voor kerst 2019 / januari 2020
Gepubliceerd op:19 december 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor kerst 2019 / janauari 2020

RUG-chemici maken schakelbare katalysator met behulp van moleculaire motor
Gepubliceerd op:06 december 2019

Veel organische moleculen zijn chiraal, wat betekent dat ze in twee vormen bestaan die elkaars spiegelbeeld zijn. Die spiegelbeelden kunnen verschillende eigenschappen hebben als ze inwerken op andere chirale verbindingen, zoals veel biologische moleculen. RUG-scheikundigen Ruth Dorel en Ben Feringa hebben een manier ontwikkeld om dit te doen, waarbij ze met licht kunnen controleren welke vorm ontstaat in een reactie.

Regionale voorronde van Europese wetenschapsolympiade
Gepubliceerd op:04 december 2019

Maar liefst 57 middelbare scholieren waren 28 november op bezoek bij Science LinX voor de regionale voorronde van de European Union Science Olympiad (EUSO).

Sinterklaas Surprise Lab laat hondjes blaffen
Gepubliceerd op:28 november 2019

Ruim 20 kinderen uit groepen 7 en 8 van basisscholen uit de directe omgeving van de Zernike Campus hebben hard gewerkt om hun surprise een technische upgrade te geven in het Sinterklaas Surprise Lab.

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2019
Gepubliceerd op:28 november 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2019

Education & Outreach Day on 10 December
Gepubliceerd op:28 november 2019

For all FSE staff: join in at the Education and Outreach Day on 10 December

Energie van hete elektronen eenvoudig opgevangen
Gepubliceerd op:15 november 2019

Halfgeleiders kunnen energie van licht (de fotonen) omzetten in een elektrische stroom. Maar sommige fotonen bevatten meer energie dan het materiaal kan absorberen. Door deze fotonen ontstaan ‘hete elektronen’, waarvan de extra energie snel wordt omgezet in warmte. Onderzoekers van de RUG hebben nu ontdekt dat die extra energie eenvoudiger dan gedacht is te oogsten.

Vrij hangende laagjes vormen een bijzondere supergeleider
Gepubliceerd op:05 november 2019

Adjunct hoogleraar Justin Ye, hoofd van de Device Physcis of Complex Materials groep aan de RUG, bestudeerde supergeleiding in een dubbele laag molybdeen disulfide en ontdekte nieuwe supergeleidende toestanden.

Science LinX te gast bij Festival della Scienza
Gepubliceerd op:31 oktober 2019

Tijdens het Festival della Scienza vertegenwoordigt Science LinX de Groningse wetenschap met een 12-daags programma voor jong en oud in het Italiaanse Genua.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2019
Gepubliceerd op:31 oktober 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2019

Controle over spinstroom dankzij dubbele laag grafeen
Gepubliceerd op:17 oktober 2019

RUG onderzoekers hebben nu een belangrijke stap gezet om transistoren te maken die gebruik maken van de spin van elektronen.

Uitdaging voor scholieren op de vrije zaterdag
Gepubliceerd op:15 oktober 2019

Enthousiaste scholieren van scholen uit Assen en Groningen zijn op hun vrije zaterdag naar de Zernike Campus gekomen om deel te nemen aan de ‘Astro Data Science Hackathon’.

Kijken naar energietransport in op biologie geïnspireerde nanobuisjes
Gepubliceerd op:10 oktober 2019

Wetenschappers van de RUG en de universiteit van Würzburg (Duitsland) hebben een op de biologie gebaseerd systeem onderzocht dat licht omzet in stroom.

Gebogen nanokanaaltjes brengen efficiëntere chips dichterbij
Gepubliceerd op:30 september 2019

RUG-natuurkundige Kumar Sourav Das heeft gebogen kanaaltjes voor spintransport gemaakt. Samen met zijn collega’s ontdekte hij dat die nieuwe geometrie het mogelijk maakt om de lading- en spinstroom los van elkaar te beïnvloeden.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktbober 2019
Gepubliceerd op:26 september 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2019

Onderzoekers bouwen energiecentrale voor synthetische cel
Gepubliceerd op:18 september 2019

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben synthetische blaasjes gemaakt waarin ATP, de belangrijkste energiebron van cellen, wordt geproduceerd. Dit stofwisselingsnetwerk moet uiteindelijk energie produceren in synthetische cellen.

All-electronic two-dimensional spin transistors
Gepubliceerd op:12 september 2019

Physicists from the University of Groningen constructed a two-dimensional spin transistor, in which spin currents were generated by an electric current through graphene.

At the edge of chaos, powerful new electronics could be created
Gepubliceerd op:03 september 2019

A phenomenon that is well known from chaos theory was observed in a material for the first time ever, by scientists from the University of Groningen. This ‘spatial chaos’ in a material was first predicted in 1985 and could be used in applications such as adaptable neuromorphic electronics.

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2019
Gepubliceerd op:03 september 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor september 2019

‘Maagzuurremmer’ helpt tuberculosebacterie overleven
Gepubliceerd op:19 augustus 2019

RUG-onderzoekers hebben, samen met een internationaal team van collega’s, een belangrijk mechanisme ontdekt wat voorkomt dat het afweersysteem de bacterie kan doden: die produceert een soort maagzuurremmer, wat de afweercellen indigestie geeft.

Herstel vogelstand Nieuw Zeeland duurt minstens 50 miljoen jaar
Gepubliceerd op:05 augustus 2019

De komst van mensen naar Nieuw Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Onderzoekers van de RUG en de Massey University in Nieuw Zeeland hebben berekend dat er minstens 50 miljoen jaar evolutie nodig is om het verlies aan biodiversiteit te herstellen.

Wetenschappers in zaken
Gepubliceerd op:16 juli 2019

Op 24 juni verdedigde Paul Zomer zijn proefschrift aan de RUG. Zomer gebruikt de technische kennis die hij opdeed tijdens het promotieonderzoek inmiddels in het bedrijf HQ Graphene, waarvan hij samen met oprichter Niko Tombros eigenaar is.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus 2019
Gepubliceerd op:10 juli 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus 2019

Snelle methode voor synthese van kandidaat-geneesmiddelen
Gepubliceerd op:09 juli 2019

RUG hoogleraar Geneesmiddelenontwerp Alex Dömling heeft een methode ontwikkeld om razendsnel duizenden nieuwe moleculen te maken en hun eigenschappen te onderzoeken. Het onderzoek leverde een remmer op van fosfatase MptpB, een cruciaal enzym voor de bacterie die tuberculose veroorzaakt.

Nieuw instrument gaat Gaia missie aanvullen
Gepubliceerd op:21 juni 2019

Hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi onderzoekt hoe de Melkweg zijn huidige vorm heeft gekregen. De Gaia-satellietmissie, waarin zij een belangrijke rol speelt, heeft al heel wat gegevens verzameld. Inmiddels is Helmi ook betrokken bij een nieuw instrument voor een telescoop op aarde, dat nog meer metingen zal opleveren.

Druppels transporteren met behulp van golvende materialen
Gepubliceerd op:14 juni 2019

Zelfreinigende oppervlakken en laboratoria op een chip worden nóg efficiënter als we in staat zijn individuele druppels op afstand te sturen. Patrick Onck, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen laat met zijn collega’s zien dat dit mogelijk is met behulp van mechanowetting.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2019
Gepubliceerd op:29 mei 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2019

Organisch afval verandert in groen goud
Gepubliceerd op:16 mei 2019

Pyrolyse, verhitting zonder zuurstof, is een techniek om van houtsnippers en ander organisch afval nuttige chemicaliën te maken. RUG-hoogleraar Chemische Technologie Erik Heeres werkt aan de productie van groen goud.

Zo leid je een onderzoeksteam
Gepubliceerd op:15 mei 2019

Als je een succesvolle wetenschapper wilt zijn, is het beheersen van je vakgebied pas de eerste stap. Gelukkig is er een serie boeken over die drie onderwerpen, allemaal geschreven door RUG-hoogleraar en decaan Talentontwikkeling Ritsert Jansen.

Beter zicht op nieuwe veelzijdige moleculaire schakelaar
Gepubliceerd op:08 mei 2019

Onderzoekers van het Stratingh Instituut voor Chemie aan de RUG hebben samen met collega’s van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Twente en het Italiaanse European Laboratory for Non-Linear Spectroscopy, als eerste de structuren geïdentificeerd die een rol spelen in het schakelmechanisme van een nieuwe soort moleculaire schakelaars.

Modellen tonen ongemakkelijke waarheid van milieuvervuiling
Gepubliceerd op:02 mei 2019

In een recent artikel beschrijft Klaus Hubacek dat Chinese steden hun vervuiling exporteren naar regio´s in de buurt. In zijn werk combineert hij economie en milieuwetenschap in modellen die de gevolgen van regionaal beleid voor de rest van de wereld laten zien.

Darwin kan de dokter helpen
Gepubliceerd op:30 april 2019

Een evolutionair perspectief kan zorgen voor nieuwe ideeën in de klinische microbiologie. Daarom moeten artsen, bio-informatici en evolutiebiologen samenwerken, zegt een groep wetenschappers onder aanvoering van RUG microbioloog Marjon de Vos in een kort overzichtsartikel dat op 29 april is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.

Scholieren testen lesmodule in de wei
Gepubliceerd op:25 april 2019

Op 9 april gingen ruim veertig 40 leerlingen van het Leeuwarder Lyceum en RSG De Lindenborg uit Leek op bezoek bij een boer om zich te verdiepen in ‘duurzame landschappen’. In een masterclass kregen ze een eerste indruk van het onderzoeksproject waar ze de komende acht weken mee aan de slag gaan.

Hoe een linkerhand in een rechterwant past
Gepubliceerd op:25 april 2019

RUG onderzoekers laten zien dat een transporteiwit uit micro-organismen twee verschillende versies van het aminozuur aspartaat net zo gemakkelijk verwerkt. De resultaten zijn op 24 april gepubliceerd in het tijdschrift eLife.

Scholieren naar Hannover Messe
Gepubliceerd op:23 april 2019

De vijf groepen leerlingen die met hun profielwerkstuk genomineerd waren voor de Jan Kommandeurprijs mochten op 1 en 2 april mee naar de Hannover Messe Challenge.

Bacteriën te controleren met lichtgevoelige schakelaar
Gepubliceerd op:15 april 2019

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen.

Meteorieten en darmbacteriën winnaars FameLab 2019
Gepubliceerd op:04 april 2019

Dit jaar vond de Groningse voorronde van van de internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie FameLab plaats in het Universiteitsmuseum, op 28 maart. Tijdens de avond kwamen allerlei onderwerpen langs, zoals de hypothese dat wij ons in een zwart gat bevinden, of het idee dat darmbacteriën ons blij kunnen maken.

Methode voor grootschalige productie en screening van nieuwe antimicrobiële peptiden
Gepubliceerd op:02 april 2019

Moleculair biologen van de RUG hebben met collega’s uit Zwitserland en Duitsland een productielijn ontwikkeld om een groot aantal nieuwe antibiotica (lantibiotische peptiden) te maken en te testen. Een beschrijving van de methode en de eerste resultaten is gepubliceerd op 1 april in het tijdschrift Nature Chemical biology.

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2019
Gepubliceerd op:28 maart 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor april 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2019
Gepubliceerd op:28 maart 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei 2019

Jouw toekomstige baan vinden tijdens de Bèta Bedrijven Dagen
Gepubliceerd op:25 maart 2019

De 32ste editie van de Bèta Business Days vond plaats op 11 en 12 maart. Bètastudenten stroomden de MartiniPlaza binnen om zich onder te dompelen in hun toekomstige carrièremogelijkheden.

De kloof tussen maatschappij en wetenschap overbruggen
Gepubliceerd op:22 maart 2019

Het 8e lustrum van de zes RUG Wetenschapswinkels is op donderdag 21 maart groots gevierd in het Universiteitsmuseum.

Een zonnecel maken alsof je een boterham smeert
Gepubliceerd op:21 maart 2019

Een heel goed materiaal voor de productie van zonnecellen is formamidinium lood jodide, maar het is lastig om hiermee een goede, stabiele kristalstructuur te maken. RUG onderzoekers onder leiding van hoogleraar Fotofysica en Opto-elektronica Maria Antonietta Loi lijken de oplossing te hebben gevonden.

Gekooide moleculaire motoren werken samen
Gepubliceerd op:18 maart 2019

Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature Nanotechnology.

Subsidie voor onderzoek ziekte van Huntington
Gepubliceerd op:15 maart 2019

Vorige week werd bekend dat adjunct hoogleraar Patrick van der Wel van de RUG een subsidie van 250.000 euro heeft ontvangen van het Campagneteam Huntington, een organisatie die via crowdfunding geld ophaalt voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Huntington.

Hoe een enzym uit mitochondriën cellen tot zelfvernietiging aanzet
Gepubliceerd op:14 maart 2019

Met behulp van vaste stof NMR heeft RUG adjunct hoogleraar Patrick van der Wel samen met collega’s van de universiteit van Pittsburgh (VS) ontdekt hoe cytochroom c een signaal in gang zet dat cellen aanzet om zichzelf te doden.

Nieuwe, krachtige antimicrobiële verbinding ontdekt in bacterie uit oliebron
Gepubliceerd op:12 maart 2019

Microbiologen van de RUG hebben, in samenwerking met collega’s uit Litouwen, een nieuwe antimicrobieel peptide ontdekt dat stabiel is bij hoge temperaturen.

Dubbelpublicatie verklaart hoe één eiwit zowel vetten als zouten verplaatst
Gepubliceerd op:07 maart 2019

In een nieuw onderzoek, dat in twee artikelen verscheen in het tijdschrift eLife, heeft Cristina Paulino, hoofd van de afdeling cryo-EM aan de RUG, uitgezocht hoe een eiwitfamilie ionen, vetten of allebei kan transporteren.

Student ontwerpt exoskelet voor verzwakte vingers
Gepubliceerd op:07 maart 2019

RUG student Biomedical Engineering Sander Hekkelman ontwierp een ‘exoskelet’ dat een vinger kan ondersteunen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2019
Gepubliceerd op:28 februari 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart 2019

Overdracht van spins in niet-geleidende magneet beter begrepen
Gepubliceerd op:27 februari 2019

Onderzoekers van de RUG en de universiteit van Manchester laten zien hoe je die overdracht van elektronenspins naar een niet-geleidende magneet het best kunt onderzoeken, in een artikel dat op 21 februari is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physics Letters.

Telescopen voor jacht op bron zwaartekrachtgolven in Groningen gebouwd
Gepubliceerd op:26 februari 2019

In de werkplaats van SRON Groningen hebben wetenschappers en technici drie telescopen in elkaar gezet die gaan zoeken naar de optische tegenhanger van de bron van zwaartekrachtgolven.

Scholieren doen zelf wetenschap
Gepubliceerd op:21 februari 2019

In september 2017 startte SUSTAIN, een door Science LinX geleid EU project waarin middelbare scholieren en hun docenten in Nederland, Spanje en Cyprus zelf onderzoek gaan doen als ‘burgerwetenschappers’. Projectleider Maaike de Heij legt uit wat er inmiddels bereikt is.

Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk
Gepubliceerd op:19 februari 2019

RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Oproep: steun fonds voor wetenschapsmusea en science centers
Gepubliceerd op:19 februari 2019

VSC, de sectororganisatie van wetenschapsmusea en science centers waar ook Science LinX bij aangesloten is, vraagt om het instellen van een speciaal fonds of een regeling voor het financieren van goede wetenschapscommunicatie.

Hoe klaprozen de kleuren vormen die insecten en mensen verleiden
Gepubliceerd op:08 februari 2019

Of ze nu rood zijn of geel, soms zelfs wit, klaprozen hebben een heldere, intense kleur. RUG wetenschappers Casper van der Kooi en Doekele Stavenga gebruikten microscooponderzoek en een wiskundig model dat de beschrijft hoe licht zich gedraagt in de bloemblaadjes om uit te zoeken hoe de levendige kleuren tot stand komen.

Eerste metingen onthullen intrigerende eigenschappen van germaneen
Gepubliceerd op:07 februari 2019

Germaneen is een tweedimensionale vorm van germanium en lijkt op grafeen. Het is alleen niet stabiel buiten de vacuümkamers waarin het wordt gemaakt, zodat het tot nu toe niet mogelijk was de elektronische eigenschappen te meten. Nu heeft een groep wetenschappers onder leiding van RUG-hoogleraar Justin Ye een manier gevonden om een stabiele meetopstelling met germaneen te maken.

Theoretisch model kan moleculair mysterie mogelijk oplossen
Gepubliceerd op:05 februari 2019

Spintronica is een veelbelovend energiezuinig alternatief voor gewone microelectronica. Maar om een spinstroom op te wekken is een relatief grote magneet nodig. Een alternatieve methode gebruikt een speciaal type moleculen, maar daarbij is het de vraag of dit echt werkt. RUG promovendus Xu Yang heeft een theoretisch model ontwikkeld dat beschrijft hoe je dit kunt testen.

Plastic elektronica nu nog veelzijdiger
Gepubliceerd op:05 februari 2019

Het polymeer PVDF (Polyvinylideenfluoride) dat ferroelektrische eigenschappen heeft is te gebruiken om informatie op te slaan en kan als condensator energie opslaan. Onderzoekers van de RUG een blok co-polymeer gemaakt met PVDF die de eigenschappen intact laat, maar het mogelijk maakt om de eigenschappen van het materiaal af te stellen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2019
Gepubliceerd op:31 januari 2019

De Science LinX Nieuwsbrief voor februari 2019

Groen alternatief voor PET kan nog groener
Gepubliceerd op:30 januari 2019

Een groen alternatief voor PET is PEF, gemaakt van furanen uit biomassa. Alleen, om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn giftige katalysatoren nodig en een hoge temperatuur. Nu hebben RUG scheikundigen onder leiding van prof. dr. Katja Loos een enzym gevonden om deze polymerisatie uit te voeren.

Darmbacteriën hebben invloed op behandeling ziekte van Parkinson
Gepubliceerd op:18 januari 2019

In een onderzoek dat op 18 januari is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications laten onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zien dat darmbacteriën het anti-parkinson medicijn levodopa kunnen omzetten in dopamine. Omdat dopamine niet via het bloed in de hersenen kan komen, maakt dit de behandeling van de ziekte van Parkinson minder effectief.

Complexiteit ontstaat zonder evolutie of ontwerp
Gepubliceerd op:17 januari 2019

RUG-onderzoekers onder leiding van Sijbren Otto, RUG-hoogleraar Systems Chemistry, hebben een nieuwe klasse van gevouwen moleculen ontdekt die zich spontaan vormen uit eenvoudige bouwstenen. De resultaten zijn op 16 januari gepubliceerd in het Journal of the American Chemical Society.

2018
Extreem vlak silicium is de basis van nieuwe ver-infrarood spectrometer
Gepubliceerd op:18 december 2018

Bij SRON Ruimteonderzoek in Groningen is een apparaat ontwikkeld dat infrarood licht van een specifieke golfengte uit een lichtstraal kan filteren, iets wat belangrijk is voor astronomische observaties. RUG-student Technische natuurkunde Carolien Feenstra speelde een hoofdrol: zij bouwde eerst een prototype, en toen het echte instrument, dat eind november is getest in Canada.

Scherpere kijk op het verleden
Gepubliceerd op:13 december 2018

Wereldwijde pieken in de concentratie koolstof-14 die incidenteel optreden kunnen er voor zorgen dat gebeurtenissen exact aan één enkel jaar zijn te koppelen. Vervelend is alleen dat de oorzaak van deze pieken in de toekomst de wereld in chaos kan storten.

Hoe antibiotica helpen bij verspreiden van resistentie
Gepubliceerd op:27 november 2018

Microbiologen van de RUG en de universiteit van Lausanne laten zien via welk mechanisme de bacterie Streptococcus pneumoniae competent kan worden en waarom biofilms daarbij belangrijk kunnen zijn. Hun resultaten zijn op 27 november gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports.

Bacterie bouwt nieuw transportsysteem
Gepubliceerd op:26 november 2018

Onderzoekers van de RUG hebben, samen met collega’s uit Duitsland en Spanje, een systeem ontdekt dat bestaat uit de combinatie van een porie en een transporteiwit. Hiermee kunnen cellen kalium importeren zelfs als de concentratie buiten de cel extreem laag is. De ontdekking is op 26 november gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Communicatiepakketjes van cellen onder de loep
Gepubliceerd op:23 november 2018

Wouter Roos, hoogleraar Moleculaire Biofysica aan de RUG, beschreef met collega’s uit onder meer Amsterdam en Utrecht als eerste de mechanische eigenschappen van deze exosomen uit bloedcellen. De resultaten zijn op vrijdag 23 november gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Astronomen zien niets – en dat is belangrijk
Gepubliceerd op:14 november 2018

Een jaar geleden ontdekten sterrenkundigen voor het eerst een bezoeker van buiten ons zonnestelsel, 'Oumuamua. Ondanks een observatietijd van maar liefst 33 uur bleek ‘Oumuamua te zwak om zichtbaar te zijn voor de Spitzer ruimtetelescoop. Toch konden sterrenkundigen hierdoor belangrijke conclusies trekken.

'Styrene Steve' levert RUG iGEM-team een gouden medaille op
Gepubliceerd op:13 november 2018

Een ambitieus plan om een gistcel te maken die cellulose kan omzetten in styreen, de bouwsteen voor polystyreen plastic, heeft het RUG-team dat meedeed in de jaarlijkse iGEM wedstrijd een gouden medaille opgeleverd.

Enthousiasme over moleculen
Gepubliceerd op:08 november 2018

Recensie: wetenschapsjournalist Esther Thole heeft het boek ‘Makers van leven’ geschreven, over het bouwen van leven en op de biologie geïnspireerde materialen om uit te leggen hoe dat gaat.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2018
Gepubliceerd op:31 oktober 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2018
Gepubliceerd op:31 oktober 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor december 2018

Heldere en donkere Nacht van de Nacht
Gepubliceerd op:30 oktober 2018

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde afgelopen zaterdag 27 oktober een recordaantal van 420 bezoekers voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

Profielwerkstuk EHBO
Gepubliceerd op:24 oktober 2018

Tijdens de Open Dag van de RUG op 9 november kun je op de Zernike Campus terecht met vragen over je profielwerkstuk in de profielwerkstuk-EHBO-truck.

Natuurkundigen maken bouwstenen voor een elektronisch brein
Gepubliceerd op:18 oktober 2018

Natuurkundigen van de RUG werken aan een zogeheten memristor, een soort weerstand met geheugen, die de werking van zenuwcellen nabootst. Zij presenteerden hun resultaten in een artikel dat op 21 oktober verscheen in het Journal of Applied Physcis.

Superkleine en zuinige elektronica stap dichterbij
Gepubliceerd op:18 oktober 2018

Computergeheugen kan zuiniger werken door gebruik van ferro-elektrisch materiaal. Natuurkundigen van de RUG met bewijs dat dit ook echt mogelijk is. Het is op 22 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Materials.

Nieuw project ontwikkelt kunstspier voor robots
Gepubliceerd op:11 oktober 2018

Raffaella Carloni gebruikt spieren als inspiratiebron voor de bouw van kunstmatige spieren van nanovezels, die samengebundeld kunstmatige myofibrillen en spiervezels vormen. Dit Europese onderzoeksproject gaat op 15 oktober officieel van start met een kick-off aan de RUG.

Zelf doen en ontdekken tijdens Zpannend Zernike
Gepubliceerd op:09 oktober 2018

Dit jaar is in Groningen tijdens het Weekend van de Wetenschap opnieuw Zpannend Zernike georganiseerd – dat inmiddels ook in de binnenstad plaatsvindt.

Nieuwe methode meet individuele moleculen in bloed
Gepubliceerd op:05 oktober 2018

RUG onderzoekers onder leiding van chemisch bioloog Giovanni Maglia hebben een nanoporie systeem ontwikkeld dat verschillende stofwisselingsproducten tegelijkertijd kan meten binnen enkele seconden. Het elektrische signaal dat de meting produceert is eenvoudig te verwerken via diagnostische apparatuur die thuis gebruikt kan worden.

Merels zijn witter in de stad
Gepubliceerd op:04 oktober 2018

Biologen van de RUG hebben voor het eerste een systematisch onderzoek gedaan naar leucisme (het geheel of gedeeltelijk ontbreken van zwarte en bruine pigmenten in de veren) bij vogels en ontdekten dat dit vaker voorkomt in steden dan in bossen. Hier is een aantal mogelijke verklaringen voor, sommige daarvan kunnen van belang zijn voor menselijke stadsbewoners.

Onzuiverheden maken kwantumcommunicatie door glasvezel mogelijk
Gepubliceerd op:01 oktober 2018

In internationaal team van onderzoekers, onder leiding van natuurkundigen uit het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG, heeft een manier gevonden om kwantum bits te maken die fotonen uitzenden met een golflengte die bijna geschikt is voor standaard glasvezels.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2018
Gepubliceerd op:27 september 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2018

Dubbele laag grafeen geeft efficiënt transport en goede controle van elektronenspin
Gepubliceerd op:20 september 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben een schakeling van dubbellaags grafeen gemaakt waarin elektronenspins lang blijven bestaan en waarin de richting van die spin is te controleren met elektriciteit. Dit kan de weg openen naar toepassingen zoals logische circuits die met spins werken.

Groene inkt voor 3D prints in verfilmd artikel
Gepubliceerd op:13 september 2018

Een samenwerkingsproject van de RUG, hogeschool NHL Stenden en enkele bedrijven leverde een groene grondstof op voor een speciaal type 3D printer. Het wetenschappelijke artikel hierover verscheen begin dit jaar, maar is nu verfilmd voor het Journal of Visualized Experiments.

Science LinX volop in ACTIE ←→ REACTIE tijdens Noorderzon 2018
Gepubliceerd op:07 september 2018

ACTIE ←→ REACTIE lab tijdens Noorderzon 2018

Efficiënte injectie en detectie van elektronen-spins
Gepubliceerd op:30 augustus 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben, samen met collega’s van de universiteit van Manchester (VK) een methode ontwikkeld om de richting van elektronenspins te controleren in schakelingen. Deze controle van de spin maakt het mogelijk om efficiënte en goedkope spintronica elektroden te maken die een toepassing kunnen vinden in magnetisch RAM geheugen.

Nieuwe project moet groene kerosine opleveren
Gepubliceerd op:24 juli 2018

Een internationaal consortium onder leiding van chemisch ingenieur Erik Heeres van de RUG heeft een Europese subsidie van 4 miljoen euro ontvangen om een nieuwe, efficiëntere manier te ontwikkelen voor de productie van vloeibare brandstof uit biomassa. Over vier jaar moet het nieuwe proces op laboratoriumschaal werken.

Superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens
Gepubliceerd op:17 juli 2018

Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie ongelijk is verdeeld in een groep sterrenstelsels.

Nieuw iGEM team laat gistcellen bioplastic maken
Gepubliceerd op:12 juli 2018

Het RUG team dat dit jaar meedoet aan de ‘International Genetically Engineered Machine’ wedstrijd, waarin studententeams via synthetische biologie organismen nieuwe eigenschappen geven, is deze week fulltime aan de slag gegaan. Ze willen gistcellen leren cellulose om te zetten in styreen, een bouwsteen voor plastic.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus 2018
Gepubliceerd op:12 juli 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus 2018

Energieke Energy Challenge Finale
Gepubliceerd op:11 juli 2018

Leerlingen van scholen uit basis- en voortgezet onderwijs zijn sinds januari bezig geweest met het bedenken en uitvoeren van energiebesparingen op school. Vrijdag 29 juni ontmoetten teams elkaar tijdens de Energy Challenge Finale Noord Nederland op het Suikerunie terrein in Groningen.

'Onderwijs in natuurwetenschap is belangrijk'
Gepubliceerd op:10 juli 2018

De afgelopen zeventien jaar heeft RUG-sterrenkundige Mariano Mendez zich ingespannen om meer dan 1500 sterrenkundigen uit ontwikkelingslanden de kans te geven zich te ontwikkelen. Op 15 juli ontvangt hij hiervoor de COSPAR Distinguished Service Medal.

Nieuw ontworpen enzym werkt dankzij niet-natuurlijk aminozuur
Gepubliceerd op:28 juni 2018

Scheikundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een nieuw enzym gemaakt waarvan het actieve centrum een niet-natuurlijk aminozuur bevat. Verdere aanpassing kan verschillende enzymen opleveren die bruikbaar zijn voor chemische synthese. Het onderzoek is op 2 juli gepubliceerd in Nature Chemistry.

Groningse meiden bieden techniekpact aan
Gepubliceerd op:21 juni 2018

De “Pretty Smart Power Girls” uit Noordhorn, die dit jaar de met steun van onder meer Science LinX en het Groningen Engineering Center naar de wereldfinale van de FIRST LEGO League in Detroit gingen, hebben maandag 18 juni het nieuwe ‘Nationaal Techniekpact’ aangeboden aan Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nieuwe data Gaia telescoop toont fusies van de Melkweg
Gepubliceerd op:12 juni 2018

Sterrenkundigen van de RUG hebben in de halo van de Melkweg sporen gevonden van oude samensmeltingen. Vijf groepjes sterren lijkt afkomstig van de fusie met kleine sterrenstelsels, terwijl een grote ‘klodder’ van enkele honderden sterren afkomstig lijkt van een grotere fusie.

Structuur opgehelderd van transporteiwit betrokken bij kanker
Gepubliceerd op:06 juni 2018

Het eiwit ASCT2, dat cellen gebruiken om glutamine op te nemen, speelt een rol bij sommige vormen van kanker. Een team van RUG wetenschappers heeft nu met behulp van cryo-elektronenmicroscopie de structuur van dit eiwit opgehelderd. Dit kan nieuwe ideeën opleveren voor het ontwikkelen van geneesmiddelen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2018
Gepubliceerd op:31 mei 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni 2018

Eerste ‘praktische’ supergeleidende transistor
Gepubliceerd op:29 mei 2018

Een team van RUG-natuurkundigen onder leiding van professor Justin ye heeft een supergeleidende transistor gebouwd die werkt bij een temperatuur van enkele graden Kelvin. Een dergelijke transistor is te gebruiken voor het bouwen van logische kwantumcircuits.

Kwantumeffecten aangetoond bij fotosynthese
Gepubliceerd op:22 mei 2018

In moleculen die betrokken zijn bij fotosynthese in bacteriën spelen dezelfde kwantumeffecten een rol als in niet-levend materiaal. Dat schrijft een internationaal team, met onder meer theoretisch natuurkundige Thomas la Cour Jansen van de RUG, in een publicatie in Nature Chemistry van 21 mei.

Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society
Gepubliceerd op:09 mei 2018

RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en Israël) vertegenwoordigt, twee jaar gaan leiden.

Voor de meivakantie: A Capella Science
Gepubliceerd op:01 mei 2018

Het is meivakantie, maar niet iedereen is afgereisd naar zonniger oorden. En ja, er zijn ook nog mensen die werken! Voor de thuisblijvers en de harde werkers heeft Science LinX even iets luchtigs: A Capella Science, gezongen wetenschap.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei2018
Gepubliceerd op:26 april 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2018

Internationaal goud voor winnaars Jan Kommandeurprijs!
Gepubliceerd op:25 april 2018

Vijf middelbare scholieren gingen namens de RUG naar deInternational Conference for Young Scientistsin Belgrado om hun profielwerkstuk te presenteren. Ze sleepten daar twee gouden medailles in de wacht.

Op naar de Hannover Messe!
Gepubliceerd op:25 april 2018

Zo’n zeshonderd scholieren, ook uit het Netwerk Noord scholierennetwerk, deden dit jaar mee aan de Hannover Messe Challenge, het ‘grootste schoolreisje ter wereld’. Na een voorbereidingsdag aan de Universiteit Twente vertrokken ze naar Hannover.

Revolutie in de sterrenkunde door nieuwe metingen
Gepubliceerd op:24 april 2018

De Gaia satelliet maakt de nauwkeurigste driedimensionale kaart van de Melkweg en naburige stelsels tot nu toe. Volgens RUG-hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi zal de tweede dataset die de Europese Gaia-missie heeft vrijgegeven een enorme impact hebben op de sterrenkunde, van kennis over het zonnestelsel tot Donkere Materie en kosmologische modellen.

MyLeg: Europees onderzoeksproject voor innovatieve beenprothese
Gepubliceerd op:12 april 2018

Zeven onderzoeksinstituten hebben een grote Europese subsidie ontvangen om een nieuw type beenprothese te gaan maken. Robot-ingenieur Rafaella Carloni van de Rijksuniversiteit Groningen leidt het project van 4,5 miljoen euro. De officiële start vindt dan ook plaats in Groningen, op 16 en 17 april.

Bèta battle: Praedinius wint opnieuw
Gepubliceerd op:10 april 2018

Maandag 9 april streden 144 scholieren van twaalf middelbare scholen met elkaar in de finale van de Bèta Battle 2018. Scoren op de workshops en hoog vliegen met je waterraket, daar draaide het deze dag om.

Gebroken glas zorgt voor prestigieuze subsidie
Gepubliceerd op:10 april 2018

In mei 2018 zal moleculair bioloog Geert van den Bogaart zijn nieuwe lab openen bij de Faculty of Science and Engineering van de RUG. Hij heeft onlangs een onderzoeksubsidie ontvangen via het prestigieuze Human Frontier Science Program (HFSP).

Renske de Jonge nieuwe manager van Science LinX
Gepubliceerd op:05 april 2018

Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) heeft in Renske de Jonge een nieuwe programmamanager. Zij volgt met ingang van april 2018 Bart van de Laar op, die in 2008 aan de wieg van Science LinX stond.

Natuurkundigen maken 2D magneet van platina
Gepubliceerd op:05 april 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben een stukje platina gemagnetiseerd met behulp van een elektrisch veld dat werd gemaakt met behulp van een paramagnetische ionische vloeistof. Die had alleen effect op het oppervlak van het platina, zodat een schakelbare tweedimensionale ferromagneet ontstond. Het onderzoek is op 6 april gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Jan Kommandeurprijs 2018
Gepubliceerd op:30 maart 2018

De winnaars van de Jan Kommandeurpriijs 2018 zijn Sacha Brons en Wytze Walstra met het werkstuk ‘Growing Pavements’. De Jan Kommandeurpriijs is een wedstrijd voor het beste profielwerkstuk met een exact onderwerp.

De Science LinX Nieuwsbrief voor April 2018
Gepubliceerd op:29 maart 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor April 2018

Ingenieursfeest in Groningen
Gepubliceerd op:22 maart 2018

Op 21 maart was het feest bij het Groningen Engineering Center (GEC). Het was namelijk de Dag van de Ingenieur, een jaarlijks evenement van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). De editie van 2018 vond plaats in het Energy Academy Building in Groningen met het GEC als gastheer. Ook Science LinX was erbij.

Merels in de stad minder gezond, maar leven langer
Gepubliceerd op:21 maart 2018

Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters.

Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost
Gepubliceerd op:20 maart 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen als eersten een verklaring geven voor dit fenomeen.

‘Nieuwe levensvorm’ geeft antwoord op vraag over evolutie cellen
Gepubliceerd op:15 maart 2018

Bacteriën en Archae moeten zijn geëvolueerd uit een gemeenschappelijke voorouder. Eén hypothese is dat dit gebeurde omdat de celmembraan van LUCA bestond uit een instabiel mengsel van lipiden. Wetenschappers van de RUG en de Wageningen Universiteit hebben nu een cel gemaakt die zo’n gemengde membraan bezit.

Scheikunde wint FameLab in Groningen
Gepubliceerd op:14 maart 2018

Op donderdag 8 maart stonden tien jonge onderzoekers klaar in het Groninger Forum om deel te nemen aan de regionale voorronde van FameLab. Dit is de jaarlijkse internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie, georganiseerd door de British Council. De opdracht voor de deelnemers is om hun passie voor wetenschap over te brengen op een algemeen publiek in een presentatie van maximaal drie minuten.

Computer maakt enzym sneller en beter
Gepubliceerd op:08 maart 2018

Biotechnologen van de RUG hebben via gespecialiseerde software het enzym aspartase nieuwe eigenschappen gegeven. Het enzym is zodanig aangepast dat het hydroamineringsreacties kan uitvoeren. Dit succesvolle ‘proof of principle’ is op 21 mei gepubliceerd in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Groningse onderzoekers maken spingolftransistor
Gepubliceerd op:02 maart 2018

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er in geslaagd een stroom van spingolven die door een magneet lopen te veranderen met een elektrische stroom. Dit is een grote stap in de ontwikkeling van een vorm van elektronica die mogelijk zuiniger met energie omgaat. De resultaten zijn op 2 maart gepubliceerd in het tijdschrift Physical Review Letters.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2018
Gepubliceerd op:28 februari 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2018

LOFAR brengt groei bliksemflitsen in beeld
Gepubliceerd op:16 februari 2018

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR, die vanuit Noord-Nederland uitwaaiert over een deel van Europa, kan het ontstaan van bliksemflitsen volgen. De hoop is dat dit soort waarnemingen een betere bliksembeveiliging mogelijk maken.

RE:charge in Hoogezand
Gepubliceerd op:13 februari 2018

Een zonnepark is duurzaam, maar wanneer je er naast woont staat het wel in je uitzicht. Daarom mochten de buren van het nieuw te bouwen zonnepark Midden Groningen bij Hoogezand hun mening geven over de manier waarop de panelen het best in het landschap passen. Tijdens de bijeenkomst op 6 februari was Science LinX ook aanwezig met een pop-up van de RE:charge expositie.

Open Dag trekt internationale studenten naar Groningen
Gepubliceerd op:06 februari 2018

Ruim vierduizend scholieren en ouders bezochten tijdens de Open Dag van de RUG op 2 februari de bètaopleidingen in de Antonius Deusinglaan, Bernoulliborg en Energy Academy. Hier konden scholieren verschillende proefcolleges en workshops volgen.

Extreme microscopie toont eilandjes in celmembraan gist
Gepubliceerd op:05 februari 2018

Microbiologen van de RUG hebben kleine eilandjes in beeld gebracht in de celmembraan van bakkersgist. Het lijkt erop dat deze compartimenten in de membraan transporteiwitten opslaan totdat ze nodig zijn. De observaties zijn gedaan met de modernste extreem hoge resolutie microscopen en zijn op 5 februari gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications

Ben Feringa tijdens World Economic Forum & CBS News interview: investeer in lange termijn
Gepubliceerd op:25 januari 2018

Tijdens het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van topmensen uit onder meer bedrijfsleven en politiek, kreeg ook RUG-chemicus Ben Feringa het woord. In een interview dat live werd uitgezonden via internet benadrukte hij het belang van fundamenteel onderzoek.

Nieuwe methode benut biomassa volledig
Gepubliceerd op:23 januari 2018

In een duurzame samenleving moeten we fossiele grondstoffen vervangen door hernieuwbare varianten. Biomassa die bestaat uit lignocelluose is overvloedig beschikbaar, maar slechts een klein deel is om te zetten in waardevolle moleculen. Nu hebben chemici van de RUG een katalytische methode ontwikkeld dat het lignucellulose volledig kan afbreken en omzetten in bruikbare bouwstenen voor de chemie.

Kobalt en halfgeleider vormen basis voor elektronisch brein
Gepubliceerd op:22 januari 2018

Een grote uitdaging bij het ontwerpen van nieuwe computers is het integreren van de opslag, het geheugen en de rekenkracht op één chip. Dit zou de computers sneller en zuiniger maken. RUG natuurkundigen hebben een grote stap gezet in deze ontwikkeling. Hiermee is het mogelijk een op hersenen gebaseerde computer te ontwikkelen. Het onderzoek is 22 januari gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen
Gepubliceerd op:16 januari 2018

Fotonen waarvan de energie-inhoud groter is dan wat een halfgeleider kan absorberen produceren zogeheten ‘hete elektronen’. Het teveel aan energie dat die bij zich dragen gaat snel verloren door omzetting in warmte. RUG hoogleraar Maria Antonietta Loi heeft nu een materiaal ontdekt waarin deze hete elektronen hun energie langer vasthouden. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Nieuw model brengt revolutionaire transistor dichterbij
Gepubliceerd op:09 januari 2018

RUG-promovendus Siddhartha Omar heeft de ruis bestudeerd in het transport van elektronenspins in grafeen. Zijn conclusies is dat onzuiverheden in grafeen het transport hinderen. Deze ontdekking is een nieuwe stap richting een revolutionaire transistor die werkt op basis van elektronenspins.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Februari 2018
Gepubliceerd op:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Februari 2018

2017
Motoren van Feringa maken nieuws
Gepubliceerd op:19 december 2017

In Chemical & Engineering News was er twee keer aandacht voor een publicatie van Ben Feringa: over een spier die wordt aangedreven door moleculaire motoren en een nieuwe, groene katalysemethode om nuttige bouwstenen voor plastic en pillen te maken.

De resolutie-revolutie nu ook in Groningen
Gepubliceerd op:12 december 2017

Toen Cristina Paulino bijna tien jaar geleden ging werken met een cryo elektronenmicroscoop verwachtte niemand dat deze techniek een revolutie in de wetenschap zou veroorzaken. Dit jaar ging de Nobelprijs voor chemie naar deze vorm van onderzoek. En Paullino heeft de techniek nu naar de RUG gebracht.

Antibioticum aan te zetten met zichtbaar licht
Gepubliceerd op:12 december 2017

RUG-onderzoekers onder leiding van chemicus Ben Feringa hebben een antibioticum voorzien van een schakelaar waarmee het geneesmiddel naar believen aan of uit is te zetten met zichtbaar licht. Eerdere versies van de schakelaar werkten op ultraviolet licht.

Ribosomen bepalen lading van eiwitten
Gepubliceerd op:06 december 2017

Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare eiwitten een negatieve lading hebben. De ontdekking verschijnt binnenkort in het tijdschrift eLife.

Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal
Gepubliceerd op:04 december 2017

RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.

Hoe laat je robots (en mensen) samenwerken?
Gepubliceerd op:30 november 2017

RUG hoogleraar Netwerken en Robotica Ming Cao heeft deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangen. Zijn doel is om algoritmen te ontwerpen die autonome robots helpen samen te werken. Maar dezelfde algoritmen zijn bruikbaar om het besluitvormingsproces van mensen te sturen.

Elektronen opzuigen met zuur
Gepubliceerd op:30 november 2017

Adjunct-hoogleraar organische chemie Syuzanna Harutyunyan ontving deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro om een methode te ontwikkelen waarmee 3D structuren zijn te maken van 2D ringen.

Europese scholieren aan de slag met duurzaam landschap
Gepubliceerd op:30 november 2017

Science LinX, het science center van de Faculteit Science & Engineering van de RUG, gaat met een Europese subsidie van € 449.000 het SUSTAIN netwerk coördineren. SUSTAIN betrekt scholieren en hun omgeving in onderzoeksprojecten over vogelmigratie en watermanagement in Spanje, Cyprus en Nederland.

Largest ever genetic study of malaria mosquito
Gepubliceerd op:29 november 2017

The largest ever genetic study of mosquitoes reveals the movement of insecticide resistance between different regions of Africa and finds several rapidly evolving insecticide resistance genes.

RE:charge op Klimaattop Noord: fietsen voor je smoothie!
Gepubliceerd op:15 november 2017

Op 9 november was het Energy Academy Building het middelpunt van het Klimaattop Noord Nederland. Science LinX was erbij met de RE:charge, de expositie over energietransitie.

Scholieren maken kennis met Faculty of Science and Engineering
Gepubliceerd op:14 november 2017

Op vrijdag 10 november kwamen scholieren uit het hele land naar de Open Dag van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Academiegebouw, Pathé , en de Zernike Campus kregen minstens 12.000 bezoekers, waaronder 7.400 middelbare scholieren.

Actieve opname van zink door bacterie
Gepubliceerd op:07 november 2017

Onderzoekers van de RUG hebben samen met collega’s van het Britse MRC Laboratory of Molecular Biology de structuur opgehelderd van een zinktransportsysteem in bacteriën. D De resultaten zijn op 3 november gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Sterren maken als een dolle
Gepubliceerd op:31 oktober 2017

Een team astronomen onder leiding van de Groningse sterrenkundige Karina Caputi heeft met de Amerikaanse Spitzer-ruimtelescoop ontdekt dat in 15 procent van de sterrenstelsels in het vroege heelal een bijzonder hoge productie van nieuwe sterren plaatsvindt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2017
Gepubliceerd op:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2017
Gepubliceerd op:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2018
Gepubliceerd op:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2018

Doorbraak in detectie van eiwitten via nanoporie
Gepubliceerd op:17 oktober 2017

RUG-onderzoekers hebben met een gepatenteerde nanoporie de ‘vingerafdruk’ van eiwitten en peptiden bepaald. Ze kunnen zelfs peptiden onderscheiden die maar in één aminozuur verschillen. Hun onderzoek is op 16 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Zpannende proefjes en wedstrijden tijdens Zpannend Zernike
Gepubliceerd op:17 oktober 2017

Op 14 en 15 oktober was het weer zover: tijd voor Zpannend Zernike. Liefhebbers van wetenschap konden zondag 15 oktober op verschillende plekken op het Zernike Campus van alles leren over wetenschap en natuurlijk zelf lekker experimenteren.

Hoe kan een bacterie de wereld begrijpen?
Gepubliceerd op:11 oktober 2017

Bacteriën gebruiken verschillende mechanismen om op de juiste manier te reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Het aantal cellen van de eigen soort in de omgeving leek doorslaggevend. Maar onderzoekers van de RUG hebben met experimenten en theoretische modellen aangetoond wat echt meetelt voor een bacterie. De resultaten zijn op 11 oktober gepubliceerd in Nature Communications.

‘Achterlijk druk is hier het nieuwe normaal’
Gepubliceerd op:03 oktober 2017

Secretaresse Tineke Kalter was de eerste RUG-medewerker die hoorde dat Ben Feringa de Nobelprijs had gewonnen. Het effect is na een jaar nog duidelijk merkbaar. ‘We krijgen nog steeds tientallen verzoeken per dag.’

Extra zwavel verbetert elektronische structuur kwantumdots
Gepubliceerd op:29 september 2017

RUG-onderzoekers hebben, samen met collega’s van de ETH Zürich, ontdekt hoe ze de efficiëntie van de ladingsgeleiding in lood-zwavel kwantumdots kunnen vergroten. Zij publiceerden hun resultaten op 29 september in het tijdschrift Science Advances.

Hoe archaea aan hun vetten komen
Gepubliceerd op:29 september 2017

RUG microbiologen hebben, samen met collega’s van de universiteit van Sichuan, China, een aanwijzing ontdekt hoe de evolutie voor een ‘scheiding van lipiden’ heeft gezorgd tussen twee domeinen van het leven. De resultaten zijn op 29 september gepubliceerd in het tijdschrift Cell Research.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2017
Gepubliceerd op:28 september 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2017

New mechanism points the way to breaking ribosome antibiotic resistance
Gepubliceerd op:28 september 2017

University of Groningen scientists discovered how characeteristics of protein factories of the cell can lead to antbiotic resistance. The results are published on 28 September in Nature Communications.

Op zoek naar de basis van het leven
Gepubliceerd op:20 september 2017

Egbert Boekema heeft – na een toevallige start – bijna zijn hele wetenschappelijke carrière hoofdzakelijk gewerkt aan één probleem: het oplossen van de structuur van de eiwitten die zorgen voor fotosynthese. Op 27 september neemt hij afscheid, twee weken later is zijn laatste werkdag.

EVOLVE! Een levendige mix kunst & evolutiewetenschap op Noorderzon
Gepubliceerd op:03 september 2017

Evolve op Noorderzon is een groot succes geworden voor groot en klein, ontwikkelt door Science LinX (RUG) in samenwerking met evolutiebiologen van het Groningse Instituut voor Evolutionary Life Sciences (GELIFES, RUG), en ondersteund door de European Society for Evolutionary Biology (ESEB).

Terugblik 2016-2017: van Nobel tot ontstaan van het leven
Gepubliceerd op:01 augustus 2017

De zomervakantie is losgebarsten, daarom nu een terugblik op het afgelopen academisch jaar (en een kleine vooruitblik).

Praktijk zet wondermateriaal op zijn plaats
Gepubliceerd op:27 juli 2017

Een dikke tien jaar werken wetenschappers inmiddels met topologische isolatoren, maar dit materiaal wil tot nu toe maar niet voldoen aan de verwachtingen die op basis van theoretische modellen bestaan. Natuurkundigen van de RUG denken nu te weten waarom het wondermateriaal in de praktijk tegenvalt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2017
Gepubliceerd op:30 juni 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor September 2017
Gepubliceerd op:30 juni 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor September 2017

Polymeren, sterker dan staal
Gepubliceerd op:27 juni 2017

De Rijksuniversiteit Groningen kreeg precies vijftig jaar geleden een aparte opleiding in de polymeerchemie, met daarbij eigen onderzoek. Polymeerchemicus Albert Pennings kwam over van DSM om de staf te versterken. En hij nam een heel sterk draadje mee.

Ecologische inzichten verbeteren afbraak van biomassa
Gepubliceerd op:21 juni 2017

Nieuwe inzichten van microbieel ecoloog Diego Javier Jiménez van de RUG en zijn collega’s kan er toe leiden dat de juiste mix van micro-organismen voor de afbraak van plantaardige biomassa gericht is te ontwerpen. Dat betogen zij in een opinieartikel dat op 22 juni is gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Microbiology.

Hoe grote moleculen de wereld veroverden
Gepubliceerd op:13 juni 2017

Precies vijftig jaar gelden was Groningen de eerste Nederlandse universiteit met een eigen, onafhankelijke afdeling Polymeerchemie. Ger Challa was de man achter deze innovatie.

Derde klas RSG de Borgen op bètasnuffel
Gepubliceerd op:07 juni 2017

Klas 3 gymnasium van RSG De Borgen uit Leek kwam op 6 juni langs op het Zernikecomplex voor een 'bètasnuffel', georganiseerd door Science LinX. Mentor Anneke de Vries schreef een verslag.

Bacteriedodende coating dankzij polymeerchemie
Gepubliceerd op:06 juni 2017

Ton Loontjens heeft 35 jaar in de industrie gewerkt voordat hij werd aangesteld als hoogleraar biomedische materialen aan de RUG. ‘Ik ben een academische onderzoeker met industriële achtergrond, wat in mijn ogen een waardevolle combinatie is.’

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2017
Gepubliceerd op:01 juni 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni2017

Beweging van moleculaire motor gekoppeld aan rotor
Gepubliceerd op:01 juni 2017

Een team van organisch chemici van de RUG onder leiding van Ben Feringa maakte een door licht aangedreven motor waarvan de draaibeweging is gekoppeld aan een rotor. Zij publiceerden hun resultaten op 2 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Heksenketel voor het wegen van magische kernen krijgt subsidie
Gepubliceerd op:30 mei 2017

Dankzij een chemische achtergrond kan Julia Even mogelijk een doorbraak forceren in het nauwkeurig vaststellen van de massa van exotische, instabiele atoomkernen. Zij heeft hiervoor onlangs een onderzoeksubsidie van 425.000 euro ontvangen van NWO.

Mosselbanken zijn echte ‘Waddenmotor’
Gepubliceerd op:23 mei 2017

De zandplaten die tijdens eb droogvallen zijn belangrijk voor allerlei soorten vogels en vissen die kort of lang in de Waddenzee verblijven. RUG-ecoloog Britas Klemens Eriksson en zijn collega’s ontdekten dat de mosselbanken een cruciale rol spelen. Het onderzoek is 15 mei gepubliceerd in het tijdschrift Estuarine, Coastal and Shelf Science.

Oorsprongsvragen voor de computer
Gepubliceerd op:17 mei 2017

Het Origins Center richt zich op vragen over de oorsprong van het universum, de aarde en het leven. Wiskundigen en computerwetenschappers te helpen bij het leggen van verbanden in informatie die verdeeld is over grote schalen van ruimte en tijd, van cellen naar sterrenstelsels en van seconden tot miljoenen jaren. Deel zes in een serie over het Origins Center.

Moleculaire Dynamica toont chaotisch elektronentransport
Gepubliceerd op:10 mei 2017

Planten kunnen fotonen (licht) heel efficiënt omzetten in elektronen. Maar het transport van die elektronen is een nogal chaotisch proces, ontdekten RUG-onderzoekers. Zij gebruikten moleculaire dynamica om de werking van Fotosysteem II te simuleren. De resultaten zijn 10 mei gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

IMAGINARY: Wiskunde in beeld
Gepubliceerd op:04 mei 2017

Van 22 mei tot en met 9 juni staat de reizende expositie IMAGINARY in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Bezoekers kunnen wiskunde omzetten in vormen en omgekeerd, schuiven met tegelpatronen en ontdekken hoe wiskunde eigenlijk overal is. En de toegang is ook nog gratis!

Leven tussen de sterren
Gepubliceerd op:03 mei 2017

Er zijn vermoedelijk miljarden planeten buiten ons zonnestelsel, maar hoe komen we er achter of er leven bestaat op een daarvan? RUG-hoogleraar sterrenkunde Inga Kamp doet onderzoek naar de vorming van planeten en van de ingrediënten voor leven. Deel vijf in een serie over het Orgins Center, dat gaat onderzoeken hoe het universum en leven op aarde zijn ontstaan.

De gebroken symmetrie van het leven
Gepubliceerd op:26 april 2017

Hoe is het leven ontstaan? Volgens RUG hoogleraar chemie Ben Feringa is dat vermoedelijk een van de belangrijkste vragen voor de wetenschap, vooral de vraag waarom het leven van veel organische moleculen, die in twee spiegelbeeldvormen bestaan, er slechts eentje gebruikt.

Zilveren medaille voor profielwerkstuk in Stuttgart
Gepubliceerd op:25 april 2017

Afgelopen week presenteerden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs hun profielwerkstuk op de International Conference for Young Scientists in Stuttgart. Pim van der Meer en Adnan  El Kharbotly wonnen een zilveren medaille.

Leven bouwen via synthetische biologie
Gepubliceerd op:25 april 2017

Biochemicus Bert Poolman en verschillende collega’s willen een synthetische cel bouwen uit onderdelen die ze uit allerlei organismen halen. Wat ze hier van leren helpt om te begrijpen hoe het leven werkt.

Scholieren bezoeken bètastudies tijdens College Carrousel
Gepubliceerd op:20 april 2017

In de eerste twee weken van april kwamen op zes dagen meer dan 700 vwo-studenten naar de Zernike campus voor de College Carrousel, een korte kennismaking met de verschillende bètawetenschappen aan de universiteit. Hierin was een centrale rol weggelegd voor de Science LinX exposities in de Bernoulliborg en in de Energy Academy.

Fysica 2017: 3D printen en VR in het onderwijs
Gepubliceerd op:20 april 2017

Dit jaar organiseerde de Nederlandse Natuurkunde Vereniging hun jaarlijks symposium in de Oosterpoort in Groningen onder de naam Fysica 2017. Naast lezingen over het laatste natuurkundig onderzoek en een keynote van Ben Feringa was er ook aandacht voor nieuwe technieken die ook in het onderwijs belangrijk kunnen zijn.

Evoluerende moleculen tonen hoe leven werkt
Gepubliceerd op:19 april 2017

Sijbren Otto, hoogleraar chemie aan de RUG, ontdekte bij toeval evoluerende moleculen. Nu vormen ze een hoofdlijn in zijn onderzoek. Deel twee in een serie over het Origins Center, dat het ontstaan van het universum en leven gaat onderzoeken.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Gepubliceerd op:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

Cool: spintransport in een isolator
Gepubliceerd op:11 april 2017

Elektronen hebben niet alleen een negatieve lading: ze bezitten ook een eigenschap die ‘spin’ heet. En die elektronenspin kan door een isolerend materiaal bewegen, waarin elektronen niet van hun plaats komen. RUG promovenda Jing Liu ontdekte interessante feiten over dit transport.

Praedinius Gymnasium wint Bèta-battle
Gepubliceerd op:11 april 2017

Drie provincies, tien scholen, vier voorronden met totaal 450 deelnemers en uiteindelijk bereikten 120 scholieren de finale van de bèta-battle in de Bernoulliborg van de RUG-bètafaculteit.

ERC miljoenen voor onderzoek naar ontstaan van leven
Gepubliceerd op:29 maart 2017

Hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto hebben ontving een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de European Research Council. Otto onderzoekt de mogelijkheden om nieuw leven te maken in het laboratorium.

Transistors van koolstof nanobuisjes via zelforganisatie
Gepubliceerd op:23 maart 2017

Met koolstof nanobuisjes is piepkleine elektronica te bouwen. Maar de buisjes zijn moeilijk te hanteren. Nu hebben RUG onderzoekers, met collega’s van de universiteit van Wuppertal en IBM Zürich, een manier ontwikkeld om halfgeleidende nanobuisjes uit een mengsel te selecteren en ze via zelforganisatie een circuit te laten vormen op gouden elektroden. De resultaten zijn op 29 maart gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials.

Prestigieuze toekenning voor onderzoek slaaptekort
Gepubliceerd op:22 maart 2017

RUG-neurowetenschapper Robbert Havekes heeft samen met collega’s uit Duitsland, Zuid-Korea en de VS een subsidie van EUR 1,25 miljoen ontvangen uit het Human Frontiers Science Program (HFSP). Hij gaat de rol van de biologische klok bij de problemen die ontstaan door slaaptekort onderzoeken.

Winnaar Jan Kommandeurprijs: rijstbeschermer
Gepubliceerd op:21 maart 2017

De Jan Kommandeurprijs 2017 is gewonnen door Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman. In het werkstuk ‘Antioxirice’ beschrijven ze een methode om te voorkomen dat de rijsoogst in Bangladesh door overstromingen mislukt.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2017
Gepubliceerd op:20 maart 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2017

FameLab Groningen: The Force in je cellen en lieve kippen
Gepubliceerd op:14 maart 2017

FameLab daagt jonge onderzoekers uit om in slechts drie minuten mensen te inspireren de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Op 9 maart vond de Groningse voorronde plaats.

Recordbezoek voor Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:07 maart 2017

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 3 en 4 maart kwamen ruim zevenhonderd bezoekers naar de Blaauw Sterrenwacht in de Bernoulliborg. Een record, zeker een kwart meer dan vorig jaar en dat terwijl het weer niet mee zat.

De Science LinX Nieuwsbrief voor April 2017
Gepubliceerd op:30 maart 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor April 2017

De terugkeer van germanium transistoren
Gepubliceerd op:28 februari 2017

RUG-promovendus Bettadahalli Nandishaiah Madhushankar gebruikte dunne schilfers germanaan, het tweedimensionale gehydrogeneerde analoog van germanium, om er een transistor van te bouwen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2017
Gepubliceerd op:28 februari 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2017

Slimme optische trucs doen boterbloem glanzen
Gepubliceerd op:22 februari 2017

Boterbloemen staan bekend om hun intense, glanzend gele kleur. Al een eeuw lang proberen biologen te begrijpen waarom deze bloemen zo opvallend zijn. RUG onderzoekers hebben voor het eerst alle kennis over boterbloemen in een model samengebracht, aangevuld met nieuwe informatie.

Beta Business Days 2017: wat wil je worden?
Gepubliceerd op:14 februari 2017

Op dinsdag 7 en woensdag 8 februari konden studenten aan de Faculteit Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen weer meedoen aan het jaarlijkse BBD-evenement in de Martini Plaza. Twee dagen lang werden studenten en potentiele werkgevers met elkaar in contact gebracht via allerlei activiteiten.

Revolutionaire opstelling zonnepanelen Energie Academy Building
Gepubliceerd op:06 februari 2017

Het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe (EAE) moest natuurlijk zo energiezuinig mogelijk zijn. Er zijn tal van technieken toegepast om dat te bereiken. Een daarvan is de opstelling van de zonnepanelen op het dak.

Promovendus scoort dubbel met spin
Gepubliceerd op:06 februari 2017

RUG promovendus Siddharta Omar had een goede week: twee artikelen van hem zijn geaccepteerd voor publicatie door het tijdschrift Physical Review: Rapid Communications. Ze bevatten nieuwe technieken en produceren nieuwe kennis over een fenomeen dat ‘spin relaxatie’ heet.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Februari 2017
Gepubliceerd op:31 januari 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor Februari 2017

Astronomen watertanden bij ‘doos vol bonbons’
Gepubliceerd op:30 januari 2017

Iets meer dan vier maanden nadat de eerste meetgegevens van de Gaia satelliet openbaar zijn gemaakt heeft RUG-hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi een eerste analyse gepubliceerd. Zij ontdekte nieuwe informatie over de vorming van de Melkweg.

Science LinX op Eurosonic Noorderslag
Gepubliceerd op:19 januari 2017

Tijdens Eurosonic Noorderslag was Science LinX aanwezig in de Stad van de Toekomst, een initiatief van SummerLabb. Bezoekers konden er met interactieve opstellingen ontdekken hoe duurzaam zij zijn.

Hoe flesvoeding op moedermelk gaat lijken dankzij koolhydraten
Gepubliceerd op:18 januari 2017

RUG-onderzoekers hebben ontdekt hoe een klasse koolhydraten (de galacto-oligosachariden) ervoor zorgen dat flesvoeding de micro-organismen in de darmen net zo stimuleren als gebeurt door moedermelk. Dankzij deze vinding, die door de universiteit is gepatenteerd, is het mogelijk om zogeheten prebiotica in te zetten om de voedingswaarde van babyvoeding te vergroten. Het onderzoek is op 16 januari gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Biodiversiteit op eilanden stabiel, maar kwetsbaar
Gepubliceerd op:11 januari 2017

De biodiversiteit op eilanden wordt bepaald door een evenwicht van immigratie en uitsterven van soorten. Dit idee werd precies vijftig jaar geleden verwoord door de grondleggers van de theorie van eilandbiogeografie, Robert H. MacArthur en Edward O. Wilson. Nu is deze stelling eindelijk bewezen door evolutionair ecologen van onder meer de RUG.

2016
Science LinX wenst u een goed 2017!
Gepubliceerd op:31 december 2016

Science LinX wenst u een goed 2017!

Verspreiding antibioticaresistentie blijkt nog ingewikkelder
Gepubliceerd op:27 december 2016

Bacteriën die gevoelig zijn voor antibiotica kunnen een behandeling overleven wanneer er genoeg resistente cellen in de buurt zijn die antibiotica kunnen afbreken. Dit nieuwe inzicht in hoe een behandeling met antibiotica kan mislukken vanwege de microbiële context is op 27 december gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Biology door microbiologen van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s uit San Diego.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2017
Gepubliceerd op:22 december 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2017

Kwantum wetten regeren gedrag kleinste circuits
Gepubliceerd op:20 december 2016

De geïntegreerde circuits op microchips worden steeds kleiner. Er lijken zelfs moleculaire circuits aan te komen. Maar op die lengteschaal gelden de normale wetten voor elektrische geleiding niet meer: in plaats daarvan regeert de kwantummechanica. Ryan Chiechi heeft samen met collega’s een aantal kwantumeffecten in moleculaire circuits onderzocht en publiceerde de resultaten op 20 november in het tijdschrift Nature Communications.

De motoren van Feringa verbeeld
Gepubliceerd op:20 december 2016

De RUG en Science LinX presenteren vijf illustraties van motor-moleculen gemaakt door Ben Feringa

ROBOX: nieuwe enzymen en mooi filmpje
Gepubliceerd op:14 december 2016

RUG-hoogleraar Marco Fraaije werkt aan het verbeteren van natuurlijke moleculaire machines, enzymen, om ze geschikt te maken voor gebruik in de industrie. Binnen het Europese onderzoeksproject ROBOX heeft hij al een aantal verbeterde enzymen gemaakt. Een nieuw filmpje dat het project toelicht viel in de prijzen tijdens het IFFR filmfestival.

Stofwisseling dirigent van de celdeling
Gepubliceerd op:14 december 2016

Alle leerboeken vertellen dat de cyclus van groei en deling van cellen met een celkern wordt geregeld door het cycline-afhankelijke kinase complex. Maar RUG-onderzoekers hebben ontdekt dat metabole oscillaties optreden als de ‘dirigent’ van de celdeling. De resultaten zijn op 15 december gepubliceerd op de website van het tijdschrift Molecular Cell.

Uit het lab, in de klas
Gepubliceerd op:07 december 2016

Peter van Abswoude werkte ruim vier jaar met elektronenbundels, nu staat hij voor de klas. Zijn ambitie: leerlingen inspireren en enthousiast maken voor zijn vak, natuurkunde.

Academisch Nobel-feestje voor Feringa
Gepubliceerd op:01 december 2016

Omdat het aantal plaatsen in Stockholm nogal beperkt is, organiseerde de RUG op 30 november een Nobel-lezing in de Martinikerk. Een officiële academische gebeurtenis met hoogleraren in toga, waarbij Ben Feringa een mooie generale repetitie van de uitreiking op 10 december kreeg.

Gezocht: Artist in Residence
Gepubliceerd op:30 november 2016

De RUG zoekt een Artist in residence voor een project in samenwerking met twee Max Planck Instituten. Doel is om een kunstproject over synthetische biologie (een veld binnen de biologie op het raakvlak van moleculaire biologie, cel biologie en ontwerpen) op te zetten, dat de dialoog over dit vakgebied zal stimuleren.

Studie van het Kosmisch Schuim
Gepubliceerd op:29 november 2016

RUG promovendus Patrick Bos laat zien dat het mogelijk is ook de structuur en aard van donkere materie en donkere energie, de onzichtbare bouwstenen van het universum, te bestuderen.

Rovers dicteren broedgedrag van steltlopers
Gepubliceerd op:23 november 2016

Vogels die veel last hebben van rovers rond hun nest, broeden langer op hun eieren dan vogels die geen last hebben van predatoren. Die laatsten kunnen zonder risico’s vaker de dienst afwisselen, zonder dat ze daarbij de kans lopen dat hun nest wordt ontdekt door een vos of een kraai. Dat ontdekten de Tjechische en Belgische biologen Bulla and Kempenaers samen met Groningse collega’s. De resultaten zijn op 24 november gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Zicht stimuleert evolutie van cichliden
Gepubliceerd op:23 november 2016

De cichlide vissen die in het Victoriameer zwemmen zijn een standaardvoorbeeld van snelle evolutie. Biologen vermoeden dat het zicht onderwater een belangrijke factor is bij de vorming van nieuwe soorten, maar direct bewijs hiervoor was er nog niet. Maar nu lijkt dit te zijn gevonden in Groningse aquaria, blijkt uit een artikel dat is verschenen in het tijdschrift The American Naturalist.

Werking van moleculaire pomp in beeld gebracht
Gepubliceerd op:10 november 2016

Onze cellen maken gebruik van allerlei eiwitten die nuttige stoffen naar binnen transporteren. De motor van deze pompen draait op een stroom deeltjes, vaak natrium-ionen, een beetje zoals water een waterrad aandrijft. Maar hoe dat precies gebeurt was een raadsel, dat nu door Groningse biologen is opgelost.

Van rozen snoeiende robot tot slimmer elektriciteitsnet
Gepubliceerd op:10 november 2016

Uit de laboratoria van de Rijksuniversiteit Groningen komen vaak verrassend praktische vindingen. Naast fundamenteel onderzoek is er ook veel technisch onderzoek, waar ingenieurs met behulp van de nieuwste technologie toepassingen ontwikkelen. Om dit techniekonderzoek en – onderwijs te stimuleren is het Groningen Engineering Center (GEC) opgericht.

Passionate about science? Famelab needs you!
Gepubliceerd op:02 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert een voorronde van FameLab, een internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie.

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2016
Gepubliceerd op:30 oktober 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2016

Oproep: blijft regionale netwerken voortgezet / hoger onderwijs financieren!
Gepubliceerd op:27 oktober 2016

Universiteiten, hogescholen en het voortgezet onderwijs werken al geruime tijd samen in regionale netwerken. Ook Science LinX is onderdeel van zo'n netwerk in Noord Nederland. Maar nu dreigt de overheid de financiering stop te zetten. De samenwerkende netwerken doen daarom de onderstaande oproep aan het ministerie van OCW om toch geld te reserveren voor deze netwerken.

Wiskundig model kan rechter helpen gedachten te ordenen
Gepubliceerd op:20 oktober 2016

In een rechtszaak komen doorgaans verschillende soorten bewijs aan de orde. Maar hoe moet een rechter ‘harde’ cijfers over bijvoorbeeld de kans dat een DNA spoor van de verdachte is afwegen tegen een getuigenverklaring? Wiskundige Charlotte Vlek ontwikkelde een oplossing, die overigens niet zomaar inzetbaar is.

Eindtentoonstelling IRRESISTIBLE in Kiel
Gepubliceerd op:18 oktober 2016

Eind september ontmoetten 42 docenten, 54 leerlingen en 45 werknemers van universiteiten en science centra uit 10 Europese landen elkaar in Kiel, Duitsland, voor de eindconferentie en tentoonstelling van het Europese project IRRESISTIBLE.

Nieuwe kunststof volledig zelfreparerend, recyclebaar en gifvrij
Gepubliceerd op:12 oktober 2016

Groningse wetenschappers hebben een alternatief ontwikkeld voor epoxyhars dat bij beschadiging zichzelf kan repareren. Ook is het materiaal – een bepekt aantal keren - volledig recyclebaar en het bevat geen bisfenol A, een stof die de hormoonhuishouding kan verstoren. Maandag 17 oktober promoveert Rodrigo Andrés Araya Hermosilla op de ontwikkeling van dit alternatief.

Nieuwe ontdekking wijst naar behandeling neurodegeneratieve ziekten
Gepubliceerd op:11 oktober 2016

Een jaar of twintig geleden leek tumor necrose factor (TNF) een veelbelovend doel voor de behandeling van hersenziekten als mutiple sclerose of Alzheimer. Maar klinische testen vielen erg tegen. Nu hebben RUG onderzoekers, samen met een groep Europese collega’s, een belangrijke ontdekking gedaan die het falen van die testen verklaart, en de weg wijst naar een nieuwe behandeling.

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Gepubliceerd op:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Bernoulliborg bomvol tijdens Zpannend Zernike
Gepubliceerd op:04 oktober 2016

Maar liefst 1750 jonge en oudere bezoekers kwamen zondag 2 oktober naar de Bernoulliborg, om daar te zien wat Science LinX had geprogrammeerd voor Zpannend Zernike.

Boekrecensie: leren van de natuur
Gepubliceerd op:28 september 2016

Boekrecensie: negentien verhalen over onderzoek uit hte Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences.

Patentaanvraag loopt een blauwtje
Gepubliceerd op:23 september 2016

RUG-onderzoeker Marc van der Maarel ontdekte bij toeval een nieuwe blauwe kleurstof. De patentaanvraag is net gepubliceerd, maar zal vermoedelijk niets opleveren. Voor het onderwijs blijkt zijn vondst wel een verrijking.

Nieuwe kaart Melkweg doet sterrenkundigen watertanden
Gepubliceerd op:15 september 2016

De eerst meetgegevens van de Gaia satelliet zijn woensdag vrijgegeven. In het Kapteyn Instituut van de RUG konden sterrenkundigen nauwelijks wachten om ermee aan de slag te gaan.

Hoe maak je een spintransistor?
Gepubliceerd op:14 september 2016

De capaciteit van computerchips werd alsmaar groter, vooral omdat transitoren alsmaar kleiner werden. Maar die verkleining loopt tegen een grens aan. Een oplossing om toch snellere chips te maken is om transistoren te bouwen die werken op de spin, en niet op lading van elektronen. Sander Kamerbeek verdedigde zijn proefschrift over die spin transistoren op 9 september.

Een tijdmachine voor onderzoek van bodembacteriën
Gepubliceerd op:13 september 2016

De eilanden in de Waddenzee groeien voortdurend. Welke bacteriesoorten er leven in het maagdelijke zand en de steeds rijkere bodems die ontstaan tijdens de ecologische successie was niet bekend. Francisco Dini-Andreote heeft dit gat in onze kennis gevuld. Hij ontving op 9 september zijn doctorstitel cum laude.

Doldwaze Datadagen voor sterrenkundigen
Gepubliceerd op:12 september 2016

Er komen Doldwaze Data Dagen aan. Op 14 september krijgen alle sterrenkundigen ter wereld voor het eerst toegang tot gegevens over de helderheid en positie van een miljard sterren, gemeten met de Gaia-satelliet.

Leerlingen Harens Lyceum bezoeken Science LinX
Gepubliceerd op:30 augustus 2016

Op 30 augustus bezochten leerlingen van het Harens Lyceum (voorheen Zernike College) de bètafaculteit van de RUG.

Hoe slaaptekort het geheugen aantast
Gepubliceerd op:23 augustus 2016

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben een nieuw stukje ontdekt in de puzzel die moet verklaren hoe slaaptekort het geheugen aantast.

Ongezochte vondst wijst de weg naar betere zonnecellen, nieuwe gas sensoren
Gepubliceerd op:27 juli 2016

Een deel van de elektrische ladingen die in zonnecellen ontstaan verdwijnt in ‘vallen’. RUG-onderzoekers deden terwijl ze perovskiet kristallen onderzochten een bijzondere waarneming, die nieuwe inzichten geeft in de aard van deze vallen. Dit kan de efficiëntie van zonnecellen van perovskiet vergroten en nieuwe sensoren voor zuurstof en waterdamp opleveren.

Groningse onderzoekers geven richting aan spintransport
Gepubliceerd op:21 juli 2016

RUG-natuurkundigen onder leiding van Bart van Wees zijn er in geslaagd het transport van elektronenspin te sturen met een elektrisch veld. Het is de eerste keer dat dit bij kamertemperatuur is gelukt. Hiermee zijn nieuwe toepassingen van ‘spintronica’ weer een stapje dichterbij.

Grote toekenning voor werk met ‘vlotten’ in bacteriemembraan
Gepubliceerd op:19 juli 2016

Moleculair biologen van de RUG doen mee aan een onderzoeksproject dat maar liefst 7,4 miljoen euro heeft gekregen uit het zeer competitieve Europese Horizon 2020 programma. Doel is om ‘lipid rafts’ (vet-vlotten), speciale stukjes van de celmembraan, te gaan gebruiken om nuttige stoffen te produceren of vervuiling af te breken.

KNCV Gouden Medaille 2016 voor Syuzanna Harutyunyan
Gepubliceerd op:14 juli 2016

Prof.dr. Syuzanna Harutyunyan kijrgt de KNCV Gouden Medaille 2016. Dat is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De prijs wordt uitgereikt tijdens de chemieconferentie CHAINS die van 6 tot en met 8 december plaatsvindt in Veldhoven.

Twee lichtschakelaars in één molecuul
Gepubliceerd op:13 juli 2016

Groningse onderzoekers onder leiding van hoogleraar organische chemie Ben Feringa hebben een molecuul gemaakt dat twee afzonderlijk te ‘bedienen’ lichtschakelaars bevat. Hiermee presenteert Feringa opnieuw een nieuw stuk gereedschap voor met licht te controleren functionele materialen. Een artikel over de combi-schakeling verscheen op 12 juli in Nature Communications.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2016
Gepubliceerd op:30 juni 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juli 2016

De Science LinX Nieuwsbrief Nascholing
Gepubliceerd op:30 juni 2016

De Science LinX Nieuwsbrief Nascholing

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2016
Gepubliceerd op:30 juni 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2016

De juiste locatie is wat telt voor genen van bacterie
Gepubliceerd op:29 juni 2016

Het is de locatie die telt. RUG-microbiologen Jan-Willem Veening en Jelle Slager beschrijven de manier waarop de locatie van genen invloed heeft op cellulaire processen in een overzichtsartikel dat op 27 juni verscheen op de website van het tijdschrift Trends in Microbiology.

Parkinson-eiwit geeft structuur prijs
Gepubliceerd op:28 juni 2016

Een internationaal consortium van wetenschappersheeft een model gepubliceerd van het Parkinson-eiwit LRRK2. RUG biochemicus Arjan Kortholt is een van de ‘corresponding authors’ van het artikel dat de structuur beschrijft.Het is gepubliceerd op 27 juni in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ming Cao ontvangt European Control Award
Gepubliceerd op:27 juni 2016

Op donderdag 30 juni ontvangt Ming Cao, associate professor aan de RUG, de European Control Award. Deze prijs erkent een ‘buitengewone bijdrage van een jonge wetenschapper aan het vakgebied van systeem- en regeltechniek’.

Hoog bezoek voor kanoeten
Gepubliceerd op:23 juni 2016

RUG-trekvogelecoloog Theunis Piersma en zijn collega’s van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) kregen tijdens hun veldwerk in Mauritanië bezoek van niemand minder dan Christine Lagarde, algemeen directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Sensor-ruis stuurt flexibele robots
Gepubliceerd op:21 juni 2016

Industriële robots zijn heel goed in het uitvoeren van een voorgeprogrammeerde taak. Maar om ze een nieuwe taak te leren is heel wat programmeerwerk nodig. Het ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG) wil graag flexibele robots ontwikkelen. Hector García de Marina beschrijft hoe dat kan in zijn proefschrift.

ISCOMS - Internationaal, interessant, interdisciplinair
Gepubliceerd op:21 juni 2016

Verslag van het International Student Congress of (bio)Medical Sciences, eerder deze maand in het UMCG.

Scholierenwedstrijd over moedermelk
Gepubliceerd op:14 juni 2016

Afgelopen schooljaar deden verschillende scholen in Nederland mee aan het project Irresistible. In dit project zijn in 10 verschillende landen lesmodules ontwikkeld over natuurwetenschappelijke onderwerpen.

Klas 3 gymnasium van de Lindenborg snuffelt aan bètastudies
Gepubliceerd op:14 juni 2016

Verslag van de jaarlijkse bètasnuffel voor klas 3Y van de Lindenborg (Leek) in Groningen op de Bernoulliborg en de Linnaeusborg.

Spinozawinnaar Bart van Wees: Vernieuwend, kleiner en beter
Gepubliceerd op:13 juni 2016

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen.

Stabiele isotopen maken thermometers nauwkeuriger
Gepubliceerd op:10 juni 2016

Het werk van RUG-promovenda Vahideh Faghihi zal de kallibratie van thermometers nauwkeuriger maken. Niet heel belangrijk voor de gemiddelde gebruiker, maar wel voor klimaatonderzoekers.

Een stapje dichter bij afronding van Einsteins werk
Gepubliceerd op:09 juni 2016

Natuurkundigen over de hele wereld proberen kwantumzwaartekracht te beschrijven. Zij denken dat het antwoord te vinden is in het vroege universum. RUG-promovendus Marco Scalisi heeft kosmologische modellen ontwikkeld die dit antwoord dichterbij kunnen brengen.

Eerste chemisch aangedreven moleculaire motor
Gepubliceerd op:08 juni 2016

RUG-hoogleraar scheikunde Ben Feringa heeft een nieuwe primeur. Hij heeft een ronddraaiend motormolecuul gemaakt dat loopt op chemische energie. De nieuwe motor is beschreven in een artikel dat op 6 juni verscheen in Nature Chemistry.

Snelle verbinding tussen licht en elektronica
Gepubliceerd op:08 juni 2016

RUG-chemicus Ryan Chiechi heeft een systeem gemaakt dat met behulp van licht binnen enkele picoseconden van lage naar hoge geleiding is te schakelen. Op termijn kan zo’n systeem met behulp van organische moleculen optische pulsen omzetten in elektrische signalen. Het onderzoek dat deze techniek demonstreert is op 8 juni gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Nacht van Kunst en Wetenschap: Science LinX @ Der Aa kerk
Gepubliceerd op:07 juni 2016

Fotoverslag: Science LinX @ Der Aa kerk tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap.

Scholieren op ideeënjacht in de Der Aa-kerk
Gepubliceerd op:07 juni 2016

Voorafgaand aan de Nacht van Kunst en Wetenschap bezochten zo’n 300 scholieren tijdens de Onderzoeksdagen de Science LinX expositie in de Der Aa kerk. Hier konden ze inspiratie op doen voor hun profielwerkstuk.

Groene chemie nu nog groener
Gepubliceerd op:02 juni 2016

Drie jaar geleden presenteerde RUG chemicus Ben Feringa een minder vervuilende manier om belangrijke grondstoffen voor onder meer geneesmiddelen te maken. En nu komt hij met een vervolg dat nog schoner is. Nature Communications publiceerde de nieuwe techniek op 2 juni.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2016
Gepubliceerd op:31 mei 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2016

Grafeen koelen met elektronen
Gepubliceerd op:24 mei 2016

Het lukt steeds beter om transistoren te verkleinen, maar daardoor ontstaat een probleem met de warmte die zij produceren. Een mogelijk oplossing is koeling met behulp van elektronen, via het zogeheten Peltier effect. Dit gebeurt al met bier, en Ivan Vera Marun, een natuurkundige die verbonden is aan de RUG en de universiteit van Manchester, laat in Nature Communications zien dat het ook kan werken in tweedimensionaal grafeen.

Subsidie voor opleiding jonge onderzoekers in Big Data analyse
Gepubliceerd op:17 mei 2016

De Rijksuniversiteit Groningen coördineert een project, Sundial, waarbij 14 promovendi een opleiding krijgen in het analyseren van grote databestanden met behulp van moderne ICT technieken. Voor het programma is een subsidie van 3,7 miljoen euro beschikbaar gesteld door de EU.

Lezing: onmogelijke micro-organismen
Gepubliceerd op:10 mei 2016

Op dinsdagavond 17 mei zal prof. Mike Jetten ​(Radboud Universiteit Nijmegen) ​een lezing geven bij het Koninklijk Natuurkundig Genootschap te Groningen, over de ontdekking van 'onmogelijke' microorganismen.

Hoe bloemen hun kleur krijgen
Gepubliceerd op:10 mei 2016

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, dat weet iedereen maar hoe komt dat nou? Plantenkwekers kennen inmiddels verschillende genen die een rol spelen bij bloemkleur, maar er bestond nog geen kwantitatief onderzoek naar de manier waarop verschillende pigmenten rode, blauwe of gele bloemen opleveren. Casper van der Kooi deed dat wel, door biologie en natuurkunde te combineren.

Restoring fish to combat coastal eutrophication
Gepubliceerd op:29 april 2016

Management measures aimed at restoring commercial stocks of marine fish, for example cod, is an efficient tool to decrease eutrophication effects in coastal areas. This is the main conclusion of a review, published in the Journal of Applied Ecology.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2016
Gepubliceerd op:28 april 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2015

Onderzoeksdagen als inspiratie voor profielwerkstuk
Gepubliceerd op:28 april 2016

Op 21, 22, 25 en 26 april kwamen bijna 800 scholieren van elf verschillende scholen naar de onderzoeksdagen van de RUG. Zij deden inspiratie op voor hun profielwerkstuk en leerden open en onderzoekende vragen stellen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2016
Gepubliceerd op:28 april 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2015

Profielwerkstukken scoren in Roemenië
Gepubliceerd op:26 april 2016

De afgelopen week waren vier middelbare scholieren in Roemenië om namens de RUG hun profielwerkstuk te presenteren op de International Conference for Young Scientists. Ze wonnen een gouden, een zilveren en een bronzen medaille.

FameLab: juryprijs voor uitdijing heelal, publieksprijs naar Groningen.
Gepubliceerd op:26 april 2016

Welke wetenschapper kan het beste zijn onderzoek uitleggen aan het publiek? Daar gaat het om bij FameLab, een internationale wedstrijd waaraan honderden jonge onderzoekers uit meer dan 25 landen aan meedoen.

Betere plastic halfgeleider door verdunning
Gepubliceerd op:26 april 2016

RUG-promovendus Davood Abbaszadeh heeft met collega’s uit Duitsland een manier gevonden om plastic halfgeleiders efficiënter te maken. Het levert betere led’s op, en mogelijk ook efficiëntere zonnecellen. En dat tegen lagere kosten. Het onderzoek is maandag 25 april gepubliceerd in Nature Materials.

Bachelor-onderzoek levert Science publicatie op
Gepubliceerd op:21 april 2016

Scheikundestudente Marieke Veenstra deed in het voorjaar van 2015 een afstudeeronderzoek in de organische chemie. Tijdens haar driemaands project in het lab van Syuzanna Harutyunyan testte zij een nieuwe synthesemethode uit. Haar werk kwam terecht in een Science artikel dat op 23 april verscheen.

Coole combinatie verbindt koolstofatomen
Gepubliceerd op:20 april 2016

Door twee technieken uit de organische chemie, elk een eeuw oud, te combineren kan Syuzanna Harutyunyan veel gemakkelijker en met meer precisie tal van organische verbindingen maken. Dit is handig bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Het artikel waarin Harutyunyan deze methode beschrijft verscheen op 22 april in het tijdschrift Science.

Girlsday – Girlpower in de Bernoulliborg
Gepubliceerd op:19 april 2016

Tijdens de jaarlijkste Girlsday (14 april) bezochten 30 meiden uit de havo/vwo brugklas de bètafaculteit. Op het programma stonden een lezing over hersensynchronisatie bij Tibetaanse monniken, bezoek aan de Science LinX expositie en de Blaauw Sterrenwacht en ontmoetingen met bètawetenschapsvrouwen.

Betere, goedkopere zonnepanelen dankzij hybride perovskieten
Gepubliceerd op:14 april 2016

Misschien heb je nog nooit gehoord van perovskieten, maar zij kunnen zonnepanelen een stuk goedkoper maken. En ze zorgen voor efficiëntere röntgendetectoren, waardoor artsen minder straling nodig hebben voor een scan. Hoogleraar fotofysica en opto-elektronica Maria Antonietta Loi bestudeert dit bijzondere materiaal en heeft er net twee artikelen over gepubliceerd.

Revolutionaire techniek blijkt te mooi om waar te zijn
Gepubliceerd op:06 april 2016

Dipayan Paul moest een nieuwe manier om het radioactieve koolstof-14 te meten introduceren in Groningen. Maar het lukte hem niet om resultaten van de Amerikaanse ontdekkers van de methode te herhalen. Uiteindelijk concludeerde hij dat de nieuwe techniek niet werkt. Het is een van de resultaten in het proefschrift dat hij op 11 april verdedigt.

Energie in beeld
Gepubliceerd op:05 april 2016

De moderne wetenschap draait niet alleen meer om het produceren van gegevens. Het is net zo belangrijk informatie te halen uit publieke ‘Big Data’. Chris Davis van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen gebruikte anderhalf miljoen gegevens die de elektriciteitsproductie in alle Amerikaanse staten beschrijven om te bepalen hoe groot de impact van het Clean Power Plan zullen zijn.

Revolutie in membraantransport
Gepubliceerd op:30 maart 2016

RUG-onderzoekers zijn er als eersten in geslaagd het mechanisme te beschrijven waarmee bacteriën bepaalde vitamines opnemen. En daarbij laten ze zien dat de leerboeken niet kloppen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Kraak de code: werk met een Turing Machine!
Gepubliceerd op:24 maart 2016

Scholieren kunnen kennismaken met Informatica en Wiskunde tijdens een speciale middag over het kraken van codes.

Stormloop bij Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:15 maart 2016

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen werd op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart tijdens de 40e Landelijke Sterrenkijkdagen overspoeld met een recordaantal van 565 bezoekers.

Klein enzym krijgt nieuwe functie
Gepubliceerd op:08 maart 2016

Gerrit Poelarends was op zoek naar een enzym om een belangrijke stap in de productie van geneesmiddelen groener en efficiënter te maken. Die speurtocht bracht hem bij een klein eiwit met de naam 4-oxalocrotonaat tautomerase. Het kostte hem vijf jaar om de mogelijkheden van dit enzym in kaart te brengen en het flink te verbouwen zodat het de gewenste stap efficiënt kon uitvoeren.

Lofar hoort kosmische deeltjes inslaan
Gepubliceerd op:03 maart 2016

Natuurkundigen hebben de radioantennes van de Lofar telescoop gebruikt om hoog-energetische kosmische deeltjes te bestuderen. In het tijdschrift Nature melden zij dat die uit onze eigen Melkweg afkomstig zijn.

De aarde is voor de zachtaardigen – zolang het druk is
Gepubliceerd op:01 maart 2016

Wanneer er veel vogels zijn voor een beperkt aantal territoria blijken afwachtende, verlegen individuen in het voordeel te zijn. Dat ontdekten ecologen van de Rijksuniversiteit Groningen die de evolutie van persoonlijkheid onderzochten bij koolmezen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2016
Gepubliceerd op:28 februari 2016

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2015

Docenten: maak kennis met nieuwe lesmodules
Gepubliceerd op:23 februari 2016

Docenten kunnen tijdens twee workshops kennismaken met nieuwe lesmodules, onder meer over koolhydraten in moedermelk.

Spingolven en vrije wil winnen voorronde FameLab
Gepubliceerd op:12 februari 2016

Kort verslag van de Groningse voorronde van FameLab

Snel schakelende superspiegel
Gepubliceerd op:11 februari 2016

Ingenieur en sterrenkundige Robert Huisman ontwierp een belangrijk onderdeel van de grootste telescoop ter wereld, en schreef er zijn proefschrift over.

Werken aan herbruikbaar rubber
Gepubliceerd op:03 februari 2016

Martin van Duin, onderzoeker bij rubberproducent Lanxess, is aangesteld als bijzonder hoogleraar Rubber producten aan de RUG.

Kom kijken bij FameLab
Gepubliceerd op:02 februari 2016

Kom ook naar de Groningse voorronde van FameLab op 11 februari!

Master student beschrijft ecologie en evolutie van bacteriën en hun virussen
Gepubliceerd op:02 februari 2016

Het eerstejaars essay van master student Nancy Obeng werd uiteindelijk een Opinie artikel in het tijdschrift Trends in Microbiology.

Opgelucht ademhalen voor Parkinsonpatiënten
Gepubliceerd op:20 januari 2016

Onderzoekers van de afdeling Farmaceutische Technologie en Biofarmacie en het Martini Ziekenhuis zijn bezig met het ontwikkelen van een medicijnformulering die kan worden geïnhaleerd. Patiënten met een zogenoemde off-periode (verkramping van het hele lichaam) zullen door deze innovatie vermoedelijk veel sneller herstellen.

Festivalbezoekers helemaal opgeladen bij RE:charge expo
Gepubliceerd op:19 januari 2016

Tijdens Eurosonic/Noorderslag maken bezoekers via prikkelende opstellingen kennis met de wereld van de energietransitie in het SummerLabb. Science LinX was van de partij met een preview van de tentoonstelling RE:charge.

Bezoek RE: charge tijdens Eurosonic/Noorderslag
Gepubliceerd op:14 januari 2016

Science LinX presenteert RE: charge tijdens Eurosonic/Noorderslag

Meer licht onder de microscoop
Gepubliceerd op:11 januari 2016

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een nieuwe, verbeterde manier ontwikkeld om fluorescerende labels te gebruiken bij microscopisch onderzoek. Door een beschermende ‘fotostabilisator’ te koppelen aan de fluorescerende verbinding (de fluorofoor) blijft deze veel langer licht uitzenden. De resultaten zijn op 11 januari gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Mislukt experiment eindigt in Nature
Gepubliceerd op:07 januari 2016

Drie trips naar Groenland leverden alleen teleurstelling op. Maar een paar jaar later bleken de gegevens van een mislukte veldproef op de ijskap ineens zeer nuttig. Ze eindigden op 4 januari in Nature Climate Change.

De oorsprong van chemische soorten
Gepubliceerd op:04 januari 2016

Hoe kan leven ontstaan uit een levenloze chemische soep? Sinds de publicatie van ‘Over de oorsprong van soorten’ van Charles Darwin houdt die vraag wetenschappers bezig. RUG hoogleraar chemie Sijbren Otto bestudeert ‘chemische evolutie’, om te zien of zelforganisatie en autokatalyse een antwoord kunnen opleveren. Zijn onderzoeksgroep ontwikkelde eerder een modelsysteem met zelfreplicerende moleculen – moleculen die kopieën van zichzelf kunnen maken – en hebben nu aangetoond dat er ook diversiteit kan ontstaan door mutatie van de replicatoren.

2015
De Science LinX Nieuwsbrief voor Kerst / Januari 2016
Gepubliceerd op:17 december 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2015

Gronings grafeenlab verbetert eigen wereldrecord
Gepubliceerd op:16 december 2015

Pep Ingla-Aynés, promovendus in de onderzoeksgroep van hoogleraar Natuurkunde van Nanodevices Bart van Wees, heeft in grafeen de langste spin-relaxatie afstand ooit weten te bereiken. Met 24 micrometer is het oude record, dat ook uit het lab van Van Wees kwam, verdubbeld.

Grote dataset beschrijft rol eiwitten in bacterie
Gepubliceerd op:08 december 2015

RUG-onderzoekers hebben samen met collega’s uit Zwitserland een grootschalige kwantitatieve en kwalitatieve analyse gemaakt van de eiwitten die de bacterie Escherichia coli maakt onder 22 verschillende condities. Uiteindelijk is het grootste deel (ruim 90 procent) van de eiwitmassa in de cel beschreven. De resultaten zijn een goudmijn voor onderzoekers. Een eerste beschrijving van de resultaten is op 7 december gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biotechnology.

Eerste blik op eiwitcomplex dat celdeling regelt
Gepubliceerd op:08 december 2015

Celbiologen wisten dat het er moest zijn maar niemand kon aantonen dat het er inderdaad was: het divisoom, een eiwitcomplex dat verantwoordelijk is voor de celdeling bij bacteriën. Nu hebben twee biochemici van de RUG als eersten dit divisoom in beeld gebracht. Zij publiceerden de eerste blik op dit complex op 8 december in het tijdschrift Scientific Reports.

Nationaal onderzoekscentrum voor chemische bouwstenen
Gepubliceerd op:07 december 2015

AkzoNobel, BASF, Shell, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie, NWO en de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen hebben op 7 december hun plannen gepresenteerd voor de oprichting van het nieuwe Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC). Dit nationale onderzoekscentrum zal belangrijke energie- en chemievraagstukken aanpakken die gepaard gaan met het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2015
Gepubliceerd op:30 november 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2015

Een dag student
Gepubliceerd op:24 november 2015

Kort verslag van 'Een dag student' bij de bètafaculteit.

Beter staal door nanotechnologie
Gepubliceerd op:17 november 2015

Nanotechnologie houdt zich bezig met het zeer kleine. Dat is even iets anders dan de hoogovens van Tata Steel, zou je zeggen. Toch gaat Bart Kooi, leider van de onderzoeksgroep Nanostructured Materials and Interfaces, met de staalgigant in zee. De RUG-onderzoekers willen het effect van nanodeeltjes op staal begrijpen.

Chemistry for the Future Solvay Prize voor Ben Feringa
Gepubliceerd op:17 november 2015

RUG-hoogleraar organische chemie Ben Feringa krijgt Chemistry for the Future Solvay prize.

Geprinte kies doodt bacteriën
Gepubliceerd op:11 november 2015

Materiaalwetenschapper Andreas Hermann en orthodontist Yijin Ren hebben samen met collega’s een bacteriedodende vulling voor 3D printers ontwikkeld. De eerste toepassing ligt in de tandheelkunde, maar ook andere implantaten kunnen zo gemaakt worden. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials.

Sybren Bos Zout Koning van Noord-Nederland
Gepubliceerd op:05 november 2015

Friese scholier Sybren Bos wint finale zoutkristallenwedstrijd.

Drukke Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:03 november 2015

Verslag van de Nacht van de Nacht

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2015
Gepubliceerd op:31 oktober 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober 2015

Nieuw inzicht in ontstaan antibioticumresistentie
Gepubliceerd op:30 oktober 2015

RUG-microbiologen Robin Sorg en Jan-Willem Veening deden een gedetailleerd onderzoek bij afzonderlijke cellen naar de voorwaarden voor het ontstaan van antibioticumresistentie in de ziekteverwekker Streptococcus pneumoniae. Op 30 oktober 2015 werd dit gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2015
Gepubliceerd op:29 oktober 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2015

Groningse sterrenkundigen brengen het heelal ‘in beweging’
Gepubliceerd op:28 oktober 2015

Noord Nederland draagt bij aan Europese supertelescoop

Een betere thermometer voor het verleden
Gepubliceerd op:14 oktober 2015

Sneeuw maken op Groenland voor betere klimaatmodellen

Nieuwe moleculaire motor bootst twee wielen op een as na
Gepubliceerd op:13 oktober 2015

Groningse chemici onder leiding van hoogleraar organische chemie Ben Feringa hebben een nieuw type moleculaire motor ontworpen. Zij publiceerden hierover in Nature Chemistry.

iGEM blog: Finale met de FBI
Gepubliceerd op:08 oktober 2015

Verslag van de iGEM jamboree in Boston door het Groningse team 'Blue Energy'

Zpannend Zernike een Zucces!
Gepubliceerd op:06 oktober 2015

Fotoverslag van Zpannend Zernike op 4 oktober

Piepkleine invasies
Gepubliceerd op:01 oktober 2015

Nieuw inzicht in invasies van micro-organismen

Gefrustreerde magneet kan nieuw type geheugen opleveren
Gepubliceerd op:23 september 2015

Theoretisch natuurkundigen van de RUG hebben, met steun van Stichting FOM, ontdekt dat in zogeheten gefrustreerde magneten skyrmionen kunnen ontstaan. Dit zijn kleine magnetische wervelingen die te gebruiken zijn voor de opslag van gegevens. Hiermee is voor het eerst een nieuwe klasse materialen beschreven die bruikbaar is in ‘skyrmionica’, een onderzoeksveld dat geheugen en logische circuits wil maken met behulp van skyrmionen. De resultaten zijn op 23 september 2015 gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Holland Web Week Groningen: visualisaties in 3D
Gepubliceerd op:22 september 2015

Een verslag van het thema 'Research' tijdens de Holland Web Week Groningen.

Science LinX ontwikkelt lesprogramma academische vaardigheden
Gepubliceerd op:22 september 2015

Science LinX ontwikkelt lesmodules academische vaardigheden.

Astronomen vinden geheimzinnig filament
Gepubliceerd op:17 september 2015

Terwijl ze het allereerste licht in het universum wilden bestuderen met de LOFAR telescoop ontdekten RUG-sterrenkundigen onverwachte draadvormige structuren in ons melkwegstelsel.

iGEM blog: Catchy zinnen voor de jury
Gepubliceerd op:15 september 2015

Vierde aflevering van de blog van het Groningse iGEM team.

‘Wave’ stuurt informatie door magneet
Gepubliceerd op:14 september 2015

Natuurkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben, samen met collega’s uit Utrecht en Brest, een nieuw principe ontdekt waarmee informatie tussen elektronische circuits kan worden verstuurd. Maar het kan ook helpen om op efficiëntere manier stroom op te wekken uit warmteverschillen. De resultaten zijn op 14 september verschenen in het tijdschrift Nature Physics.

iGEM blog: natuurlijk gemanipuleerd
Gepubliceerd op:08 september 2015

Derde aflevering van de blog van het Groningse iGEM team.

iGEM blog: De fascinatie van bacteriën
Gepubliceerd op:03 september 2015

Tweede aflevering van de blog van het Groningse iGEM team.

Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy
Gepubliceerd op:25 augustus 2015

De weg naar Boston: iGEM team Blue Energy produceert energie met bacterie.

Bioinformatica artikel in hitparade Nature
Gepubliceerd op:20 augustus 2015

Bioinformatica artikel blijkt een zomerhit.

Futureproof: verander de wereld met je bètaopleiding!
Gepubliceerd op:18 augustus 2015

De nieuwe Science LinX expositie: Futureproof!

Scholieren Summerschool 2015 bezoeken Science LinX
Gepubliceerd op:06 augustus 2015

Veertig kinderen van 10 tot 15 jaar deden zelf onderzoek naar links- en rechtshandigheid.

Dat was de Nacht!
Gepubliceerd op:18 juni 2015

Foto impressie van de Der Aa kerk tijdens de Nacht van Kunst in Wetenschap.

Protonen zichtbaar gemaakt voor betere behandeling
Gepubliceerd op:18 juni 2015

KVI-Cart werkt aan nieuwe methode voor testen protonentherapie

Kapteyn en zijn universum - recensie
Gepubliceerd op:16 juni 2015

Piet van der Kruit, emeritus-hoogleraar in de Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft het leven en werk van Jacobus Cornelius Kapteyn beschreven in een bijna 700 pagina tellende biografie. Van der Kruit is enkele jaren bezig geweest met het verzamelen en bestuderen van de correspondentie, verslagen van vergaderingen en de vele wetenschappelijke publicaties van Kapteyn, de eerste hoogleraar Sterrenkunde in Groningen. Zijn naam leeft daar voort in het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde.

Scholieren naar Natuurkunde-finale in India
Gepubliceerd op:11 juni 2015

Winnaars finale Natuurkunde Olympiade in Groningen.

Spinozapremie voor Cisca Wijmenga
Gepubliceerd op:11 juni 2015

Spinozapremie winnaar Cisca Wijmenga over de relatie tussen genen en gezondheid.

'Profielsnuffelen' in de Bernoulliborg
Gepubliceerd op:09 juni 2015

Leerlingen RSG de Borgen (3 gymnasium) naar de Bernoulliborg voor dagje profielsnuffelen

Meet up bij 3D HUB
Gepubliceerd op:28 mei 2015

Bijeenkomst rond 3D printer in Bernoulliborg.

Nieuw licht op zeegras dankzij ecologennetwerk
Gepubliceerd op:26 mei 2015

ZEN netwerk bestudeert zeegras over het hele Noordelijk halfrond.

Zonnige ZONdag bij het Infoversum
Gepubliceerd op:13 mei 2015

Eerste ZONdag trekt 150 bezoekers.

Op zoek naar de kosmische stukadoor
Gepubliceerd op:06 mei 2015

FOM subsidie voor theoretisch natuurkundige Diederik Roest

Goud, twee keer zilver, voor profielwerkstukken
Gepubliceerd op:28 april 2015

Winnaars Jan Kommandeurprijs ook succesvol in Izmir.

Hoe bouw je het onmogelijke?
Gepubliceerd op:28 april 2015

Proefschrift over ontwerp en validatie van HIFI, instrument voor Herschel ruimtetelescoop

Nieuwe ‘ogen’ voor ALMA telescoop
Gepubliceerd op:21 april 2015

Het Kapteyn Instituut levert nieuwe ontvangers voor ALMA radiotelescoop.

Liquid transistors to control quantum states
Gepubliceerd op:16 april 2015

EUR 2 million ERC Consolidator Grant for Justin Ye.

Science LinX zoekt docenten voor testen nieuwe lesmodules
Gepubliceerd op:14 april 2015
Science LinX zoekt docenten om vernieuwende lesmodules te testen
Chemische reacties te sturen met licht
Gepubliceerd op:02 april 2015

RUG-chemici publiceren schakelbare katalysator in Nature Communications

Dreven Griekse tandwielen de planeten aan?
Gepubliceerd op:02 april 2015

De 26e Bernoulli lezing gaat over een oud-Griekse computer.

Landelijke Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht: sterrenquiz en 3D prints
Gepubliceerd op:31 maart 2015

Verslag van de Landelijke Sterrenkijkdagen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor April 2015
Gepubliceerd op:31 maart 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Aporil 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Mei 2015
Gepubliceerd op:31 maart 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Aporil 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2015
Gepubliceerd op:31 maart 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Juni 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor September 2015
Gepubliceerd op:31 maart 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor September 2015

Print je eigen ideeën in 3D: 3Ducation HUB
Gepubliceerd op:26 maart 2015

Tijdelijke expo: 3D printen in onderwijs en onderzoek

Een dag student: proeven van een studie
Gepubliceerd op:26 maart 2015

Zevenhonderd scholieren liepen een dagje mee bij een bètastudie.

Winnaar Jan Kommandeurprijs: wiskunde van het kaarten schudden
Gepubliceerd op:26 maart 2015

Prijs voor het beste bèta-profielwerkstuk uitgereikt.

Natuurkundeles op een zeilboot
Gepubliceerd op:19 maart 2015

Scholieren volgen lessen tijdens zeiltocht door de Caraïben

Keuzecolleges Technasium: van babyvoeding tot smart grid
Gepubliceerd op:03 maart 2015

Technasium scholieren volgen Keuzecolleges aan de RUG.

Van rubber tot olie
Gepubliceerd op:25 februari 2015

Promovendus onderzoekt rubberboom als oliebron

Project IRRESISTIBLE: Try-out lesmodule op het Lindecollege
Gepubliceerd op:24 februari 2015

Try-out van lesmodule over moedermelk

Wiskunde houdt robots in formatie
Gepubliceerd op:17 februari 2015

Wiskundig veertje maakt van robots een team

Doorbraak brengt toepassing van grafeen in elektronica dichterbij
Gepubliceerd op:10 februari 2015

Nieuwe manier om grafeen te maken lijkt doorbraak in grafeen-elektronica.

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum wint nationale EUSO 2015
Gepubliceerd op:03 februari 2015

Finale EUSO Nederland in Groningen

Bètafaculteit trekt duizenden bezoekers bij Open Dag
Gepubliceerd op:03 februari 2015

Open Dag trekt duizenden bezoekers

Komt een molecuul in een café…
Gepubliceerd op:02 februari 2015

RUG onderzoekers maken sensor om 'crowding' in cellen te meten.

Supersnel nieuwe enzymen ontwerpen
Gepubliceerd op:02 februari 2015

Snel ontwerp van enzymen in de computer.

Nieuwe moleculaire motoren zijn revolutionair
Gepubliceerd op:28 januari 2015

Promovendus Jiawen Chen maakt revolutionaire moleculaire motors

De peuterjaren van het Kosmische Web
Gepubliceerd op:27 januari 2015

RUG-sterrenkundige bestudeert ontstaan van het kosmische web

Een harde schijf maken uit gas
Gepubliceerd op:27 januari 2015

Promovendus Vincent Voet maakt bits van polymeren.

FameLab: deel je passie voor wetenschap!
Gepubliceerd op:15 januari 2015

Doe mee met de regionale voorronde van FameLab in Groningen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Februari 2015
Gepubliceerd op:18 december 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2015

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2015
Gepubliceerd op:03 maart 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor Maart 2015

2014
RUG-onderzoeker schrijft beste bioinformatica-proefschrift
Gepubliceerd op:28 juni 2022

Bio-informaticus Marnix Medema wint prijs voor beste proefschrift.

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2015
Gepubliceerd op:18 december 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor Januari 2015

Een groenere Bernoulliborg
Gepubliceerd op:16 december 2014

Winnaars van Green Mind Award 2012 maakten de Bernoulliborg groener

Suiker als grondstof: de RUG is er klaar voor
Gepubliceerd op:16 december 2014

Suikerbieten als bron van hoogworden grondstoffen? De RUG werkt eraan!

Werking ‘Pac-man’ transporter opgehelderd
Gepubliceerd op:09 december 2014

Happend Pac-man molecuul gevisualiseerd, Nature publicatie voor RUG-onderzoekers.

RUG-promovendus wint Science Battle
Gepubliceerd op:04 december 2014

Promovendus Ard Jan Grimbergen wint vijfde 'Science Battle'

Nieuw enzym door één enkele mutatie
Gepubliceerd op:02 december 2014

Groningse biochemici maken nieuw enzym

Nieuwe chemische reactie groener en goedkoper
Gepubliceerd op:01 december 2014

Publicatie in Nature Communications voor Groningse chemici

RUG-student Maria Azhar wint Shell Afstudeerprijs voor Natuurkunde
Gepubliceerd op:27 november 2014

RUG studente Maria Azhar wint afstudeerprijs Natuurkunde

Een dag student Scheikunde / Scheikundige Technologie
Gepubliceerd op:20 november 2014

Verslag van 'Een dag student' bij de opleiding scheikunde / scheikundige technologie.

Nieuwe chemie dankzij fout in kristal
Gepubliceerd op:18 november 2014

RUG-onderzoekers publiceren in Nature over chemische nanoreactor.

Veel scholieren op Open Dag bij bètafaculteit
Gepubliceerd op:13 november 2014

Drieduizend bezoekjes voor opleidingen bètafaculteit tijdens Open Dag.

Zoveel sterren, zo weinig vrouwen
Gepubliceerd op:13 november 2014

Sterrenkundige Amina Helmi over galactische evolutie en man-vrouw verhoudingen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor November
Gepubliceerd op:01 november 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor November

Dans over chemisch onderzoek bereikt finale
Gepubliceerd op:30 oktober 2014

Groningse chemici in finale van 'Dance your PhD' wedstrijd

Project IRRESISTIBLE: Workshop Exhibit Design in Lissabon
Gepubliceerd op:28 oktober 2014

Leraren naar Lissabon voor cursus 'tentoonstelling maken'

Groningen geniet van donkere nacht in Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:28 oktober 2014

Nacht van de Nacht in de Blaauw Sterrenwacht.

Zoeken naar een bijzondere ster
Gepubliceerd op:28 oktober 2014

Verslag van conferentie over Ster van Bethlehem

Vliegen als een vogel
Gepubliceerd op:22 oktober 2014

Promotieonderzoek naar klapwiekende drone

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht
Gepubliceerd op:21 oktober 2014

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Vijfde Nature artikel voor Dirk Slotboom dankzij vitamine B3
Gepubliceerd op:08 oktober 2014

Vijfde Nature artikel voor Dirk Slotboom dankzij vitamine B3

Oscar Kuipers in documentaire synthethische biologie
Gepubliceerd op:07 oktober 2014

Oscar Kuipers in documentaire synthethische biologie

Zpannend Zernike: 800 bezoeker in Bernoulliborg
Gepubliceerd op:07 oktober 2014

Zpannend Zernike weer goed bezocht.

Simpel experiment wijst nieuwe weg voor zwavel-chemie
Gepubliceerd op:06 oktober 2014

Nieuwe enzymreactie kan mogelijk stankoverlast verminderen.

Kom zondag naar Zpannend Zernike!
Gepubliceerd op:02 oktober 2014

Kom zondag naar Zpannend Zernike!

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober
Gepubliceerd op:01 oktober 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor Oktober

Science LinX presenteert visie op wetenschapscommunicatie
Gepubliceerd op:30 september 2014

Science LinX publiceert visie in Spokes Magazine

Project IRRESISTIBLE in Nederland van start
Gepubliceerd op:25 september 2014

Eerste bijeenkomst van docenten in Science LinX project Irresistible.

Energie vissen uit zee
Gepubliceerd op:23 september 2014

Groningse onderzoekers werken aan nieuwe ontwerp voor het oogsten van golfenergie

Van maf idee tot Nature publicaties
Gepubliceerd op:09 september 2014

Hoe een maf idee tot verschillende Nature publicaties leidde.

Overeenkomst brengt Chileens ingenieurs naar Groningen
Gepubliceerd op:04 september 2014

Overeenkomst brengt Chileens ingenieurs naar Groningen

Afscheid van vice-decaan Van Haastert
Gepubliceerd op:03 september 2014

Vice-decaan Peter van Haastert neemt afscheid

De Science LinX Nieuwsbrief voor September
Gepubliceerd op:26 augustus 2014

De Science LinX Nieuwsbrief voor September

RUG-natuurkundigen 'bevriezen' de tijd voor nieuwe dataopslag
Gepubliceerd op:26 augustus 2014

Onderzoek baant weg voor nieuwe methode data opslag

Zernike College bezoekt Zernike
Gepubliceerd op:26 augustus 2014

Leerlingen van het Zernike College bezoeken Science LinX

Zout Express brengt wetenschap naar basisschool
Gepubliceerd op:21 augustus 2014

De Zout Expres rijdt de komende weken langs 60 basisscholen.

Meer zicht op mysterieuze materie
Gepubliceerd op:14 augustus 2014

Science publicatie met RUG-sterrenkundige Amina Helmi.

Nano-koelelement werkt nu ook in elektrische isolatoren
Gepubliceerd op:31 juli 2014

Nano-koelelement werkt dankzij spinkoppeling

Vier Veni-subsidies voor bètafaculteit
Gepubliceerd op:29 juli 2014

Vier Veni-subsidies voor onderzoekers bètafaculteit

Groningen scoort in subsidies infrastructuur
Gepubliceerd op:02 juli 2014

Investering van 81 miljoen in nationale onderoeksstructuur.

Scholieren Junior Honours College bezoeken bètafaculteit
Gepubliceerd op:26 juni 2014

Bezoek van scholieren aan de bètafaculteit tijdens Junior Honours College.

Ervaren selectie naar Natuurkunde Olympiade
Gepubliceerd op:25 juni 2014

Trainingskamp voor deelnemers Internationale Natuurkunde Olympiade

Robotvissen, cruise control en Johann Bernoulli
Gepubliceerd op:24 juni 2014

Congres over systeem- en regeltheorie in Groningen, met publiekslezing en eerbetoon aan prof. Jan Willems.

Van waspoeder tot kanker onderzoek
Gepubliceerd op:19 juni 2014

Gerard Roelfes gebruikt chemie voor vergroten biologische kennis.

Het ontstaan van alles
Gepubliceerd op:12 juni 2014

Gesprek over natuurkunde met eredoctor Renata Kallosh en haar man Andrei Linde.

Blije woorden voor winnaar Spinozapremie
Gepubliceerd op:11 juni 2014

Felicitaties voor winnaar Spinozapremie Theunis Piersma.

Theunis Piersma krijgt Spinozapremie
Gepubliceerd op:06 juni 2014

Spinozapremie 2014 voor trekvogelecoloog Theunis Piersma.

Sterrenkundige Rafaella Morganti 'Commandeur in de Orde van de Ster van Italië'
Gepubliceerd op:03 juni 2014

RUG-sterrenkundige Morganti benoemd tot 'Commandeur in de Orde van de Ster van Italië'

Planeet rond Ster van Kapteyn geschikt voor leven
Gepubliceerd op:03 juni 2014

Amerikaanse sterrenkundigen ontdekken planeten rond Ster van Kapteyn.

Weer prijs voor Jan Kommandeur profielwerkstukken
Gepubliceerd op:28 mei 2014

Twee winnaars Jan Kommandeurprijs 2014 krijgen ook KNAW Onderwijsprijs.

De Nacht in de Kerk der Wetenschappen
Gepubliceerd op:27 mei 2014

Verslag van de Nacht van Kunst en Wetenschap vanuit de Der Aa-kerk.

Groningse slijmschimmel wint hardloopwedstrijd
Gepubliceerd op:21 mei 2014

Gronings team wint 'hardloopwedstrijd' voor cellen.

Van suiker naar een colaflesje
Gepubliceerd op:20 mei 2014

Enzym maakt in drie stappen uit suiker bouwsteen voor bioplastic.

Lab@My Place: wetenschap(pers) bij je thuis
Gepubliceerd op:15 mei 2014

Lab at My Place brengt wetenschap in je huiskamer!

De computer als ultieme microscoop
Gepubliceerd op:14 mei 2014

RUG-chemicus Siewert-Jan Marrink krijgt subsidie van 780.000 euro voor simulatie van membranen.

Vijf keer raak voor Groningse chemici
Gepubliceerd op:08 mei 2014

Vijf Groningse chemici krijgen een onderzoekssubsidie van NWO.

Bacterie doet aan risicospreiding
Gepubliceerd op:06 mei 2014

Zeventig jaar oud dogma omver geworpen door RUG-microbiologen.

For Infinity, de tentoonstelling over wetenschap
Gepubliceerd op:29 april 2014

Video impressie van de lustrum tentoonstelling over 400 jaar wetenschap in Groningen.

Goud en brons op wetenschapswedstrijd
Gepubliceerd op:29 april 2014

Winnaars van de profielwerkstukwedstrijd deden mee aan de jaarlijkse International Conference of Young Scientists.

Vallende ballen en handjes op sterk water
Gepubliceerd op:24 april 2014

Meiden bezoeken wetenschapstentoonstelling op Girlsday

Wetenschap, de film
Gepubliceerd op:23 april 2014

Een artikel van RUG-wetenschappers wordt 'verfilmd' voor het tijdschrift JoVE.

Famelab: de stem van de wetenschap
Gepubliceerd op:15 april 2014

Verslag van de Groningse voorronde van Famelab

Vergeet Flash, het is tijd voor phase-change
Gepubliceerd op:08 april 2014

RUG-onderzoeker Jasper Oosthoek promoveert op phase-change geheugen.

Kom 10 april naar FameLab
Gepubliceerd op:03 april 2014

Donderdag 10 april kan je een voorronde van FameLab bijwonen.

Winnaar Jan Kommandeurprijs: Golfenergie
Gepubliceerd op:26 maart 2014

De winnaars van de Jan Kommandeurprijs zijn bekend!

Van een ketting naar een klok
Gepubliceerd op:19 maart 2014

De Bernoullilezing 2014 gaat over kettinglijnen en klokken

Sterrenkijken
Gepubliceerd op:11 maart 2014

Verslag van de activiteiten van de Blaauw Sterrenwacht tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen

Inschrijving Bètabedrijvendagen open
Gepubliceerd op:12 februari 2014

Ballonnen en een limousine fleuren de inschrijving van de Bètabedrijvendag op.

Inspiratie voor profielkeuze op de FMF bètadag
Gepubliceerd op:11 februari 2014

Leerlingen uit 3 vwo doen inspiratie op voor hun profielkeuze op de FMF Bètadag.

Revolutie in de plantengenetica
Gepubliceerd op:06 februari 2014

RUG onderzoekers vinden nieuw mechanisme van erfelijkheid bij planten

Open dag op locatie: kennismaken met bètastudies
Gepubliceerd op:04 februari 2014

Een verslag van de Open Dag op Locatie, waar scholieren kennismaken met opleidingen van de RUG.

Spiralende skyrmionen wijzen de weg naar nieuwe elektronica
Gepubliceerd op:28 januari 2014

Derde publicatie in Nature Materials in drie maanden voor natuurkundige Maxim Mostovoy

Oude sterren bewegen onverwacht langzaam
Gepubliceerd op:23 januari 2014

Oude sterren bewegen langzamer door de Melkweg dan gedacht, ontdekt RUG sterrenkundige.

Groningse delegatie met Science LinX naar Dublin
Gepubliceerd op:21 januari 2014

Science LinX organiseerde een werkbezoek aan Dublin voor vertegenwoordigers van de Gemeente Groningen en diverse kennisgerichte instellingen uit de stad.

Drie nieuwe opstellingen bij Science LinX
Gepubliceerd op:21 januari 2014

In de hal van de Bernoulliborg zijn door Science LinX drie nieuwe opstellingen geplaatst.

Leerlingen nemen een kijkje bij ScienceLinX en Robotlab
Gepubliceerd op:14 januari 2014

Scholieren van het Leeuwarder Lyceum bezoeken Science LinX

Frisse start Natuurkunde & Scheikunde
Gepubliceerd op:09 januari 2014

Een nieuwe vloer voor de hal van het Natuurkunde & Scheikunde gebouw.

ALMA vindt sterrenstof
Gepubliceerd op:07 januari 2014

Radiotelescoop ALMA vindt met Groningse detectoren stofwolk in supernova.

2013
Netwerk van chemici wil leven maken
Geplaatst op:12 december 2013

RUG-chemicus Sijbren Otto leidt een netwerk van 60 onderzoekers die synthetisch leven willen maken.

Kleine stofdeeltjes cruciaal voor de vorming van zware sterren
Geplaatst op:03 december 2013

RUG-sterrenkundige Seyit Hocuk publiceert artikel over stervorming.

Zestig scholieren doen practicumwedstrijd
Geplaatst op:03 december 2013

Zestig scholieren doen practicum aan de RUG.

Nieuwe techniek helpt onderzoek naar energiezuinig geheugen
Geplaatst op:03 december 2013

Theoretisch natuurkundige Maxim Mostovoy publiceert opnieuw in Nature Marterials.

Het universum als meetinstrument
Geplaatst op:27 november 2013

Theoretisch natuurkundige Diederik Roest is gekozen tot lid van De Jonge Akademie.

Prijzen voor twee Groningse chemici
Geplaatst op:26 november 2013

RUG chemici Ben Feringa en Gerrit ten Brinke ontvangen prijzen.

Efficiëntere oliewinning met Gronings polymeer
Geplaatst op:19 november 2013

Groningse promovendus maakt met polymeer efficiëntere oliewinning mogelijk.

Bekijk onze grafeen-trilogie!
Geplaatst op:07 november 2013

Science LinX presenteert drie grafeen filmpjes.,

Drie FSE medewerkers in de prijzen
Geplaatst op:07 november 2013

Drie medewerkers FSE in de prijzen.

Moleculen maken tegen tuberculose
Geplaatst op:07 november 2013

Chemische synthese cruciaal voor nieuw tuberculose vaccin.

Science LinX nieuwsbrief voor November 2013
Geplaatst op:31 oktober 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor november 2013

Kinderen enthousiast over de Nacht van de Nacht
Geplaatst op:29 oktober 2013

Verslag van de Nacht van de Nacht in de Bernoulliborg.

Maan-hypothese in Labyrint
Geplaatst op:23 oktober 2013

Het idee van RUG-emeritus Rob de Meijer over het ontstaan van de maan was onlangs te zien in het VPRO programma Labyrint

De erfenis van Jan Willems
Geplaatst op:23 oktober 2013

Op 31 augustus overleed Jan Willems, emeritus hoogleraar en een van de meest prominente wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen).

Taco studeert scheikunde
Geplaatst op:15 oktober 2013

Waarom studeert Taco Tjalma scheikunde?

Harmen studeert scheikunde
Geplaatst op:10 oktober 2013

Waarom studeert Harmen Sikkema scheikunde?

Priscilla studeert scheikunde
Geplaatst op:10 oktober 2013

Waarom studeert Priscilla scheikunde?

Zpannend Zernike een Zucces!
Geplaatst op:09 oktober 2013

Een beeldverslag van Zpannend Zernike op 6 oktober.

Higgs heeft 'm
Geplaatst op:08 oktober 2013

Nobelprijs Natuurkunde 2013 naar Higgs en Englert

Kijken naar één molecuul
Geplaatst op:01 oktober 2013

Onderzoekers van de RUG brengen beweging transportmolecuul in beeld, publiceren in Nature.

Weekend van de Wetenschap 2013: 5 & 6 oktober
Geplaatst op:01 oktober 2013

Trailer van het Weekend van de Wetenschap

Herfst op Zernike complex
Geplaatst op:26 september 2013

Een herfstfoto

Science LinX nieuwsbrief voor Oktober 2013
Geplaatst op:26 september 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor oktober 2013

Een oplossing voor alle problemen
Geplaatst op:19 september 2013

Nanotech pionier Eric Drexler legt uit hoe we goedkoop en schoon kunnen produceren.

Antibioticum met een ‘aan’ knop
Geplaatst op:16 september 2013

Onderzoekers Rijksuniversiteit Groningen maken een antibioticum dat je 'aan' kunt zetten.

Studiebeurzen voor scheikundestudenten
Geplaatst op:16 september 2013

Zes Groningse scheikundestudenten krijgen een studiebeurs.

Onderzoekers ontwikkelen magnetische nano-warmteschakelaar
Geplaatst op:12 september 2013

Groep onder leiding van prof. dr. Bart van Wees maakt nano-warmteschakelaar.

Het mysterie van de lege lift
Geplaatst op:10 september 2013

Groningse biochemici en natuurkundigen lossen een mysterie op, publiceren in Nature Structural and Molecular Biology.

Science publicatie: Jets blazen gas uit sterrenstelsel
Geplaatst op:05 september 2013

RUG-sterrenkundigen publiceren in Science

Warmlopen voor het nieuwe studiejaar
Geplaatst op:03 september 2013

Eerstejaars van de Faculteit krijgen hun veiligheidsinstructie

Opstopping in een bergpas
Geplaatst op:29 augustus 2013

Groningse natuurkundigen lossen 20 jaar oud raadsel op

Science LinX nieuwsbrief voor September 2013
Geplaatst op:29 augustus 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor september 2013

Scholieren bezoeken Summmerschool DNA
Geplaatst op:27 augustus 2013

Tien scholieren bezoeken de Science LinX Summerschool moleculaire biologie.

Natuur- en scheikunde nu physics - chemistry
Geplaatst op:22 augustus 2013

Het Natuur- en scheikunde gebouw krijgt een nieuwe naam

Rijksuniversiteit Groningen in top-100 onderzoeksuniversiteiten
Geplaatst op:15 augustus 2013

Groningen voor het eerst in top-100 van Academic Ranking of World Universities.

Dossier moleculaire motors bij Kennislink
Geplaatst op:08 augustus 2013

Kennislink publiceert een dossier over moleculaire motoren.

Miljoenen voor speurtocht naar eerste sterren
Geplaatst op:06 augustus 2013

RUG sterrenkundige Ger de Bruyn krijgt onderzoeksbeurs van 3,35 miljoen euro.

Eiwit in de tang
Geplaatst op:08 juli 2013

Nature publicatie over eiwitvouwing

Science LinX op het Indian Summer Festival
Geplaatst op:27 juni 2013

Verslag van de Labsessies tijdens het Indian Summer Festival

Science LinX nieuwsbrief voor Juli 2013
Geplaatst op:27 juni 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor juli 2013

Scholieren bezoeken Visualisatiecentrum
Geplaatst op:25 juni 2013

Scholieren van het Kamerlingh Onnes college bezoeken de RUG

Grafeen
Geplaatst op:25 juni 2013

Dit is de pagina over grafeen onderzoek aan de RUG

Synthetisch biologen scoren in Europa
Geplaatst op:18 juni 2013

Twee synthetisch biologen van de RUG krijgen elk 1 miljoen euro via een Europees onderzoeksproject.

Een week lang natuurkunde
Geplaatst op:13 juni 2013

(Beeld)verslag van de landelijke finale van de Natuurkunde Olympiade, van 5-12 juni bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Groenere koolstof verbindingen
Geplaatst op:12 juni 2013

Groningse chemici maken groenere en goedkopere productie van organische verbindingen mogelijk.

Science LinX nieuwsbrief voor Juni 2013
Geplaatst op:30 mei 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor mei 2013

Student koppelt universiteit aan bedrijf
Geplaatst op:29 mei 2013

Gert Jan Euvernik werkt aan een duurzamere economie.

De Nacht van Kunst en Wetenschap: ENERGIE
Geplaatst op:28 mei 2013

Haal energie uit beweging

Maak 't met moleculen
Geplaatst op:21 mei 2013

Ben Feringa is pionier op het terrein van moleculaire motors.

Energiezuinig dansen op Shell Eco-marathon
Geplaatst op:21 mei 2013

Science LinX was present tijdens de Shell Eco-marathon.

TOP-subsidie voor chemicus Ben Feringa
Geplaatst op:14 mei 2013

Chemicus Ben Feringa krijgt subsidie van 780.000 euro voor onderzoek moleculaire motoren.

Een explosieve Maan-hypothese
Geplaatst op:07 mei 2013

Is de Maan ontstaan door een kernexplosie in de Aarde?

Missie Herschel nu echt voorbij
Geplaatst op:01 mei 2013

De ruimtetelescoop Herschel heeft op 29 april de ogen gesloten.

Muggen en tornado's bij college carrousel
Geplaatst op:25 april 2013

Vierdeklasser Leonora Verveld doet verslag van de College Carrousel.

Science LinX nieuwsbrief voor Mei 2013
Geplaatst op:25 april 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor mei 2013

Opnieuw afscheid van Herschel
Geplaatst op:23 april 2013

Technici en sterrenkundigen nemen afscheid van ruimtetelescoop Herschel.

Verslag masterclass Robotica
Geplaatst op:23 april 2013

Vijftien scholieren volgden op 16 april 2013 een masterclass Robotica aan de RUG.

Medailles voor top-3 Jan Kommandeurprijs
Geplaatst op:23 april 2013

De scholieren die in de top-3 van de Jan Kommandeurprijs eindigden, vielen ook op de International Conference of Young Scientists in de prijzen

Bètadag voor gymnasiasten
Geplaatst op:16 april 2013

Klas 3 gymnasium van de Lindenborg in Leek bezocht Science LinX en Eriba voor een bètadag.

Oerdieet ontdekt dankzij scheikunde
Geplaatst op:11 april 2013

Onderzoek laat zien wat er in de kookpotten van Japanse jager-verzamelaars zat.

Prijzen voor profielwerkstukken
Geplaatst op:09 april 2013

Verslag van de uitreiking van de profielwerkstuk prijzen aan de RUG.

Het licht gaat uit voor Herschel
Geplaatst op:28 maart 2013

De RUG speelde een belangrijke rol in de Herschel-missie. Het einde van deze ruimtetelescoop is nabij.

Science LinX nieuwsbrief voor April 2013
Geplaatst op:28 maart 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor april 2013

Cheque voor Breed Regionaal Steunpunt
Geplaatst op:28 maart 2013

Het Breed Regionaal Steunpunt krijgt geld van onderwijsminister Bussemaker.

Leven maken in het lab
Geplaatst op:27 maart 2013

Korte film over het onderzoek van Sijbren Otto, die via chemische evolutie leven wil maken in het lab.

Nieuw geheugen van plastic
Geplaatst op:19 maart 2013

Materiaalkundigen van de RUG hebben een goedkoop en stabiel plastic geheugen gemaakt.

ALMA ingewijd met Pisco Sour
Geplaatst op:14 maart 2013

Groningse technici en sterrenkundigen vierden een feestje ter gelegenheid van de opening van radiotelescoop ALMA.

Een wiskundige reus
Geplaatst op:14 maart 2013

De Bernoulli lezing 2013 gaat over de wiskundige reus Henri Poincaré.

Stem op het beste film idee!
Geplaatst op:12 maart 2013

In de Bessensap Filmwedstrijd kan je kiezen welk wetenschappelijk onderzoek verfilmd moet worden.

Energie, milieu en natuurkunde
Geplaatst op:12 maart 2013

Dit jaar ronden de eerste studenten de studierichting Energie en Milieu binnen de bachelor natuurkunde af.

Beter zicht op prehistorie
Geplaatst op:28 februari 2013

Het Centrum voor Isotopenonderzoek (CIO) van de RUG krijgt twee ton voor nieuwe apparatuur.

Science LinX nieuwsbrief voor Maart 2013
Geplaatst op:28 februari 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor maart 2013

Drie miljoen voor sterrenkundigen
Geplaatst op:27 februari 2013

Groningse sterrenkundigen krijgen 3 miljoen euro voor nieuw meetinstrument.

Masterclass over de geuren van de liefde
Geplaatst op:26 februari 2013

Scholieren maken geurstoffen tijdens de Masterclass feromonen

Promoveren op een detector voor stikstofoxiden
Geplaatst op:19 februari 2013

Anne-Marije Andringa bouwde een draagbare detector voor stikstofoxiden.

Verslagen: planetoïde in de mist en zout in Twente
Geplaatst op:19 februari 2013

Verslag van een publieksavond van de Blaauw Sterrenwacht en de Jet Net Career Day

Zout Express op de Jet-Net Career Day in Enschede
Geplaatst op:13 februari 2013

De Zout Express is aanwezig op de Jet-Net Career Day, waar scholieren kennis maken met bèta-bedrijven.

MIT, Nature en een contrabas
Geplaatst op:12 februari 2013

Het stage-onderzoek van Sander Kamerbeek eindigde in een Nature-publicatie en een patentaanvraag.

Subsidies voor synthetisch leven, Parkinson en plastic zonnecellen
Geplaatst op:07 februari 2013

Drie subsidies voor onderzoekers van de bètafaculteit

Science LinX nieuwsbrief voor Februari 2013
Geplaatst op:31 januari 2013

De Science LinX nieuwsbrief voor februari 2013

Enthousiaste kids in de sterrenwacht
Geplaatst op:31 januari 2013

Verslag van de speciale kinderavond die de Blaauw Sterrenwacht van de RUG op 23 januari organiseerde.

Groningse stuurman op Europees vlaggenschip
Geplaatst op:30 januari 2013

Er komt via de EU 1 miljard euro beschikbaar voor grafeenonderzoek. De RUG doet mee.

Kameleontische pulsar tart theorie
Geplaatst op:29 januari 2013

Waarnemingen met onder meer LOFAR roepen vragen op over de werking van pulsars.

Van kwantummechanica naar veroudering
Geplaatst op:22 januari 2013

Natuurkundige Maria Colomé-Tatché doet nu genetisch onderzoek.

Het risico van radon
Geplaatst op:17 januari 2013

Over de gevaren van radon in huizen.

Nobelprijzen 2012 voor natuurwetenschappen toegelicht
Geplaatst op:10 januari 2013

KNG symposium over Nobelprzijen natuurwetenschappen 2012

Lezingen over hersenen in Zuidlaren
Geplaatst op:09 januari 2013

Lezingen over hersenen in Zuidlaren

2012
Suikerzoete wetenschap
Gepubliceerd op:11 december 2012

Hoogleraar microbiologie Lubbert Dijkhuizen over onderzoek naar gezonde suikers.

De schoonheid van natuurkunde
Gepubliceerd op:22 november 2012

Theoretisch natuurkundige Erik Bergshoeff over 'Beautiful Science', naar aanleiding van het gelijknamige FMF symposium.

Zoutsculptuur in de Bernoulliborg
Gepubliceerd op:21 november 2012

Zoutkristallen groeien in de Bernoulliborg.

Strijd tussen de seksen in ons DNA
Gepubliceerd op:13 november 2012

Gert Stulp ziet evolutie in actie bij mensen.

Van Airbus tot atomaire structuur
Gepubliceerd op:12 november 2012

Prof. dr. ir. Erik van der Giessen ontvangt de Koiter medaille voor materiaalonderzoek.

‘Is dit echt?!’ RUG-team wint hoofdprijs met bacterie
Gepubliceerd op:06 november 2012

RUG-team wereldkampioen in iGEM competitie

Breaking: Gronings iGEM team in finale
Gepubliceerd op:05 november 2012

RUG team Food Warden in finale iGEM

Groningen wint iGEM
Gepubliceerd op:05 november 2012

Food Warden wint iGEM.

Maxim Mostovoy bij meest geciteerde Nederlandse wetenschappers
Gepubliceerd op:01 november 2012

Theoretisch natuurkundige Maxim Mostovoy hoort bij de tien meest geciteerde Nederlandse wetenschappers.

Science LinX Nieuwsbrief - oktober 2012
Gepubliceerd op:30 oktober 2012

De Science LinX nieuwsbrief van oktober 2012

Een scherpere blik op het verleden
Gepubliceerd op:23 oktober 2012

De koolstof-14 methode om oude monsters te dateren is nu stukken nauwkeuriger, mede dankzij RUG-onderzoeker Hans van der Plicht.

Humanergy Project @ Maker Faire
Gepubliceerd op:23 oktober 2012

Een verslag van de 050 Mini Maker Faire op 21 oktober

Zo Zpannend was Zernike
Gepubliceerd op:23 oktober 2012

Een verslag van Zpannend Zernike, zondag 21 oktober.

Twee en een half miljoen euro voor sterrenkundige
Gepubliceerd op:15 oktober 2012

Een ERC Advanced Grant voor Rafaella Morganti

Intelligent kantoor spaart energie
Gepubliceerd op:15 oktober 2012

Slimme kantoren gebruiken minder energie, RUG-onderzoekers laten zien hoe eenvoudig dit is.

Geneesmiddelen voor tropische huidziekten
Gepubliceerd op:10 oktober 2012

Eindelijk is er een nieuwe druk van een een handboek voor het maken van geneesmiddelen tegen tropische huidziekten

Europees kampioen met rottend vlees
Gepubliceerd op:10 oktober 2012

Het Groningse iGEM team heeft de Europese finale gewonnen van deze 'knutselwedstrijd met bacteriën'.

Twee RUG-onderzoekers in top-30 van schimmelonderzoek
Gepubliceerd op:04 oktober 2012

Groningen scoort goed in schimmelonderzoek

Videoverslag: RUG-chemicus Kees Hummelen in DebatLlab
Gepubliceerd op:02 oktober 2012

Videoverslag van een debat over duurzaamheid tussen wetenschappers en politici.

Science LinX Nieuwsbrief - september 2012
Gepubliceerd op:30 september 2012

De Science LinX Nieuwsbrief van september 2012

Wiskunde D nu met de R-U-G
Gepubliceerd op:20 september 2012

Sinds deze maand kunnen 4-VWO scholieren uit Noord Nederland het vak Wiskunde D volgen via de RUG.

Sterrenkundigen botsen over ‘vuurwerk’
Gepubliceerd op:19 september 2012

Twee groepen astronomen komen op basis van dezelfde metingen tot compleet tegengestelde conclusies. Wat is hier aan de hand?

Groene chemie uit Indonesië
Gepubliceerd op:18 september 2012

Erik Heeres onderzoekt de mogelijkheden van groene chemie in Indonesië.

Wetenschap op Culturele Zondag
Gepubliceerd op:12 september 2012

Op 16 september is het weer Culturele Zondag in Groningen, met ruime aandacht voor wetenschap.

Veilig studeren begint met een brandblusser
Gepubliceerd op:06 september 2012

Verslag van de veiligheidsinstructie voor eerstejaars studenten

Science LinX Nieuwsbrief - augustus 2012
Gepubliceerd op:06 september 2012

De Science LinX nieuwsbrief van augustus 2012

Zout moet basisscholieren inspireren
Gepubliceerd op:05 september 2012

De Zout Express van de Rijksuniversiteit Groningen gaat voor het vijfde jaar op tournee langs basisscholen.

Science LinX op Noorderzon
Gepubliceerd op:04 september 2012

Een terugblik van de presentatie van Science LinX in het Qu3 paviljoen tijdens Noorderzon

Llowlabs: zon, muziek, wetenschap
Gepubliceerd op:30 augustus 2012

Universiteiten presenteerden zich ook dit jaar op Llowlands via het Llowlab.

Science LinX Nieuwsbrief - juli 2012
Gepubliceerd op:01 augustus 2012

Science LinX nieuwsbrief juli 2012

Drie op een rij - plus één - in Nature
Gepubliceerd op:31 juli 2012

In vijf weken tijd publiceerden natuur- en scheikundigen van de RUG vier artikelen in Nature tijdschriften.

Meer mogelijk met biomassa
Gepubliceerd op:25 juli 2012

Marco Fraaije heeft een onderzoeksubsidie van 600.000 euro ontvangen om enzymen te bestuderen die van biomassa nuttige grondstoffen voor de chemische industrie maken.

Snellere ontwikkeling geneesmiddelen dankzij inpak-RNA
Gepubliceerd op:24 juli 2012

Groningse chemici ontwikkelen een eenvoudige manier om complexe moleculen aan te passen.

Zes Veni-subsidies voor onderzoekers Faculty of Science and Engineering
Gepubliceerd op:24 juli 2012

Zes onderzoeksbeurzen voor bètawetenschappers van de RUG.

Energie maken met futloze fotonen
Gepubliceerd op:16 juli 2012

Onderzoek toont manier om met futloze fotonen toch stroom te produceren

De opwindende reis die wetenschap heet
Gepubliceerd op:16 juli 2012

Jermio Maduro is gegrepen door wetenschap en wordt straks scheikundeleraar op Aruba.

Vla en zetmeel voor scholieren
Gepubliceerd op:12 juli 2012

Dertig vwo-scholieren bezochten de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen in het kader van het Junior Honours College.

Brandstof maken uit zonlicht
Gepubliceerd op:09 juli 2012

Groningse wetenschappers krijgen nieuwe inzichten in kunstmatige fotosynthese.

'We hebben hem!'
Gepubliceerd op:04 juli 2012

Is het Higgs deeltje gevonden? Op het KVI kiijken mensen naar de resultaten die uit CERN in Genève komen.

Science LinX Nieuwsbrief - juni 2012
Gepubliceerd op:28 juni 2012

De Science LinX nieuwsbrief van 28 juni 2012

Vijf scholieren naar Estland
Gepubliceerd op:26 juni 2012

De vijf Nederlandse deelnemers aan de Internatnionale Natuurkunde Olympiade zijn drie dagen in 'trainingskamp' op de Rijksuniversiteit Groningen

Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking
Gepubliceerd op:18 juni 2012

Hoe zeegrassen kunnen groeien in giftig slib.

De slijmzwam, het enzym en Michael J. Fox
Gepubliceerd op:12 juni 2012

Hoe onderzoek aan een slijmzwam belangrijk blijkt voor de ziekte van Parkinson.

Een glimp van Venus
Gepubliceerd op:07 juni 2012

De Venusovergang trok honderd mensen naar de Vismarkt

Een heel klein symposium
Gepubliceerd op:06 juni 2012

Studenten van de Topmasteropleiding Nanoscience moeten een symposium organiseren over hun eigen onderzoek.

Zuurstofmagneet met grote mogelijkheden
Gepubliceerd op:31 mei 2012

Zuurstof kan magnetische eigenschappen hebben, ontdekte RUG-chemicus Graeme Blake.

Hasta la vista, baby!
Gepubliceerd op:24 mei 2012
Masterclass Science LinX in robotlab
In de berm door een SMS-je!
Gepubliceerd op:16 mei 2012
Science LinX @ Shell Eco-marathon in Rotterdam Ahoy.
Laptoptas is straks batterij
Gepubliceerd op:15 mei 2012

Over tien jaar kunnen plastic zonnecellen, verwerkt in je schoudertas, genoeg stroom produceren om je laptop te laten werken.

Motor-tuning voor moleculen
Gepubliceerd op:08 mei 2012

Hoe kan de kleinste motor ter wereld nog sneller draaien? Groningse chemici zochten het uit.

Kleine aanpassing, groot effect!
Gepubliceerd op:01 mei 2012
RUG onderzoeker komt in Nature Chemistry met aanpassing enzym.
Energiesymposium
Gepubliceerd op:15 maart 2012
Nieuwslink naar Energiesymposium
De natuurkunde van biologische machines
Gepubliceerd op:11 december 2011

Antoine van Oijen is projectleider van een onderzoek naar de fysica van moleculaire machines waar 2,4 miljoen euro subsidie aan is verleend.

Bestaat het Mozart effect?
Gepubliceerd op:18 oktober 2010
Mozart effect, Open Dag Zernike, Science LinX, NNO
Laatst gewijzigd:12 februari 2024 10:21
View this page in: English