Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Planetenparade

31 mei 2024

In een eerdere versie stond dat de uitlijning in NL goed zichtbaar was, maar dat was niet het geval doordat de lijn van planeten zich te dicht bij de horizon bevond. Alleen Mars was met het blote oog zichtbaar. Dank aan onze sterrenkundige collega Theo Jurriens voor de correctie.

In de nacht van 3 op 4 juni stonden zes planeten - Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - in een bijna rechte lijn aan de lucht. Helaas was de planetaire uitlijning in Nederland niet goed zichtbaar doordat de lijn van planeten te dicht bij de horizon stond.

Sciencelinx | Myrna Kooij

decoratieve afbeelding
Een illustratie van de planetaire uitlijning van 3 juni. (Bron: Starwalk )

Gelukkig is er iedere (heldere) nacht voldoende te bewonderen aan de sterrenhemel. Voor de beste kijkervaring is het aan te raden om vroeg op te staan en een donker plekje op te zoeken met zo min mogelijk lichtvervuiling. Ga bijvoorbeeld naar een van de donkerte belevingsplekken zoals de onlangs geopende Sterrenzijl in Noordpolderzijl, waar je de sterrenhemel kan bekijken vanuit een hangmat. Bekijk de overzichtskaart van alle donkerte belevingsplekken. De maan of de planeten van dichterbij bekijken? Leen een telescoop bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Bekijk de overzichtskaart van het telescopennetwerk in de noordelijke provincies.

Wist je dat een vergelijkbare planetaire uitlijning Eise Eisinga inspireerde om zijn beroemde planetarium te bouwen?

decoratieve afbeelding
Het Eise Eisinga planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. (Bron: Geschiedenisdc )

In mei 1774 werd er in Friesland gevreesd voor het einde der tijden door een voorspelling van de Friese dominee Eelco Alta. Hij dacht dat de planeten met elkaar in botsing zouden komen tijdens de planetaire uitlijning. Om de mensen te laten zien dat dit niet mogelijk is bouwde Eisinga in zijn huis in Franeker een planetarium zodat iedereen zelf kon zien hoe de planeten elk in hun eigen baan om de zon draaien in ons zonnestelsel. (Bron: Eisinga Planetarium)

De volgende planetaire uitlijning vindt plaats rondom 28 augustus 2024: De planeten Mercurius, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus zullen dan in de ochtend in een lijn aan de hemel staan. En ook dan zullen ze niet met elkaar in botsing komen!

Laatst gewijzigd:06 juni 2024 16:07

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!