Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos

07 november 2023
Spiraalvormig sterrenstelsel IC 342 | Foto ESA

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. Nooit eerder was een telescoop in staat om zulke haarscherpe astronomische beelden te maken van zo'n groot deel van de hemel en zo ver het diepe heelal in. De vijf beelden laten zien dat de telescoop klaar is om de meest uitgebreide 3D-kaart van het heelal tot nu toe te maken en een bijdrage te leveren aan een aantal onopgeloste kosmische puzzels. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.

NOVA, FSE Science Newsroom | René Fransen

Euclid, ook wel de ‘detective van het donkere heelal’ genoemd, heeft als taak te onderzoeken hoe donkere materie en donkere energie ervoor hebben gezorgd dat ons heelal eruitziet zoals het er nu uitziet. 95% van onze kosmos lijkt te bestaan uit de mysterieuze en nog onbegrepen 'donkere' ingrediënten, die met hun aanwezigheid slechts zeer subtiele veranderingen veroorzaken in het uiterlijk van de objecten die we wel kunnen zien.

3D kaart

Om de 'donkere' invloed op het zichtbare heelal te onthullen, zal Euclid de komende zes jaar de vorm, afstand en snelheid van miljarden sterrenstelsels waarnemen, tot op een afstand van 10 miljard lichtjaar. Hierdoor zal de grootste kosmische 3D-kaart ooit worden gecreëerd. Euclid kan in één keer een opmerkelijk scherp beeld maken van een ongekend groot deel van de hemel in zowel zichtbaar als infrarood licht.

De beelden die vandaag zijn vrijgegeven laten deze speciale capaciteit zien: van heldere sterren tot zwakke sterrenstelsels. Ze tonen de objecten in hun geheel, terwijl ze extreem scherp blijven, zelfs wanneer wordt ingezoomd op verre sterrenstelsels. 

(Tekst gaat verder onder de illustratie)

Twee wetenschappers van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG speelden een belangrijk rol bij het Euclid-project. Edwin Valentijn is National project manager, Gijs Verdoes Kleijn werkt voor Euclid aan ground-based imaging surveys. Bovendien is de RUG verantwoordelijk voor verwerking van een deel van de data van de telescoop, in het Euclid Netherlands Science Data Centre bij het Centrum voor Informatietechnologie (CIT).

Zie ook: Euclid has been launched!

Laatst gewijzigd:09 november 2023 16:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...