Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Voor de meivakantie: A Capella Science

01 mei 2018

Het is meivakantie, maar niet iedereen is afgereisd naar zonniger oorden. En ja, er zijn ook nog mensen die werken! Voor de thuisblijvers en de harde werkers heeft Science LinX even iets luchtigs: A Capella Science, gezongen wetenschap.

Dit is een project van de Canadees Tim Blais (spreek uit: Blay), een theoretisch natuurkundige die toegepaste muziek is gaan maken. Hij zingt alle partijen zelf en mengt ze in oogstrelende video’s. De muziek is doorgaans geleend, zoals Bohemian Gravity (Queen) of Entropic Time (Billy Joel). De hit Despacito werd een verhandeling over ‘evo-devo’ (evolutie via ontwikkelingsbiologie).

Sir Fraser Stoddart, David Leigh, Ben Feringa en Jean-Pierre Sauvage | Foto Science LinX
Sir Fraser Stoddart, David Leigh, Ben Feringa en Jean-Pierre Sauvage | Foto Science LinX

A Capella Science is een leuke manier is om het werk wetenschappelijk verantwoord een paar minuutjes te onderbreken. En binnenkort is dat helemaal verantwoord, want de Science LinX redactie kreeg via Twitter te horen dat Blais bezig is met een nummer over moleculaire motoren – het onderwerp waarvoor ‘onze’ Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs kreeg.

Sponsor

Gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten meldde Blais dat het gaat om ‘A new Latin-pop science song parody exploring the unique challenge of building machines at the smallest possible scales.’ Of de naam van Feringa in het stuk voorkomt is nog niet duidelijk. De sponsor van deze song is het lab van David Leigh aan de Universiteit van Manchester. Leigh is een van de grondleggers van het onderzoek naar moleculaire motoren en was een prominent spreker tijdens het ‘Nobelsymposium’ dat de RUG in 2017 organiseerde. Daar liet hij Sir Fraser Stoddart en Jean-Pierre Sauvage opdraven om Ben Feringa te leren hoe je catenanen moet maken.

Voorlopig is het nog even afwachten hoe de nieuwe creatie van A Capella Science gaat uitpakken. Ondertussen is het genieten van de vele songs die al af zijn. En wie ze mooi vindt, kan ook even naar de crowdfunding pagina van Blais gaan. Hij is voor zijn productie helemaal afhankelijk van donateurs en abonnees!

Laatst gewijzigd:23 juli 2018 12:35
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...