Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Renske de Jonge nieuwe manager van Science LinX

05 april 2018

Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) heeft in Renske de Jonge een nieuwe programmamanager. Zij volgt met ingang van april 2018 Bart van de Laar op, die in 2008 aan de wieg van Science LinX stond.

De Jonge werkt sinds 2007 voor de faculteit. Zij is van huis uit marien bioloog en wetenschapscommunicator. Er ligt een mooie opdracht van het bestuur van de Faculty of Science and Engineering voor de komende jaren: Science LinX gaat het outreach en engagement programma voor bèta en techniek nog verder versterken. Het programma verbindt wetenschap, onderwijs, werk en samenleving.

Samenwerking

De Jonge en Van de Laar hebben sinds het begin van Science LinX nauw samengewerkt. Van de Laar, die sinds de oprichting de leiding had, ziet hoe ‘de groep een enorm waardevolle plaats binnen de universiteit heeft gebouwd’. Hij verlaat Science LinX met pijn in zijn hart, ‘maar het is tijd voor iets nieuws’. Hij nam eind vorig jaar afscheid van Science LinX, om voor de RUG onderwijs en onderzoek in de Chinese stad Yantai vorm te geven.

Renske de Jonge
Renske de Jonge

De Jonge wil de plaats van het science center midden in het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek goed benutten. ‘We gaan nog nadrukkelijker inzetten op intensieve samenwerking met de facultaire onderzoeksinstituten’, zegt ze. ‘Ook met de onderzoekers van het ISEC, het Institute for science education and communication, om de maatschappelijke impact van wetenschap vorm te geven. Die impact is een belangrijk doel voor onze faculteit’.

Lustrum

Ook liggen er mooie kansen voor samenwerking met regionale en internationale partners. Bijvoorbeeld via citizen science vanuit de bèta-wetenschapswinkel, die sinds vorig jaar onderdeel van Science LinX is. Hierbij dragen niet-wetenschappers zelf bij aan onderzoek. Na eerdere Europese projecten zoals PLACES en IRRESISTIBLE, leidt Science LinX nu SUSTAIN, een Erasmus+ project over duurzame landschappen, samen met twaalf partners in vier landen. De verbinding tussen citizen science en formeel (in school) en informeel (buiten school) leren staat hier voorop.

Het aantreden van De Jonge valt samen met het tweede lustrum van Science LinX. De Jonge: ‘Daarom laten we dit jaar zien wat we hebben opgebouwd door de 'best of' in de schijnwerpers te zetten: van onze tentoonstellingen en lesmodules tot de science truck Jouw Energie van Morgen en ons art & science programma; er is zoveel moois ontwikkeld. Dat komt dit jaar in de etalage!’

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:14
printView this page in: English

Meer nieuws