Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Zilveren medaille voor profielwerkstuk in Stuttgart

25 april 2017

Afgelopen week presenteerden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs hun profielwerkstuk op de International Conference for Young Scientists in Stuttgart. Pim van der Meer en Adnan  El Kharbotly wonnen een zilveren medaille.

Pim en Adnan | Foto Science LinX
Pim en Adnan | Foto Science LinX

Pim en Adnan (Reitdiep College Kamerlingh Onnes, Groningen) eindigden als tweede bij de Jan Kommandeurprijs, de prijs die de RUG uitlooft voor het beste profielwerkstuk. Ze mochten daarom van 16 tot 22 april mee naar de International Conference for Young Scientists in Stuttgart. Daar presenteerden zij hun werkstuk voor een internationale jury.

Pim en Adnan deden onderzoek naar myoelektrische handprotheses: robothanden die bestuurd kunnen worden door middel van spieractiviteit in de onderarm. Ze onderzochten bestaande protheses en bouwden hun eigen verbeterde handprothese met behulp van een 3D printer. Ook onderzochten zij het effect van sensorische feedback. Wanneer je een ei oppakt, voel je dat ei en daardoor weet je hoe hard je moet knijpen om het op te tillen. Op dezelfde manier zouden protheses sensorische feedback moeten kunnen geven aan de gebruiker, vonden zij. Uit hun onderzoek bleek dat sensorische feedback inderdaad helpt om te bepalen hoe hard je moet knijpen om een voorwerp op te kunnen tillen.

Hidde | Foto Science LinX
Hidde | Foto Science LinX

Hidde Koerts (Herman Wesselinkcollege, Amstelveen), de derde prijswinnaar van de Jan Kommandeurprijs, ging ook mee naar de conferentie. Hij presenteerde zijn werkstuk over ruimterommel. Ruimtemissies laten vaak onderdelen achter die in een baan om de aarde blijven zweven. Dit ruimteschroot zweeft nu om de aarde met een snelheid tot wel 27.000 kilometer per uur. Een botsing met zo’n projectiel heeft vanzelfsprekend grote gevolgen. Met behulp van een zelfgeschreven programma bepaalde Hidde wat de meest efficiënte route is tussen verschillende delen van de ruimterommel, zodat je de boel zo efficiënt mogelijk kan opruimen.

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. De leerlingen gingen karten, deden een stadstour, bezochten een voorjaarsfestival, ontsnapten uit een escaperoom en gingen naar het visualisatiecentrum van de universiteit van Stuttgart.

Verlag: Helena Vis

Laatst gewijzigd:04 mei 2017 11:22

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...