Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Scholieren bezoeken bètastudies tijdens College Carrousel

20 april 2017

In de eerste twee weken van april kwamen op zes dagen meer dan 700 vwo-studenten naar de Zernike campus voor de College Carrousel, een korte kennismaking met de verschillende bètawetenschappen aan de universiteit. Hierin was een centrale rol weggelegd voor de Science LinX exposities in de Bernoulliborg en in de Energy Academy.

Smart Grid spel, onderdeel van RE:charge | Foto Science LinX
Smart Grid spel, onderdeel van RE:charge | Foto Science LinX

Om nieuwe leerlingen enthousiast te maken voor een universitaire studie organiseert de RUG elk jaar de College Carrousel voor vierdejaars vwo-leerlingen. Die maken zo interactief kennis met studies die voor hen mogelijk interessant zijn. Scholieren met een NT-profiel en affiniteit voor een bèta opleiding kwamen langs op de Zernike campus om een indruk op te doen van de studiemogelijkheden aan de faculteit Science & Engineering.

’s Ochtends stonden hoor- en een werkcolleges op het programma. Tijdens de middag werden de scholieren rondgeleid over de campus. Hierbij kregen de leerlingen onder meer een voorproefje van wat er bij de studie Technische Bedrijfskunde komt kijken in de Energy Academy, waar ze onder meer met de Smart Grid opstelling van Science LinX aan de slag konden, onderdeel van de reizende expo RE:charge. Leerlingen vermaakten zich met het zo goed mogelijk verdelen van de energie over verschillende steden, en bleken er erg goed in: de highscore van het spel op dit moment staat op naam van een van hen.

Infrarood camera | Foto Science LinX
Infrarood camera | Foto Science LinX

Nadenken

Daarnaast werd bij de leerlingen de passie voor de bètawetenschap aangewakkerd via de expositie in de Bernoulliborg. Vooral de mind ball was in trek, waarbij je om te winnen van je tegenstander je zo min mogelijk moet nadenken. Naast dat de leerlingen de onderdelen uitprobeerden, werden hen vragen gesteld over de expositie.

Elke dag werd afgesloten met een prijsuitreiking: de leerlingen die de proefjes het best hadden gedaan, de vragen het best hadden beantwoord en de hoogste score bij het Smart Grid hadden behaald, werden beloond. Daarna stapten de leerlingen weer in de bus terug naar hun verschillende scholen verspreid over Noord-Nederland, met een beter beeld van hun studie-opties en hopelijk meer enthousiasme voor de bètawetenschappen.

Verslag: Berend Mintjes, FMF

Laatst gewijzigd:02 mei 2017 10:56
printView this page in: English

Meer nieuws