Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Recordbezoek voor Blaauw Sterrenwacht

07 maart 2017

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen op 3 en 4 maart kwamen ruim zevenhonderd bezoekers naar de Blaauw Sterrenwacht in de Bernoulliborg. Een record, zeker een kwart meer dan vorig jaar en dat terwijl het weer niet mee zat.

Op vrijdag zijn er 320 bezoekers geteld, op zaterdag 393. Een jaar geleden kwamen bij helder weer in totaal 565 geïnteresseerden naar de sterrenwacht. De Landelijke Sterrenkijkdagen hadden dit jaar last van bewolking, er viel af en toe zelfs wat regen. Vrijdag kwamen pas aan het eind van de avond de Maan en Jupiter nog door de wolken. De telescopen moesten gedurende de avond wel telkens van het terras afgehaald worden bij kleine buitjes, bezoekers kregen in de controlekamer van de sterrenwacht een praatje over de telescopen.

Zaterdag konden de eerste groepen de maan, Venus en Mars zien. Na twee tot drie groepen trok de hemel helaas compleet dicht. De telescopen konden wel bijna tot het eind gewoon blijven staan, regen kwam zaterdag pas aan het eind van de avond.

Gelukkig waren er voldoende andere programma onderdelen, die stuk voor stuk heel goed liepen. Er waren lezingen van sterrenkundigen, doe- en knutselactiviteiten en in het Kapteyn Mobiele Planetarium was iedere denkbare sterrenhemel te zien. De reacties van bezoekers waren doorgaans positief. Naast het Dagblad van het Noorden was vrijdag ook een verslaggever van NPO Radio 1 op bezoek.

Verslag: Marlies van de Weijgaert

Laatst gewijzigd:21 maart 2017 11:06
printView this page in: English

Meer nieuws