Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

De motoren van Feringa verbeeld

20 december 2016

De (gedeelde) Nobelprijs Scheikunde voor Ben Feringa was hét hoogtepunt van 2016. Om er nog eens op terug te kijken hierbij vijf afbeeldingen van zijn motormoleculen. Ze zijn alle vijf op dezelfde manier opgebouwd. Links staat de chemische structuur, rechts de verbeelding ervan gemaakt door illustrator Paul de Vreede.

In geel het 'motor-deel', het deel van het molecuul dat onder invloed van licht gaat draaien.

In groen: de dubbele koolstof verbinding die verbroken wordt door het licht, waarna deze als draai-as dienst kan doen.

In rood: een moleculaire groep die de draairichting bepaalt.

In grijs of wit: moleculaire pootjes, niet lichtgevoelig.

De witte pijl geeft de draairichting/bewegingsrichting aan.

De afbeeldingen zijn te gebruiken onder Creative Commons licentie BY-NC-SA 4.0

Een overzicht van Science LinX artikelen over Ben Feringa is hier te vinden: Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Laatst gewijzigd:20 december 2016 14:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...