Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

De motoren van Feringa verbeeld

20 december 2016

De (gedeelde) Nobelprijs Scheikunde voor Ben Feringa was hét hoogtepunt van 2016. Om er nog eens op terug te kijken hierbij vijf afbeeldingen van zijn motormoleculen. Ze zijn alle vijf op dezelfde manier opgebouwd. Links staat de chemische structuur, rechts de verbeelding ervan gemaakt door illustrator Paul de Vreede.

In geel het 'motor-deel', het deel van het molecuul dat onder invloed van licht gaat draaien.

In groen: de dubbele koolstof verbinding die verbroken wordt door het licht, waarna deze als draai-as dienst kan doen.

In rood: een moleculaire groep die de draairichting bepaalt.

In grijs of wit: moleculaire pootjes, niet lichtgevoelig.

De witte pijl geeft de draairichting/bewegingsrichting aan.

De afbeeldingen zijn te gebruiken onder Creative Commons licentie BY-NC-SA 4.0

Een overzicht van Science LinX artikelen over Ben Feringa is hier te vinden: Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Laatst gewijzigd:20 december 2016 14:44

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...