Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

05 oktober 2016

Hij werd als derde genoemd, dus het bleef even spannend. Want de voorzitter van het Nobelcomité had al gezegd dat de prijs voor 'de allerkleinste motoren' was. En dat is het veld waarin Feringa groot is. Maar toen kwamen de verlossende woorden: Bernard L. Feringa.

Ben Feringa met een deel van zijn team | Foto Elmer Sterken
Ben Feringa met een deel van zijn team | Foto Elmer Sterken

Een kwartier na de bekendmaking staat de gang op de tweede verdieping voor het kantoor van Ben Feringa propvol. Zijn hele afdeling lijkt er te zijn, en de meesten hebben een brede grijns op hun gezicht. Vanaf vandaag werken zij in het lab van een Nobelprijswinnaar.

De laureaat laat nog op zich wachten. Hij praat telefonisch met de verzamelde pers die bij de bekendmaking in Stockholm aanwezig is. Als de opwinding in de gang iets te rumoerig wordt sissen mensen ‘stil!’. Ook al omdat ze via de Nobel-website op hun telefoon proberen te horen wat Feringa zegt.

Dan verschijnt Feringa, en een luid gejuich en applaus barst los. Emeritus hoogleraar chemie Jan Engberts spreekt als nestor van de afdeling Feringa kort toe en feliciteert hem: ‘We hadden er allemaal op gehoopt, nu is het werkelijkheid’. Dan neemt Ben Feringa zelf het woord. ‘I am deeply honoured’, spreekt hij zijn internationale team toe. De emotie is in z’n stem te horen. ‘Dit is allemaal te danken aan het harde werk van alle slimme studenten en medewerkers hier. Dank jullie wel. En ik hoop dat dit jullie ook zal helpen in jullie verdere carrière.’ De deur gaat weer dicht, de telefoonlijn staat roodgloeiend.

Zie ook: Academisch Nobel-feestje voor Feringa

Bekijk hier de drie Nobellezingen chemie.

Meer over het onderzoek van Ben Feringa:

Twee lichtschakelaars in één molecuul

Chemistry for the Future Solvay Prize voor Ben Feringa

Nieuwe moleculaire motor bootst twee wielen op een as na

Chemische reacties te sturen met licht

Nieuwe moleculaire motoren zijn revolutionair

Nieuwe chemische reactie groener en goedkoper

Prijzen voor twee Groningse chemici

Antibioticum met een ‘aan’ knop

Dossier moleculaire motors bij Kennislink

Groenere koolstof verbindingen

Maak 't met moleculen

TOP-subsidie voor chemicus Ben Feringa

Motor-tuning voor moleculen

RUG nieuws

Uitreiking Nobelprijs aan Ben Feringa (blog en info)

'Broerstraat 5 Special' over Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Nieuw gebouw Rijksuniversiteit Groningen vernoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Terugblik Nobellezing: Feringa benoemd tot Ereburger stad Groningen

Nanocar van Ben Feringa levensgroot op Grote Markt

Ben Feringa benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Verrassende ontdekking onder de motorkap van moleculaire motoren

RUG- video's over het werk van Feringa:

Elektrisch aangedreven nanovoertuig

Bouwen aan een nanovoertuig

Een schakelbaar antibioticum

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:43

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...