Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Eindtentoonstelling IRRESISTIBLE in Kiel

18 oktober 2016

Eind september ontmoetten 42 docenten, 54 leerlingen en 45 werknemers van universiteiten en science centra uit 10 Europese landen elkaar in Kiel, Duitsland, voor de eindconferentie en tentoonstelling van het Europese project IRRESISTIBLE.

De IRRESISTIBLE tentoonstelling | Foto Science LinX
De IRRESISTIBLE tentoonstelling | Foto Science LinX

Binnen dit project zijn lesmodules voor het voortgezet onderwijs over actuele wetenschappelijke onderwerpen gemaakt. Onderdeel van deze modules was dat leerlingen een tentoonstelling maakten over wat de geleerde stof. Voor de conferentie had ieder land de mooiste tentoonstellingen geselecteerd en meegenomen naar Kiel.

Na uitwisselings-sessies voor docenten en leerlingen op vrijdagochtend 30 september, waarvoor de Groningse Jouw Energie Van Morgen-truck ook naar Kiel gereden was, begon de opbouw voor de tentoonstelling. Op vrijdagavond vond op de Universiteit van Kiel de Researchers Night plaats, waar de IRRESISTIBLE-tentoonstelling onderdeel van was. Onze blauwe tentoonstellingsvloer trok veel aandacht, en in de loop van de middag en avond mochten we maar liefst 2000 bezoekers verwelkomen.

Makers van het Mammae spel, winnaars van de Nederlandse scholierenwedstrijd | Foto Science LinX
Makers van het Mammae spel, winnaars van de Nederlandse scholierenwedstrijd | Foto Science LinX

De expo’s trokken veel aandacht, en bezoekers praatten uitgebreid met de leerlingen die de exhibits gemaakt hadden. Ook ‘onze’ kast en het Mammae-spel, de winnende exhibit uit Nederland, konden op veel interesse rekenen. Tussendoor werden veel ervaringen uitgewisseld tussen docenten en leerlingen van de verschillende landen. Verschillende scholen willen onderling uitwisselingsprojecten gaan opstarten, zo ook de Nederlandse school uit Wolvega (het Lindecollege), die al afspraken hebben gemaakt met een school in Kiel.

Kortom, een succesvolle en leuke eindconferentie van een ontweerstaanbaar project!

Drie jaar geleden startte het Europese project IRRESISTIBLE, waarvan Science LinX de penvoerder is. Binnen dit project zijn in 10 Europese landen lesmodules gemaakt over actuele wetenschappelijke onderwerpen en de ethische kanten van onderzoek. Deze lesmodules zijn in verschillende talen vertaald en gebruikt op vele scholen door heel Europa. In totaal deden in Nederland zo’n 40 docenten en ruim 600 leerlingen mee. De modules zijn nu vrij te downloaden vanaf de website en te gebruiken op school. Meer informatie over de modules in het Nederlands bij Eva Teuling.

Laatst gewijzigd:27 oktober 2017 17:47
printView this page in: English

Meer nieuws