Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Scholieren op ideeënjacht in de Der Aa-kerk

07 juni 2016

Het profielwerkstuk, wie heeft er niet van wakker gelegen… Voorafgaand aan de Nacht van Kunst en Wetenschap bezochten zo’n 300 scholieren tijdens de Onderzoeksdagen de Science LinX expositie in de Der Aa kerk. Hier konden ze inspiratie op doen voor die belangrijke onderzoeksvraag. Onze verslaggever Sterre Koops was er bij.

Het is voor de meeste studenten al weer even geleden, maar we hebben allemaal ooit een profielwerkstuk gemaakt. Voor velen het eerste grote project, en wat een beproeving was dat. Waar moest je beginnen, hoe moest je beginnen, en hoe kreeg je die 80 uur gevuld? Het profielwerkstuk heeft mij in ieder geval een paar slapeloze nachten bezorgd.

Scholieren beantwoorden vragen in de Der Aa kerk | Foto Sterre Koops
Scholieren beantwoorden vragen in de Der Aa kerk | Foto Sterre Koops

Ik had toen graag meegemaakt wat een groep middelbare scholieren op donderdag 2 juni aangeboden kreeg door de RUG: een presentatie en allerlei kleine exposities om inspiratie op te doen voor hun profielwerkstuk. Ook werden er onderwerpen aangereikt waar ze over zouden kunnen schrijven.

Eerst kwam het praktische; wat is nou eigenlijk een profielwerkstuk en hoe moet je je er op voorbereiden? Als uitsmijter waren er een aantal filmpjes te zien van scholieren die net hun profielwerkstuk hadden afgerond en hun onderwerpen presenteerden. Dit was het eerste moment waarbij de leerlingen geprikkeld werden met verschillende onderwerpen. De filmpjes waren leuk in elkaar gezet, en gingen natuurlijk over goede onderwerpen. Desondanks was het een eyeopener voor de leerlingen, om te zien hoeveel verschillende kanten je eigenlijk op kunt. En hoe je iets wat je zelf interessant vindt kunt verwerken in een onderwerp.

Voordat de rondleiding langs de kleine exposities in de Der Aa-kerk begon, vertelde RUG-studente Aisja Hamed eerst nog over haar studieloopbaan so far. Het was een duidelijk verhaal dat uiteindelijk voornamelijk als doel had de scholieren te laten inzien hoe moeilijk het kan zijn de juiste studiekeuze te maken. Maar Aisja gaf vervolgens wel de tools om die keuze makkelijker te maken. En hoewel dit op het eerste oog misschien een standaard succesverhaal lijkt, was het absoluut niet alleen dat. De nuchtere presentatie bevatte oprechte adviezen die sommige scholieren waarschijnlijk echt helpen bij hun studiekeuze.

Inspiratie

Tot slot was het moment daar om inspiratie op te gaan doen voor de profielwerkstukken bij de exposities. De leerlingen werden rondgeleid langs verschillende projecten waar vervolgens wat over verteld werd. Sommige hadden als doel de creativiteit te stimuleren, terwijl anderen meer bewustwording wilden creëren over zaken als het milieu. Hoewel de opzet erg geslaagd was, hadden niet alle scholieren er even veel aan. Een flink deel volgde het Cultuur & Maatschappij of Economie & Maatschappij profiel. Die konden niet zoveel met de bèta-georiënteerde expositie.

Dat was jammer, maar de meesten hadden nog wel veel aan de introductiepresentatie. De meesten leerlingen hadden het wel naar hun zin en zijn ze in ieder geval een stapje verder gekomen met hun profielwerkstuk. En zo is het doel toch deels bereikt en was het een geslaagde middag.

Laatst gewijzigd:14 juni 2016 09:39
printView this page in: English

Meer nieuws