Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Stormloop bij Blaauw Sterrenwacht

15 maart 2016

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen werd op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart tijdens de 40e Landelijke Sterrenkijkdagen overspoeld met een recordaantal van 565 bezoekers.

Een bezoeker bekijkt Jupiter door een telescoop | Foto: Joost van den Born
Een bezoeker bekijkt Jupiter door een telescoop | Foto: Joost van den Born

Vooral de Gratama Telescoop en het waarneemterras waren immens populair en bezoekers stonden te popelen om een kijkje te nemen door de 5 telescopen. Deze onthulden kraters op de Maan, manen bij Jupiter, families van honderden jonge sterren, tot zelfs de weggeblazen buitenschillen van stervende sterren.

Planeetonderzoeker Migo Mueller vertelde over ‘Planeet X’ en gastspreker Jeffrey Bout nam de geboeide kinderen mee op verkenning door het zonnestelsel. In het mobiele planetarium reisden bezoekers naar verre exoplaneten en bij de wetenschapsexpo Science LinX konden ze naar hartenlust experimenteren. Kinderen streden bij het kinderprogramma om planeet X te vinden in de Planetenslag en gingen helemaal op in hun puzzels en tekeningen van het zonnestelsel.

Bezoekers waren erg onder de indruk en reageerden in de enquête: ‘super!’, ‘heel gezellig, leerzaam en vooral erg leuk’, ‘fascinerend’ en ‘een feest om hier te zijn’. Iedereen vond het enerverende en inspirerende publieksavonden en kijkt uit naar de volgende Landelijke Sterrenkijkdagen.

Organisatie

Dit evenement werd georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research , in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) , de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX .

Laatst gewijzigd:15 maart 2016 15:09
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...