Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Stormloop bij Blaauw Sterrenwacht

15 maart 2016

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen werd op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart tijdens de 40e Landelijke Sterrenkijkdagen overspoeld met een recordaantal van 565 bezoekers.

Een bezoeker bekijkt Jupiter door een telescoop | Foto: Joost van den Born
Een bezoeker bekijkt Jupiter door een telescoop | Foto: Joost van den Born

Vooral de Gratama Telescoop en het waarneemterras waren immens populair en bezoekers stonden te popelen om een kijkje te nemen door de 5 telescopen. Deze onthulden kraters op de Maan, manen bij Jupiter, families van honderden jonge sterren, tot zelfs de weggeblazen buitenschillen van stervende sterren.

Planeetonderzoeker Migo Mueller vertelde over ‘Planeet X’ en gastspreker Jeffrey Bout nam de geboeide kinderen mee op verkenning door het zonnestelsel. In het mobiele planetarium reisden bezoekers naar verre exoplaneten en bij de wetenschapsexpo Science LinX konden ze naar hartenlust experimenteren. Kinderen streden bij het kinderprogramma om planeet X te vinden in de Planetenslag en gingen helemaal op in hun puzzels en tekeningen van het zonnestelsel.

Bezoekers waren erg onder de indruk en reageerden in de enquête: ‘super!’, ‘heel gezellig, leerzaam en vooral erg leuk’, ‘fascinerend’ en ‘een feest om hier te zijn’. Iedereen vond het enerverende en inspirerende publieksavonden en kijkt uit naar de volgende Landelijke Sterrenkijkdagen.

Organisatie

Dit evenement werd georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research , in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) , de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX .

Laatst gewijzigd:15 maart 2016 15:09
printView this page in: English

Meer nieuws