Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Docenten: maak kennis met nieuwe lesmodules

23 februari 2016

Science LinX is betrokken bij een Europees project: Irresistible. In dit project zijn in 10 verschillende landen lesmodules gemaakt over actuele natuurwetenschappelijke onderwerpen. Ook in Nederland is een module ontwikkeld over Koolhydraten in Moedermelk. Docenten kunnen tijdens twee workshops kennismaken met een aantal van deze modules.

De lesmodules zijn gebaseerd op de methode van onderzoekend leren (6E-method of Inquiry-Based Science Education), waardoor leerlingen zélf aan de slag kunnen gaan met actueel wetenschappelijk onderzoek. De leerlingen presenteren vervolgens wetenschappelijke resultaten met een tentoonstelling, waarin ze ook laten zien hoe de resultaten relevant zijn voor de maatschappij. Daarnaast is er in de modules veel aandacht voor de ethische aspecten van onderzoek en innovatie, rondom het Europese themaResponsible Research and Innovation (RRI). Meer hierover in het filmpje 'De geheimen van moedermelk'.

Mini tentoonstelling, gemaakt door leerlingen op basis van de lesmodule | Foto Science LinX
Mini tentoonstelling, gemaakt door leerlingen op basis van de lesmodule | Foto Science LinX

Jan Apotheker (vakdidacticus scheikunde en projectleider van Irresistible) en Eva Teuling (die de Nederlandse module mede heeft ontwikkeld) geven in het kader van dit project een tweetal workshop aan over RRI en de methode van onderzoekend leren. Deze workshops zijn niet alleen toegankelijk voor de deelnemende docenten, maar ook voor overige geïnteresseerden.

Ook zal er tijd zijn om het ontwikkelde lesmateriaal door te nemen, en vragen te stellen aan de ontwikkelaars en docenten die het materiaal al hebben gebruikt.

De workshop zal twee keer worden gegeven:
1) woensdagmiddag 9 maart van 14.00 - 18.00 uur bij het Carolus Clusius College in Zwolle
2) vrijdagmiddag 11 maart, op de RUG (tijdens de reguliere Studiestijgers-uren), van 14.00 tot 16.30

Aanmelden kan via een email aan Eva Teuling (e.teuling@rug.nl), geef daarbij aan naar welke workshop je wilt komen. Ook voor overige vragen ben ik op dit adres te bereiken.

Voor meer informatie over Irresistible: bezoek onze website, bekijk de registraties van activiteiten en een introductieles van de koolhydratenmodule op ons youtube-kanaal en word lid van de Facebook-groep om ervaringen met andere docenten uit te wisselen.

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:48
printView this page in: English

Meer nieuws