Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Festivalbezoekers helemaal opgeladen bij RE:charge expo

19 januari 2016

Een paar gespannen gezichten, klaar om op de juiste knop te slaan, dan verschijnt een plaatje van een trein en een auto. Twee spelers proberen de eerste te zijn die het meest energiezuinige vervoersmiddel selecteert door op de juiste knop te slaan. Dit interactieve spel, de 'sustainable strike contest', test kennis op gebied van energieverbruik en is een hit voor jong en oud bij de wetenschapsexpo RE:charge tijdens SummerLabb op Eurosonic/Noorderslag 2016.

Deelnemers aan de 'sustainable strike contest' | Foto Science LinX
Deelnemers aan de 'sustainable strike contest' | Foto Science LinX

SummerLabb - het lab van festivalland – reist gedurende het jaar festivals af en laat de festivalbezoeker voelen en ruiken aan innovaties op gebied van duurzaamheid. Daartoe brengt SummerLabb kleine, lokale initiatieven, kennisinstellingen én grote multinationals bijeen om bezoekers de duurzame stad van de toekomst te laten zien, vol verrassingen en vernieuwingen.

Afgelopen week heeft SummerLabb het festivalseizoen van 2016 afgetrapt met Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Ook Science LinX was hier van de partij. Namens Energy Academy Europe en partners Gasunie en GasTerra liet Science LinX eensneak preview zien van de nieuwe expositie RE:charge over energietransitie: de uitdagende overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame energiebronnen.

Piekmomenten

Via prikkelende opstellingen maak je als bezoeker kennis met de wereld van de energietransitie. Het bordspel ‘slimme energie match’ laat je ervaren hoe het is om energieleverancier te zijn van 4 grote steden, elk met een al dan niet duurzame energiecentrale. De uitdaging is om elke stad van de juiste hoeveelheid energie te voorzien tijdens piekmomenten zonder energie te verspillen wanneer de vraag laag is.

Elke bezoeker kon verder een persoonlijk energielabel bemachtigen door vragen te beantwoorden over douchegedrag, keuze voor transport en bereidheid te investeren in de toekomst. De meeste bezoekers kregen het wel even benauwd: iedereen heeft toch wel een energie-uitspatting! Is het niet lang douchen, dan is het wel het intensieve autogebruik of de verwarming hoger zetten in plaats van een lekkere gebreide trui aan te trekken. Toch waren de meesten wel tevreden over hun groene label als energie Angel, Babe of Cutie!

De drie volle dagen SummerLabb hebben vele mooie interacties en boeiende gesprekken opgeleverd rondom duurzaamheid en energietransitie. Mocht je het gemist hebben, houd dan deze website in de gaten voor nieuwe data waarop de uiteindelijke reizende expositie RE:charge te bezichtigen is.

Laatst gewijzigd:09 januari 2017 11:50
printView this page in: English

Meer nieuws