Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Scholieren Summerschool 2015 bezoeken Science LinX

06 augustus 2015

Kun je met links net zo goed gooien als met rechts? Met welke hand kun je het beste kleine proefjes uitvoeren? En wat voor handvoorkeur komt er uit een test op de computer? V Kun je met links net zo goed gooien als met rechts? Met welke hand kun je het beste kleine proefjes uitvoeren? En wat voor handvoorkeur komt er uit een test op de computer? Veertig kinderen van 10 tot 15 jaar deden op dinsdag 7 juli 2015 zelf onderzoek naar links- en rechtshandigheid.

Twee scholieren doen een testje | Foto Science LinX
Twee scholieren doen een testje | Foto Science LinX

De veertig kinderen namen deel aan de Summerschool Junior Techniek van de Hanzehogeschool. Na een rondleiding door het science center Science LinX en een bezoekje aan de Blaauw Sterrenwacht op het dak van de Bernoulliborg kregen de kinderen een minicollege van biologieprofessor Ton Groothuis.

Hij vertelde hen over links- en rechtshandigheid en naar het onderzoek dat de RUG hiernaar doet. Daarna stelde hij een vraag die de kinderen zelf mochten beantwoorden: ‘Als je rechtshandig bent, kun je dan alles beter doen met rechts?’  

’s Middag konden de deelnemers aan de Summerschool zelf testen met welke hand ze beter kunnen gooien, een spiraal kunnen volgen of opdrachtjes op de computer kunnen doen. Alle resultaten werden genoteerd en besproken.

De afsluitende bespreking van de resultaten| Foto Science LinX
De afsluitende bespreking van de resultaten| Foto Science LinX

Aan de hand van een aantal grafieken werd al gauw duidelijk dat rechtshandigen sommige dingen sneller kunnen. Maar andere oefeningen, vooral die waar je een fijne motoriek voor nodig hebt, doen linkshandigen sneller! Daarop staken de linkshandige kinderen juichend hun armen in de lucht. Maar al gauw werd duidelijk dat de resultaten nog niet helemaal doorslaggevend waren: voor goed onderzoek zijn toch nog wat meer gegevens nodig. ‘Vonden jullie het toch interessant?’ vroeg Groothuis. En gelukkig was het antwoord volmondig: ‘Jaaa!’

Verslag: Brenda Kah

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:24
printView this page in: English

Meer nieuws