Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Zonnige ZONdag bij het Infoversum

13 mei 2015

Zondag 10 mei was het voor het eerst ZONdag: een waarneemmiddag voor de zon, met allerlei extra activiteiten, georganiseerd door de Blaauw Sterrenwacht en SRON Netherlands Institute for Space Research. Ongeveer 150 bezoekers (waaronder veel kinderen) kwamen langs bij het Infoversum, de locatie voor de ZONdagen.

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, en ASTRON hebben zonnetelescopen beschikbaar gesteld voor deze middagen. Die zijn uitgerust met speciale filters om veilig naar de zon te kijken. Een ‘H-alpha filter’ laat licht van één specifieke rode kleur door en geeft zicht op zonnevlammen, enorme uitbarstingen op het zonneoppervlak. Die vlammen zijn vaak enkele malen groter dan de Aarde! Bezoekers waren er over verwonderd dat zonnevlammen in slechts enkele minuten kunnen opkomen en weer verdwijnen.

Andere filters houden bijna al het zonlicht (zeker 99,999 procent) tegen. Hiermee zie je de zon in het wit met gedetailleerde donkere zonnevlekken en witte filamenten. Er waren minstens 12 grote zonnevlekken zichtbaar, waaronder Active Region 2339 (AR2339). Deze spuwde de woensdag voor de ZONdag (6 mei) een gigantische zonnevlam van de zwaarste categorie uit. De UV- en röntgenstraling van deze uitbarsting zorgden voor een ernstige verstoring van het radioverkeer op de Stille Oceaan.

Naast het kijken door een zonnetelescoop konden de bezoekers ook aan allerlei activiteiten meedoen. Binnen was er uitleg over wat bezoekers allemaal konden zien op de zon door hoogleraar sterrenkunde Inga Kamp van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG.

Met zelfgebouwde spectroscoopjes konden bezoekers het licht van de Zon in een regenboog ontleden. In het Zonlichtspel moesten kinderen een lichtdeeltje door het binnenste van de Zon naar buiten leiden. Verscheidene bezoekers combineerden hun ZONdag met een full dome-film in het Infoversum.

Tot en met zondag 14 juni kan een ZONdag worden georganiseerd wanneer het zonnig is. De Blaauw Sterrenwacht maakt elke keer 2 dagen van tevoren bekend of het doorgaat. De reeks wordt op zondag 21 juni afgesloten met een speciaal evenement voor International SUNday. Deze laatste zondag gaat sowieso door, onafhankelijk van het weer. Voor meer informatie, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Laatst gewijzigd:01 mei 2018 09:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...