Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Nieuwe ‘ogen’ voor ALMA telescoop

21 april 2015

Drie kratten zijn op 21 maart verscheept van het Kapteyn Instituut in Groningen naar Chili. Ze bevatten de eerste drie ‘Band 5’ ontvangers voor de ALMA radiotelescoop. In totaal levert het Kapteyn Instituut, in samenwerking met de landelijke onderzoekschool voor sterrenkunde NOVA, 73 van deze ontvangers in de komende 24 maanden.

De 66 schotelantennes van ALMA kunnen worden elk uitgerust met maar liefst tien verschillende ontvangers, elk voor een specifiek frequentiegebied. Eerder ontwierp en leverde Kapteyn/NOVA al 73 Band 9 ontvangers. Het contract voor de bouw van Band 5 ontvangers werd in Maart 2013 getekend.

De drie eerste Band 5 ontvangers arriveren begin mei bij ALMA in Chili. Begin juni gaat Kapteyn/NOVA medewerker Jan Barkhof helpen de ontvangers te installeren in drie schotels. Eind dit jaar moeten er volgens planning 16 Band 5 ontvangers operationeel zijn en beginnen de eerste waarnemingen.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 11:19
printOok beschikbaar in het: English