Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Drukke Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

03 november 2015

Zaterdag 24 oktober 2015 werden in het hele land de lichten gedoofd voor de 11e Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het weer zat deze keer niet mee, de hele nacht bedekte een dik wolkendek de hemel. Toch trokken er alleen al in de provincie Groningen ongeveer 1250 deelnemers in het donker op uit, om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. Daarvan bezochten 275 geïnteresseerden de Blaauw Sterrenwacht in de Bernoulliborg op de Zernike Campus, in de hoop toch nog een glimp van sterren op te vangen en zich te verbazen over het heelal.

Sterrenkundige Inga Kamp (Kapteyn Instituut, RUG) vertelde over leven in het heelal en in een mobiel planetarium maakten bezoekers een reis naar buitenaardse werelden. Kinderen konden knutselen en experimenteren. Met groot enthousiasme maakten ze kometen van koolzuursneeuw onder begeleiding van ruimteonderzoeksinstituut SRON, en ze boetseerden dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon zorgvuldig op schaal na.

Sommige kinderen toonden zich ware onderzoekers in spe en grepen de kans om in plaats daarvan komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko van klei te maken en met hun eigen gemaakte komeet te vergelijken. Bij wetenschapstentoonstelling Science LinX onderzochten ze nieuwsgierig de werking van magneten en tornado's.

De 8-jarige Bikkel Beuker uit Groningen won de VIP-rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht met een score van 9 goede antwoorden bij de Sterrenquiz. Hij mag zijn vriendjes meenemen voor een privé avond sterrenkijken. En zo af en toe piepte tóch nog de Maan door de wolken tevoorschijn, en konden bezoekers de kraters op de Maan door de telescopen bestuderen. Ondanks de bewolking was de Nacht van de Nacht dus wederom een succes en gaan we hopelijk weer meer bewust met licht in het donker om.

Met de Nacht van de Nacht is het waarneemseizoen van de Blaauw Sterrenwacht ook geopend met steeds donkerder nachten in de winter, en maandelijks is er voor jong en oud weer een kans om de sterrenhemel te komen bewonderen. Informatie over deze sterrenkijkavonden is te vinden op de website van de Blaauw Sterrenwacht.

Tekst: Marlies van de Weijgaert, Blaauw Sterrenwacht

Laatst gewijzigd:03 november 2015 15:17
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...