Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Drukke Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

03 november 2015

Zaterdag 24 oktober 2015 werden in het hele land de lichten gedoofd voor de 11e Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Het weer zat deze keer niet mee, de hele nacht bedekte een dik wolkendek de hemel. Toch trokken er alleen al in de provincie Groningen ongeveer 1250 deelnemers in het donker op uit, om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. Daarvan bezochten 275 geïnteresseerden de Blaauw Sterrenwacht in de Bernoulliborg op de Zernike Campus, in de hoop toch nog een glimp van sterren op te vangen en zich te verbazen over het heelal.

Sterrenkundige Inga Kamp (Kapteyn Instituut, RUG) vertelde over leven in het heelal en in een mobiel planetarium maakten bezoekers een reis naar buitenaardse werelden. Kinderen konden knutselen en experimenteren. Met groot enthousiasme maakten ze kometen van koolzuursneeuw onder begeleiding van ruimteonderzoeksinstituut SRON, en ze boetseerden dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon zorgvuldig op schaal na.

Sommige kinderen toonden zich ware onderzoekers in spe en grepen de kans om in plaats daarvan komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko van klei te maken en met hun eigen gemaakte komeet te vergelijken. Bij wetenschapstentoonstelling Science LinX onderzochten ze nieuwsgierig de werking van magneten en tornado's.

De 8-jarige Bikkel Beuker uit Groningen won de VIP-rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht met een score van 9 goede antwoorden bij de Sterrenquiz. Hij mag zijn vriendjes meenemen voor een privé avond sterrenkijken. En zo af en toe piepte tóch nog de Maan door de wolken tevoorschijn, en konden bezoekers de kraters op de Maan door de telescopen bestuderen. Ondanks de bewolking was de Nacht van de Nacht dus wederom een succes en gaan we hopelijk weer meer bewust met licht in het donker om.

Met de Nacht van de Nacht is het waarneemseizoen van de Blaauw Sterrenwacht ook geopend met steeds donkerder nachten in de winter, en maandelijks is er voor jong en oud weer een kans om de sterrenhemel te komen bewonderen. Informatie over deze sterrenkijkavonden is te vinden op de website van de Blaauw Sterrenwacht.

Tekst: Marlies van de Weijgaert, Blaauw Sterrenwacht

Laatst gewijzigd:03 november 2015 15:17
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 28 november 2017

  Samenwerking gemeenten bespaart geen geld

  Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor...

 • 27 november 2017

  #PanoramaRomantica in het Groninger Museum

  Speciaal voor de aanstaande tentoonstelling De Romantiek in het Noorden en de huidige expositie Ook Romantiek in het Groninger Museum, heeft het Reality Center van de Rijksuniversiteit Groningen een virtueel panorama ontwikkeld: #PanoramaRomantica....

 • 25 november 2017

  RUG en Noordelijke Online Ondernemers lanceren Groningen Digital Business Centre

  De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw...