Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Bioinformatica artikel in hitparade Nature

20 augustus 2015

Een opinie artikel in het tijdschrift Nature Biotechnology, geschreven door een internationale groep wetenschappers waaronder twee uit Groningen, heeft wekenlang in de Top-50 van ‘meest gelezen’ en ‘trending online’ artikelen van de Nature-website gestaan.

.
.

Het artikel, Toward effective software solutions for big biology , is in juli gepubliceerd en beschrijft de fundamentele problemen met de ontwikkeling van nieuwe software voor bioinformatica onderzoek die nodig moeten worden aangepakt. Veel van deze software, die nodig is om de enorme datastromen te analyseren die komen uit genetisch onderzoek, is geschreven door promovendi die dat op eigen houtje doen, als onderdeel van onderzoeksproject gericht op experimenten.

De auteurs roepen op vaker te komen tot een samenwerking bij de productie van nieuwe software, liefst via een Open Access of Open Source systeem en stellen dat het schrijven van dit soort software feitelijk een apart wetenschappelijk terrein is: ‘Wij stellen voor dat de software zelf apart moet meetellen in de wetenschappelijke productie van een onderzoeker.’

Op het moment van schrijven van dit artikel was de publicatie net verdwenen uit de Top-50 van meest gelezen artikelen, maar stond het nog steeds in de lijst ‘ trending online ’.

De auteurs uit Groningen zijn Ritsert Jansen, Groningen Bioinformatics Centre, RUG en Pjotr Prins (die inmiddels aan het UMCU werkt)

Screenshot van de publicatie
Screenshot van de publicatie
Laatst gewijzigd:19 september 2017 09:44

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...