Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Bioinformatica artikel in hitparade Nature

20 augustus 2015

Een opinie artikel in het tijdschrift Nature Biotechnology, geschreven door een internationale groep wetenschappers waaronder twee uit Groningen, heeft wekenlang in de Top-50 van ‘meest gelezen’ en ‘trending online’ artikelen van de Nature-website gestaan.

.
.

Het artikel, Toward effective software solutions for big biology , is in juli gepubliceerd en beschrijft de fundamentele problemen met de ontwikkeling van nieuwe software voor bioinformatica onderzoek die nodig moeten worden aangepakt. Veel van deze software, die nodig is om de enorme datastromen te analyseren die komen uit genetisch onderzoek, is geschreven door promovendi die dat op eigen houtje doen, als onderdeel van onderzoeksproject gericht op experimenten.

De auteurs roepen op vaker te komen tot een samenwerking bij de productie van nieuwe software, liefst via een Open Access of Open Source systeem en stellen dat het schrijven van dit soort software feitelijk een apart wetenschappelijk terrein is: ‘Wij stellen voor dat de software zelf apart moet meetellen in de wetenschappelijke productie van een onderzoeker.’

Op het moment van schrijven van dit artikel was de publicatie net verdwenen uit de Top-50 van meest gelezen artikelen, maar stond het nog steeds in de lijst ‘ trending online ’.

De auteurs uit Groningen zijn Ritsert Jansen, Groningen Bioinformatics Centre, RUG en Pjotr Prins (die inmiddels aan het UMCU werkt)

Screenshot van de publicatie
Screenshot van de publicatie
Laatst gewijzigd:19 september 2017 09:44
printView this page in: English

Meer nieuws