Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Bioinformatica artikel in hitparade Nature

20 augustus 2015

Een opinie artikel in het tijdschrift Nature Biotechnology, geschreven door een internationale groep wetenschappers waaronder twee uit Groningen, heeft wekenlang in de Top-50 van ‘meest gelezen’ en ‘trending online’ artikelen van de Nature-website gestaan.

.
.

Het artikel, Toward effective software solutions for big biology , is in juli gepubliceerd en beschrijft de fundamentele problemen met de ontwikkeling van nieuwe software voor bioinformatica onderzoek die nodig moeten worden aangepakt. Veel van deze software, die nodig is om de enorme datastromen te analyseren die komen uit genetisch onderzoek, is geschreven door promovendi die dat op eigen houtje doen, als onderdeel van onderzoeksproject gericht op experimenten.

De auteurs roepen op vaker te komen tot een samenwerking bij de productie van nieuwe software, liefst via een Open Access of Open Source systeem en stellen dat het schrijven van dit soort software feitelijk een apart wetenschappelijk terrein is: ‘Wij stellen voor dat de software zelf apart moet meetellen in de wetenschappelijke productie van een onderzoeker.’

Op het moment van schrijven van dit artikel was de publicatie net verdwenen uit de Top-50 van meest gelezen artikelen, maar stond het nog steeds in de lijst ‘ trending online ’.

De auteurs uit Groningen zijn Ritsert Jansen, Groningen Bioinformatics Centre, RUG en Pjotr Prins (die inmiddels aan het UMCU werkt)

Screenshot van de publicatie
Screenshot van de publicatie
Laatst gewijzigd:19 september 2017 09:44
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...