Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

RUG-promovendus wint Science Battle

04 december 2014

Ard Jan Grimbergen, promovendus moleculaire genetica aan de RUG, heeft op woensdag 3 december de vijfde try-out van de Science Battle gewonnen. Hierbij vertellen vier promovendi in een theater tien minuten lang over hun onderzoek.

Ard Jan Grimbergen
Ard Jan Grimbergen

‘Ik werd er op geattendeerd door een mede-aio die aan een eerdere try out had meegedaan’, vertelt Grimbergen de dag na zijn triomf in het Rotterdamse theater Walhalla. ‘Dat leek me wel wat.’ Voor de Science Battle moeten promovendi een algemeen publiek tien minuten lang onderhouden over hun onderzoeksproject, een opzet die wat doet denken aan Fame Lab.

Grimbergen werd uitgenodigd en vertelde zijn publiek over de manier waarop bacteriën in een enkele populatie toch verschillende overlevingsstrategieën kunnen hebben. ‘De omgeving verandert, dus altijd dezelfde route volgen is niet de beste oplossing.’ Een vergelijkbaar onderzoek uit de groep van Oscar Kuipers, waar Grimbergen promoveert, kwam onlangs in het nieuws.

In de theaterzaal telden het enthousiasme van het publiek, het oordeel van een publieksjury en de stem van een eregast (in dit geval de ‘bekende Rotterdammer’ Rieneke Minderman). Grimbergen ging er met de winst vandoor. Waarom? ‘De jury vond dat ik enthousiast was, en een wereld opende die mensen nog niet kennen.’ De prijs bestond uit een sculptuur en een stel kalfshersenen op sterk water.

De organisatoren willen met de Science Battle laten zien dat wetenschap niet onbegrijpelijk of saai is, maar juist boeiende verhalen oplevert. Ze bieden de deelnemers ter voorbereiding een korte training. De wedstrijdvorm is gekozen om de voorstelling extra spanning te geven. Volgend jaar is er weer een aantal try-outs gepland, opgave is mogelijk via de site.

Laatst gewijzigd:10 april 2018 13:04
printView this page in: English

Meer nieuws