Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Project IRRESISTIBLE in Nederland van start

25 september 2014

In september is in het kader van het project IRRESISTIBLE een Nederlandse Community of Learners gestart, een groep docenten en specialisten die nieuwe lesmodules gaat ontwikkelen. De negen docenten scheikunde en biologie komen uit het hele land, van Terneuzen tot Wolvega, en van Barneveld tot Bleiswijk.

Hier komen de deelnemers vandaan.
Hier komen de deelnemers vandaan.

Het natuurwetenschappelijk thema van de module is een onderzoeksproject van het Carbohydrate Competence Center. Daar vindt onderzoek plaats naar het effect van complexe koolhydraten in moedermelk op de ontwikkeling van de darmbacteriën in baby´s, en naar het produceren van deze koolhydraten voor het verrijken van babyvoeding. Dit is een actueel wetenschappelijk project waarin de RUG en FrieslandCampina samenwerken, om kennis van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek toe te passen in de industrie.

In oktober zullen de docenten bij de Portugese partner van IRRESISTIBLE een workshop Exhibit Development volgen. Later volgt nog een bezoek aan het laboratorium van hoogleraar microbiologie Lubbert Dijkhuizen. Dan zullen de docenten ook een kijkje nemen bij Science LinX en de fabriek van FrieslandCampina in Beilen bezoeken. Daarnaast zal er natuurlijk geschreven worden aan deze module, die in het voorjaar van 2015 gereed zal zijn voor een test op scholen door het hele land.

De docenten werken samen met hoogleraar microbiologie van de RUG Lubbert Dijkhuizen, scheikundedidacticus Jan Apotheker, Science LinX-medewerker Eva Teuling en levensmiddelentechnoloog Margriet Meijer van FrieslandCampina. Het project moet modules opleveren voor de lessen biologie en scheikunde, en eventueel het vak Natuur, Leven en Techniek.

Laatst gewijzigd:29 september 2017 14:22

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...