Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Blije woorden voor winnaar Spinozapremie

11 juni 2014

Op 10 juni organiseerde het onderzoekinstituut CEES een receptie voor wat nu toch zeker haar meest prominente onderzoeker is: trekvogelecoloog Theunis Piersma, aan wie een paar dagen eerder de Spinozapremie was toegekend, de grootste en meest prestigieuze onderzoeksprijs die Nederland kent.

Theunis Piersma (links) toegesproken door Han Olff, Peter van Haastert en Elmer Sterken
Theunis Piersma (links) toegesproken door Han Olff, Peter van Haastert en Elmer Sterken

Het was niet heel druk, maar de borrel in de Linnaeusborg was dan ook vooral voor de collega’s van Piersma. De RUG-collega’s, want later deze week volgt een vergelijkbare huldiging bij het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) op Texel, waar Piersma eveneens een aanstelling heeft.

Peter van Haastert sprak Piersma namens het faculteitsbestuur toe. ‘Ik ben ontzettend trots’, vertelde Van Haastert met hoorbaar enthousiasme. Niet alleen omdat Piersma in de Linnaeusborg praktisch zijn buurman is, of omdat zo’n prijs goed is voor de faculteit, maar ook omdat hij met Piersma de passie voor het Wad deelt. ‘Ik ben wadloopgids en geniet enorm van dat mooie landschap. Als ik groepen leidt, vertel ik ze over jouw onderzoek naar de vogels op het Wad, waar jij ook met zoveel passie over spreekt.’

CEES-directeur Han Olff zei ‘apetrots’ te zijn op de Spinozalaureaat. ‘Je publiceert ook meer dan twintig artikelen per jaar, dat is een artikel iedere twee weken. Je hebt een enorme impact op onderzoekers, maar ook op de maatschappij.’ Olff noemde de invloed van Piersma op de internationale natuurbescherming.

Ook memoreerde Olff de spagaat waarin Piersma jarenlang werkte door een dubbelaanstelling bij RUG en NIOZ. Dat leverde botsende belangen en tegengestelde verwachtingen op. De aanstelling van Piersma als bijzonder hoogleraar stelden hem in staat zich volledig te focussen op onderzoek.

Piersma had nog een kort dankwoord, waarin hij zijn leermeester Rudi Drenth als eerste noemde. Maar ook de mensen die hem uit de wind hadden gehouden, bijvoorbeeld door een deel van zijn onderwijstaken over te nemen en de directe collega’s binnen onderzoeksgroep en CEES werden gememoreerd.

De impact van de prijs is groot, vertelde Piersma ook. Hij had net mail ontvangen uit Zuid-Amerika. ‘Tot Vuurland aan toe voelen mensen zich gesterkt door deze prijs, het is een erkenning voor het werk dat we samen doen.’ Net na de speeches kwam Rector Magnificus Elmer Sterken nog binnen, die namens het college van bestuur zijn grote waardering uitsprak voor Piersma.

De uitreiking van de Spinozapremies 2014 (2,5 miljoen euro groot) vindt op 9 september plaats in Den Haag.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2017 16:34
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...