Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Vallende ballen en handjes op sterk water

24 april 2014

Op 24 april was het ‘Girlsday’, een dag om meiden te laten zien dat een opleiding in bèta-techniek ook voor hen iets kan zijn. In de Der Aa-kerk kregen 34 meisjes uit de tweede klassen havo/vwo van het Werkman College een speciaal programma voogeschoteld.

De leerlingen vam 2 havo/vwo, Werkman College
De leerlingen vam 2 havo/vwo, Werkman College

Een algemene inleiding over wetenschap en de geschiedenis van de universiteit ging over in speciale aandacht voor Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student van Nederland die aan de RUG de opleiding geneeskunde volgde.

De Bernoulli baan
De Bernoulli baan

Vervolgens mochten de meiden de tentoonstelling door aan de hand van een aantal vragen over de rol van vrouwen in de wetenschap.

De ‘Bernoullibaan’ was een favoriet object. Drie ballen die langs verschillende trajecten naar beneden rollen, waarbij het de vraag is welke het eerst zal aankomen. Wie het antwoord wil weten, moet zelf even de Der Aa-kerk bezoeken! ‘O wacht, dit hebben we bij Nask gehad, geloof ik’, zegt een van de meiden die het experiment uitvoert.

Anatomische preparaten
Anatomische preparaten

Een wand met anatomische preparaten van Petrus Camper kon rekenen op fascinatie en afschuw. Geprepareerde handen, kinderarmpjes en foetussen drijven rond in bewaarvloeistof. ‘Jakkes, waarom zou je dat in een pot willen doen?’ roept een bezoeker uit. ‘Je laat je kind toch niet zomaar in een museum zetten?’, reageert een ander.

Tussen al het experimenteren door zoeken ze ook nog in tweetallen naar antwoorden op vragen als ‘wanneer studeerde Aletta Jacobs’ en ‘Wat voor onderzoek verricht Liesbeth de Vries’. Na een half uur moeten ze weer terug naar het koor van de kerk, waar de antwoorden worden voorgelezen. De winnaars hebben zeven goed.

Dringen voor de verouderingsmachine
Dringen voor de verouderingsmachine

Op weg naar de uitgang lonkt ineens de verouderingsmachine. Die maakt een foto van je, en zet dan op het beeldscherm een bewerking die laat zien hoe je er over 30 jaar uitziet. Dat willen de 13- en 14- jarigen best weten.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 14:56
printView this page in: English

Meer nieuws