Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Vallende ballen en handjes op sterk water

24 april 2014

Op 24 april was het ‘Girlsday’, een dag om meiden te laten zien dat een opleiding in bèta-techniek ook voor hen iets kan zijn. In de Der Aa-kerk kregen 34 meisjes uit de tweede klassen havo/vwo van het Werkman College een speciaal programma voogeschoteld.

De leerlingen vam 2 havo/vwo, Werkman College
De leerlingen vam 2 havo/vwo, Werkman College

Een algemene inleiding over wetenschap en de geschiedenis van de universiteit ging over in speciale aandacht voor Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student van Nederland die aan de RUG de opleiding geneeskunde volgde.

De Bernoulli baan
De Bernoulli baan

Vervolgens mochten de meiden de tentoonstelling door aan de hand van een aantal vragen over de rol van vrouwen in de wetenschap.

De ‘Bernoullibaan’ was een favoriet object. Drie ballen die langs verschillende trajecten naar beneden rollen, waarbij het de vraag is welke het eerst zal aankomen. Wie het antwoord wil weten, moet zelf even de Der Aa-kerk bezoeken! ‘O wacht, dit hebben we bij Nask gehad, geloof ik’, zegt een van de meiden die het experiment uitvoert.

Anatomische preparaten
Anatomische preparaten

Een wand met anatomische preparaten van Petrus Camper kon rekenen op fascinatie en afschuw. Geprepareerde handen, kinderarmpjes en foetussen drijven rond in bewaarvloeistof. ‘Jakkes, waarom zou je dat in een pot willen doen?’ roept een bezoeker uit. ‘Je laat je kind toch niet zomaar in een museum zetten?’, reageert een ander.

Tussen al het experimenteren door zoeken ze ook nog in tweetallen naar antwoorden op vragen als ‘wanneer studeerde Aletta Jacobs’ en ‘Wat voor onderzoek verricht Liesbeth de Vries’. Na een half uur moeten ze weer terug naar het koor van de kerk, waar de antwoorden worden voorgelezen. De winnaars hebben zeven goed.

Dringen voor de verouderingsmachine
Dringen voor de verouderingsmachine

Op weg naar de uitgang lonkt ineens de verouderingsmachine. Die maakt een foto van je, en zet dan op het beeldscherm een bewerking die laat zien hoe je er over 30 jaar uitziet. Dat willen de 13- en 14- jarigen best weten.

Girlsday is een initiatief van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 14:56

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...