Oude sterren bewegen onverwacht langzaam
Een internationaal team van astronomen, onder wie de Groningse sterrenkundige Amina Helmi, heeft ontdekt dat oude sterren nabij de zon langzamer dan gedacht op en neer door het Melkwegvlak bewegen. De verticale snelheid van deze oude sterren biedt aanknopingspunten voor een beter begrip van de evolutie van het melkwegstelsel. Het onderzoeksresultaat is deze week gepubliceerd in het tijdschrift Astrophysical Journal Letters.
Het team heeft geprobeerd deze opmerkelijke vondst te verklaren door middel van een computermodel waarmee de evolutie van de Melkweg wordt gesimuleerd. Volgens dit model zijn deze langzame oude sterren afkomstig van de binnenste delen van de Melkwegschijf. Botsingen met satellietstelsels kunnen het ontstaan van spiraalarmen hebben veroorzaakt, waardoor de oude sterren met lagere verticale snelheden naar buiten zijn gedreven. Als deze verklaring wordt bevestigd is het misschien mogelijk om vast te stellen hoe vaak satellietstelsels met de Melkweg zijn gebotst en hoe zwaar deze stelsels waren. Hiervoor zullen astronomen de verticale snelheden van de oude sterren moeten vergelijken met de snelheid van sterren die nabij de zon zijn ontstaan.
Helmi is blij met de "uitstekende" data van het RAVE-experiment, en hoopt met gegevens van de onlangs gelanceerde Gaia-missie te kunnen bevestigen dat de oude sterren inderdaad langzamer door het Melkwegvlak bewegen. "Dat zou een prachtige mogelijkheid zijn om de evolutie van onze Melkweg nog beter in kaart te brengen", aldus Helmi.
Laatst gewijzigd: | 10 juni 2015 14:56 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
De verborgen kosten van ducttape-software
Verborgen problemen in software kunnen grote gevolgen hebben. Paris Avgeriou, Hoogleraar Software Engineering, werkt samen met bedrijven om dergelijke problemen op te sporen, zodat de gevolgen beperkt blijven.
-
04 oktober 2024
Europese COFUND-subsidie over de oorsprong en evolutie van het leven voor 17 promovendi
De EU heeft een grote subsidie toegekend aan een consortium van onderzoekers van de universiteiten van Groningen en Leiden voor onderzoek naar de oorsprong en aard van het leven.
-
02 oktober 2024
Biotech Booster subsidie voor FSE onderzoekers
Prof. dr. Marc van der Maarel en prof. dr. Geert van den Bogaart ontvangen een Biotech Booster subsidie van EUR 200.000 uit het Nationaal Groeifonds Programma.