Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Groningse delegatie met Science LinX naar Dublin

21 januari 2014

Van 9 tot 11 januari was een grote Groningse delegatie op bezoek in Dublin. De delegatie werd aangevoerd door Science LinX, met daarbij de wethouder Economische Zaken en staf van Gemeente Groningen, het Groninger Forum, IBM Groningen, Infoversum, Nacht van Kunst en Wetenschap en het Fablab. In Dublin was er voor de Groningers veel te leren; de Ierse Science Gallery heeft een hecht netwerk met Trinity College Dublin, stad en bedrijven zoals Google en Pfizer, iets wat in Groningen met City of Talent ook gebeurt.

De reis vond plaats in het kader van het Europese project PLACES, Cities of Scientific Culture , waar Science LinX deel van uit maakt. Binnen PLACES werken science centra, universiteiten en steden samen aan wetenschapscommunicatie.

De Groningers deden inspiratie op bij de Science Gallery , waar jaarlijks 300.000 mensen bijzondere tentoonstellingen bezoeken, met thema’s tussen kunst, wetenschap en cultuur. De Science Gallery werkt nauw samen met de universiteit, en laat ook het publiek meedenken over de thema’s van de exposities.

Op het tijdstip van bezoek was de tentoonstelling “Grow your own” te zien, waarin kunstenaars met provocerende opstellingen de grenzen van de synthetische biologie opzochten. Met kaas van menselijke bacteriën (navel, tenen) en een muis met de genen van Elvis Presley werd de bezoeker geprikkeld te denken over de mogelijke toekomstige toepassingen van de synthetische biologie.

In het Traffic Control Center van Dublin.
In het Traffic Control Center van Dublin.

De middag was voor een bezoek aan het Traffic Control Center van de City Council waar in een aantal lezingen projecten over Open Data en Smart Cities de revue passeerden. Dublin heeft met Dublinked één van de meest geavanceerde data-sharing netwerken van Europa, en de toepassingen zijn breed, zoals het plannen van slimme routes door de stad en het opsporen van ongelukken en files. Trinity College en IBM Ireland speelden een grote rol bij dit project, en samen met de Science Gallery maakten ze hier de tentoonstelling “Hack the City” over. Als laatste kreeg de delegatie een kijkje in de Traffic Control Room (zie foto), waar te zien was hoe met vele camera’s al het verkeer in Dublin in de gaten werd gehouden.

Vol goede ideeën keerden de Groningers weer terug. De komende tijd zullen door de partners plannen gesmeed worden om met projecten over innovatie, wetenschap en kunst op bijzondere locaties meer jong talent aan Groningen te binden.

Tekst: Eva Teuling

Laatst gewijzigd:04 september 2018 15:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...