Podcast Groninger Grond
Een verhaal over de grond onder onze voeten. Over natuurverbondenheid en leven in het donker. Wat vertelt onze voedingsbodem ons? Jelte Posthumus duikt er samen met marien bioloog Renske de Jonge in. Beluister de afleveringen van Groninger Grond via Spotify.

In de podcast Groninger Grond volgen we de totstandkoming van het project Sounding Soil, waarbij je letterlijk kunt luisteren naar verschillende soorten grond. Samen met marien bioloog Renske de Jonge, hoofd van Science LinX en curator bij het Werelderfgoedcentrum Waddenzee, luistert podcastmaker Jelte Posthumus naar de Groninger Grond tussen Stad en Wad. Waar is het stil en waar bruist het van het leven?
De Jonge maakt met haar werk (bèta)wetenschap toegankelijk en betrekt een zo breed mogelijke doelgroep bij die wetenschap. Sounding Soil is een wetenschappelijk project langs de Waddenkust waaraan iedereen mee kan doen. Graag zelfs! En omdat Sounding Soil niet alleen een brede doelgroep betrekt bij wetenschap, maar ook bij onze omgeving, volgt GRAS De Jonge op de voet.
Aflevering 1: De Hortus
Voor deze eerste aflevering leggen we ons oor te luister in Haren. Op het kinderfestival in de Hortus Botanicus steken Renske en Jelte samen met de jonge bezoekers de microfoons in de grond en horen... ja, wat eigenlijk?
Aflevering 2: Grasland
Voor deze tweede aflevering reizen Jelte en Renske af naar het eeuwenoude wierdendorp Ezinge. Hier vinden we een bijzonder stuk land, Grasland om precies te zijn. Kunstenaar en doctorandus Koos Buist onderzoekt samen met zijn moeder Joke Buist een paar hectare grasland dat ze hebben teruggekregen van een veeboer. Ze duiken de grond en de geschiedenis in, geven het om hun beurt weer terug aan de natuur en koppelen het stukje aarde aan kunst- en educatieprojecten.
Aflevering 3: Abelstok
Voor deze derde aflevering reizen Jelte en Resnke af naar het sprookjesbos Abelstok, midden op het Hogeland. Abelstok is een verwilderde fruitboomgaard, ergens tussen de dorpen Mensingeweer en Warfhuizen. Hier voel je de natuur en de rijke Groninger geschiedenis tot in je tenen. Samen met leden van de Landschapswerkgroep Abelstok, Bram Verhage van Staatsbosbeheer, Nisa Broek (stagiair wetenschapscommunicatie bij het WEC) en kinderen van Het Hogeland luisteren Jelte en Renske naar de bodem. Wat is natuur en wat is cultuur? Wat vertelt deze plek ons?
Sounding Soil is een van origine Zwitsers project waarbij je middels supergevoelige microfoons naar de aarde kan luisteren. Voor iedereen die weleens heeft gedoken of gesnorkeld, en toen een wereld voor zich open zag gaan: die sensatie lijkt op de gewaarwording van al dat leven onder onze voeten. Er gaat een hele wereld schuil in de donkerte van die aarde. Wat doet dat besef met ons?
Met wetenschappers, boeren, kunstenaars, kinderen en iedereen die we onderweg tegenkomen, luisteren we naar de grond tussen Stad en Wad. Zo krijgen we een beeld van het leven onder de grond. Hoe meer leven, hoe gezonder de grond. En hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen zich bewust worden van die grond! De Groninger grond, in dit geval.
Groninger Grond wordt gemaakt in opdracht van GRAS door Jelte Posthumus samen met Renske de Jonge, hoofd van Science LinX. Het bijbehorende beeld is van Megan de Vos.
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2025 15:12 |