Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students DIY Science Molecula

Moleculenspeurtocht

Maak je eigen chemische speurtocht met Molecula
28 april 2020

Alles wat je om je heen ziet is opgebouwd uit atomen, de kleinste stukjes materie. Wanneer atomen met elkaar verbinden, vormen ze moleculen. Maar atomen en moleculen zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Met de Molecula app kun je dit wel! En niet alleen jij, maar ook je vriend, zus, opa, moeder, broertje, tante... Stuur ze allemaal op een chemische ontdekkingtocht in jouw huis met de Molecula speurtocht.

Moleculen

Je hoeft je thuis niet te vervelen als je een printer en een mobiele telefoon hebt. Download de markers, print ze uit en verspreid ze door je huis. Na het lezen van de beschrijvingen van de verschillende moleculen weet jij natuurlijk heel goed welk molecuul je waar kunt vinden. Leg bijvoorbeeld de capsaïne marker bij de pepermolen neer, plak de cellulose marker op een kamerplant, verstop de water marker bij de gootsteen en de ureum marker... Die krijgt een plaatsje bij het toilet natuurlijk!

Als alle markers een plekje gevonden hebben is het tijd om iemand anders aan het werk te zetten. Laat hen de Molecula app downloaden via Google Play of in de App Store en stuur ze op pad. In de app kunnen zij met hun camera de markers scannen om erachter te komen welke verschillende moleculen je in huis tegenkomt, hoe ze er in 3D uitzien en wat hun eigenschappen zijn.

Alle markers van Molecula
Alle markers van Molecula

Chemische puzzel

Moleculen met verschillende atomen hebben heel verschillende eigenschappen. Het bekendste molecuul is H2O (water). Het bestaat uit 2 waterstof atomen (H2) en een zuurstof atoom (O). Dit molecuul is belangrijk voor mensen om te leven, we hebben het elke dag nodig. Maar als je een extra zuurstof atoom toevoegt, krijg je waterstofperoxide (H2O2). Dit heeft hele andere eigenschappen dan water. Het kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel, en is zeker niet drinkbaar! Ook heeft waterstofperoxide andere kook- en smeltpunten dan water.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:22

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: We zijn alweer over de helft van ons lustrum! Geniet van een paar foto's van het lustrum tot nu toe.

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.