Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Pre University Students DIY Science Molecula

Moleculenspeurtocht

Maak je eigen chemische speurtocht met Molecula
28 april 2020

Alles wat je om je heen ziet is opgebouwd uit atomen, de kleinste stukjes materie. Wanneer atomen met elkaar verbinden, vormen ze moleculen. Maar atomen en moleculen zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Met de Molecula app kun je dit wel! En niet alleen jij, maar ook je vriend, zus, opa, moeder, broertje, tante... Stuur ze allemaal op een chemische ontdekkingtocht in jouw huis met de Molecula speurtocht.

Moleculen

Je hoeft je thuis niet te vervelen als je een printer en een mobiele telefoon hebt. Download de markers, print ze uit en verspreid ze door je huis. Na het lezen van de beschrijvingen van de verschillende moleculen weet jij natuurlijk heel goed welk molecuul je waar kunt vinden. Leg bijvoorbeeld de capsaïne marker bij de pepermolen neer, plak de cellulose marker op een kamerplant, verstop de water marker bij de gootsteen en de ureum marker... Die krijgt een plaatsje bij het toilet natuurlijk!

Als alle markers een plekje gevonden hebben is het tijd om iemand anders aan het werk te zetten. Laat hen de Molecula app downloaden via Google Play of in de App Store en stuur ze op pad. In de app kunnen zij met hun camera de markers scannen om erachter te komen welke verschillende moleculen je in huis tegenkomt, hoe ze er in 3D uitzien en wat hun eigenschappen zijn.

Alle markers van Molecula
Alle markers van Molecula

Chemische puzzel

Moleculen met verschillende atomen hebben heel verschillende eigenschappen. Het bekendste molecuul is H2O (water). Het bestaat uit 2 waterstof atomen (H2) en een zuurstof atoom (O). Dit molecuul is belangrijk voor mensen om te leven, we hebben het elke dag nodig. Maar als je een extra zuurstof atoom toevoegt, krijg je waterstofperoxide (H2O2). Dit heeft hele andere eigenschappen dan water. Het kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel, en is zeker niet drinkbaar! Ook heeft waterstofperoxide andere kook- en smeltpunten dan water.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:22

Meer nieuws

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...