Moleculenspeurtocht
Alles wat je om je heen ziet is opgebouwd uit atomen, de kleinste stukjes materie. Wanneer atomen met elkaar verbinden, vormen ze moleculen. Maar atomen en moleculen zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kan zien. Met de Molecula app kun je dit wel! En niet alleen jij, maar ook je vriend, zus, opa, moeder, broertje, tante... Stuur ze allemaal op een chemische ontdekkingtocht in jouw huis met de Molecula speurtocht.

Je hoeft je thuis niet te vervelen als je een printer en een mobiele telefoon hebt. Download de markers, print ze uit en verspreid ze door je huis. Na het lezen van de beschrijvingen van de verschillende moleculen weet jij natuurlijk heel goed welk molecuul je waar kunt vinden. Leg bijvoorbeeld de capsaïne marker bij de pepermolen neer, plak de cellulose marker op een kamerplant, verstop de water marker bij de gootsteen en de ureum marker... Die krijgt een plaatsje bij het toilet natuurlijk!
Als alle markers een plekje gevonden hebben is het tijd om iemand anders aan het werk te zetten. Laat hen de Molecula app downloaden via Google Play of in de App Store en stuur ze op pad. In de app kunnen zij met hun camera de markers scannen om erachter te komen welke verschillende moleculen je in huis tegenkomt, hoe ze er in 3D uitzien en wat hun eigenschappen zijn.

Chemische puzzel
Moleculen met verschillende atomen hebben heel verschillende eigenschappen. Het bekendste molecuul is H2O (water). Het bestaat uit 2 waterstof atomen (H2) en een zuurstof atoom (O). Dit molecuul is belangrijk voor mensen om te leven, we hebben het elke dag nodig. Maar als je een extra zuurstof atoom toevoegt, krijg je waterstofperoxide (H2O2). Dit heeft hele andere eigenschappen dan water. Het kan worden gebruikt als ontsmettingsmiddel, en is zeker niet drinkbaar! Ook heeft waterstofperoxide andere kook- en smeltpunten dan water.
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:22 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...