Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

Algen kweken

Algen zijn relatief eenvoudige plantachtige organismen die energie produceren met behulp van fotosynthese. Ze gebruiken water en koolstofdioxide om biomassa te vormen. Ze verschillen van ‘gewone’ planten doordat ze geen wortels, stengels en bladeren hebben.

De meeste mensen denken bij algen alleen aan groenige vijvers, groene aanslag op terrastegels, invasies van de giftige blauwalg of kelp en zeewier dat aanspoelt op het strand. Maar algen kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Je kunt ze verwerken tot biodiesel of er natuurlijke kleurstoffen of gezonde vetten uithalen die in cosmetica en voedingsmiddelen gebruikt kunnen worden.

Je kunt op de RUG langskomen om te zien hoe algen gekweekt worden. Je kunt ook algen meekrijgen die je zelf thuis of op school kunt kweken. Daarmee kun je bijvoorbeeld onderzoeken wat de beste groeiomstandigheden zijn. Je kunt bijvoorbeeld de lichtintensiteit, de zuurgraad (pH) of de aanwezige voedingsstoffen variëren. Ook kun je onderzoeken hoe je de opbrengst van olie uit algen kunt verhogen. Een Amerikaanse scholier deed hier onderzoek naar in een laboratorium dat ze onder haar bed bouwde. Ze wist de hoeveelheid olie in algen flink te verhogen met behulp van een pesticide en won daarmee de prestigieuze Intel Science Talent Search in Amerika. Kun je die opbrengst nog hoger maken?

Vul ons formulier in als je algen wil ophalen!

Algen
Algen

Interessante onderzoeksvragen:

  • Hoe worden algen gebruikt in de productie van biodiesel/kleurstoffen/cosmetica?
  • Welke algen zijn het meest geschikt voor de productie van biodiesel/kleurstoffen/cosmetica?
  • Kun je algen zo aanpassen dat ze beter geschikt zijn voor de productie van biodiesel/kleurstoffen/cosmetica?
  • Wat zijn de ideale groeiomstandigheden van algen? Kun je ze sneller laten groeien door licht, pH of aanwezige voedingsstoffen te veranderen? En heeft dit ook invloed op de structuur van de alg?
  • Hoe past een alg zich aan een veranderend milieu aan? Hoe snel gebeurt dat?

Handige literatuur:

Laatst gewijzigd:03 november 2023 14:50
View this page in: English