Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Pre University Students Science support desk

Nieuwe werelden ontdekken!

Als er geen leven op Mars is, waar dan wel?
Als er geen leven op Mars is, waar dan wel?

Is er ander leven in het universum? En zo ja, is dat leven dan te vinden op aardachtige planeten of zou er ook leven kunnen zijn in totaal andere omstandigheden?

Dit zijn grote vragen waarover de wetenschap eigenlijk nog maar heel weinig kan zeggen. Toch wordt er naarstig gezocht naar planeten bij andere sterren en dan met name naar aardachtige planeten. Sterrenkundigen hebben een aantal methodes gevonden waardoor planeten bij andere sterren te vinden zijn. Door verbeterde technologie worden er sinds een aantal jaren steeds meer planeten gevonden!

Maar een planeet is erg klein en zwak vergeleken met een ster. Hoe is het dan mogelijk om van een ster op lichtjaren afstand te ontdekken of hij een of meerdere planeten om zich heen heeft draaien? En als je dan een planeet hebt gevonden hoe weet je dan wat de condities op die planeet zijn? Is er water? Hoe warm is het er? Is het een rotsachtige planeet zoals de aarde of een planeet bestaand uit gas zoals Jupiter?

Moeten we wel zo ver weg kijken voor nieuwe dingen? In ons eigen zonnestelsel ontdekken we ook nog genoeg onbekende objecten. Kometen en asteroïden worden ontdekt doordat ze vanaf de aarde gezien sneller bewegen dan de sterren. Zo kun je een astroïde ontdekken door een aantal foto’s die na elkaar zijn gemaakt te vergelijken en daarop een te vinden object dat is verplaatst.

Om te bepalen of er buitenaards leven is en zo ja, hoeveel, ontwikkelde radioastronoom Frank Drake een formule. Deze formule heet toepasselijk de ‘Drake equation’ en wetenschappers doen erg hun best om alle onbekenden in die formule zo goed mogelijk te weten te komen. Je kunt zelf ook heel goed bedenken wat volgens jou het aantal bewoonde planeten is (en voor een wetenschappelijke waarde moet je natuurlijk ook inschatten hoe groot de fout in jouw waarde is!).

Handige links:

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:47