Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

Nanodeeltjes en moleculaire motor

De nanocar van Ben Feringa [Illustratie: Paul de Vreede]
De nanocar van Ben Feringa [Illustratie: Paul de Vreede]

Prof. dr. Ben Feringa won de Nobelprijs voor de scheikunde. Hij won die prijs voor het maken van moleculaire motors die bestaan uit één molecuul en amper een miljoenste millimeter groot zijn. Feringa werkt met organische moleculen, opgebouwd uit een skelet van vooral koolstof. Dit atoom geeft moleculen veel flexibiliteit.

De moleculaire machines kunnen volgens Feringa nuttig werk gaan verrichten. Zijn eigen motortjes hebben al een piepklein glazen staafje aan het rollen gebracht. ‘Uiteindelijk zou je een slim materiaal kunnen krijgen, waarvan de motortjes de eigenschappen kunnen veranderen. Of robotjes die je injecteert en die in het lichaam zieke cellen opzoeken en daar een geneesmiddel afleveren.

Naast Ben Feringa werken er nog vele ander onderzoekers aan nanotechnologie. Van nano-medicijn tot nano-auto, wetenschappers slagen er steeds beter in om de kracht van kleine deeltjes te benutten. Doordat veel stoffen op de nanoschaal heel andere eigenschappen hebben dan op grote schaal, gaat zo een hele wereld open naar nieuwe toepassingen.

Maar nanodeeltjes komen ook al veel vaker voor in dagelijks gebruik dan men eigenlijk denkt! Wist je dat de antiaanbaklaag van een koekenpan ook nanodeeltjes bevat? En zonnebrandcrème ook?

Bij het nanolab van de RUG kun je zelf nanodeeltjes in zonnebrandcrème onderzoeken met behulp van een elektronenmicroscoop. Er is echter een beperkte plaatsingscapaciteit voor dit onderzoek.

W ebklas nanotechnologie

De webklas natuurkunde gaat over nanotechnologie. Deze vierweekse cursus vormt een mooi opstapje voor je PWS! Kijk hier voor meer informatie.

Handige links

Opmerkingen

Wil je hier meer van weten, neem dan contact op via het Betasteunpunt formulier.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 11:48