Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

Pak de infectie aan!

Organismen die zo klein zijn dat je ze niet met het normale oog kunt zien, worden micro-organismen genoemd. Je hebt microscopen nodig om ze te kunnen waarnemen. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, virussen, schimmels en eencellige eukaryoten.

Op en in je lichaam leven veel micro-organismen. Ze zijn in groten getale aanwezig in je mond, keel darmen en op je genitaliën. De meeste bacteriën zijn te vinden in de dikke darm. Gelukkig richt de meerderheid hiervan geen schade aan. Sommige bacteriën helpen je juist met je spijsvertering of afweer. Maar helaas zijn er ook micro-organismen die mensen ernstig ziek kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de uitbraken van blauwalg, de varkensgriep en recente uitbraken van het Ebolavirus in Afrika. Je kunt antibiotica slikken om een infectie te bestrijden, maar soms worden bacteriën resistent tegen antibiotica. Kijk maar eens in dit filmpje hoe dat werkt.

De afdeling medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar deze micro-organismen. Wetenschappers zoeken naar verschillende methodes om ze te bestrijden. Ze proberen er achter te komen hoe micro-organismen ons ziek maken en hoe bepaalde geneesmiddelen, zoals antibiotica, werken.

Scholieren doen een microbiologie practicum op de RUG
Scholieren doen een microbiologie practicum op de RUG

Interessante onderzoeksvragen

  • Welk type bacteriën leven er in de slijmvliezen van een gezond persoon? Hoe maak je onderscheid tussen de verschillende bacteriën en hoe identificeer je deze?
  • Wat is de reden dat virusuitbraken (zoals Ebola) nog steeds moeizaam in de hand gehouden kunnen worden? Wat zijn de verschillen tussen de specifieke bescherming (inenting) en niet specifieke bescherming (Tamiflu)?
  • Wat zijn de verschillen tussen de huidige soorten antibiotica? Welk type werkt beter tegen bepaalde type bacteriën en waarom?
  • Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een groot probleem in ziekenhuizen. Hoe ontstaat dit type bacteriën? Wat zijn de verschillende resistentiemechanismes tegen antibiotica?

Handige links

Opmerkingen

Wil je hier meer van weten, neem dan contact op via het Betasteunpunt formulier.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:47