Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Kenniscafe: De Toekomst van het Platteland

Wanneer:do 16-05-2024 20:00 - 21:30
Waar:Forum Groningen Nieuwe Markt 1 Groningen
decoratieve afbeelding
De Futuristen en Zef Hemel

Hoe ziet het Groningse platteland er over vijftig jaar uit? Zijn er nieuwe dorpen ontstaan? Staan er windmolens en datacentra zo ver je kunt kijken? Is Groningen een ‘superstad’ geworden? Het landschap om ons heen verandert razendsnel. Het wordt tijd om na te denken over hoe we willen dat het landschap eruit gaat zien, voordat het te laat is. Of is het eigenlijk al te laat? En op welke manier zijn alle belangen: de geschiedenis, de lokale cultuur en de behoeften daarin vertegenwoordigd? Hoe maken we een verbindend nieuw landschap?

In deze speciale editie van het kenniscafé onderzoeken spoken word artiest Cissy Joan, singer-songwriter Isa Zwart, danser Rosie Reith, schrijver Eise Ivo Smit en theatermaker Mariëlla van Apeldoorn samen met planoloog Zef Hemel de toekomst van het platteland. De Futuristen is een theatrale talkshow, waarin theatermakers en wetenschappers de toekomst onderzoeken. Een unieke combinatie van interview en theater, waarin muzikanten en schrijvers de visie van een spraakmakende gast in één dag vertalen naar een voorstelling. Verser kan niet!

Over Zef Hemel 
Als houder van de Bonnema-leerstoel aan de TU Delft en de Universiteit van Groningen buigt planoloog Zef Hemel zich over de potentie van regionale steden en omliggende landschappen. Zijn onderzoeksgebied is de rol van het platteland en dan met name in het Noorden van Nederland met een focus op Friesland en Groningen.

Tickets:

€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Dit is een speciale editie van het Kenniscafé ter ere van het 410-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen. Bekijk hier het volledige lustrum-programma. De Futuristen is voortgekomen uit een samenwerking tussen Studium Generale Utrecht en het NUT. Voor deze ‘On Tour’ editie werkt het NUT samen met Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen .