Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht Diagnostische onderzoeken

Voor kinderen en jongeren

Sonya
Sonya

Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen doen orthopedagogen onderzoek bij kinderen en jongeren die een verblijfsvergunning aanvragen. Misschien ga jij hier ook aan meedoen. De onderzoeker schrijft een verslag over hoe het met jou gaat en wat jij nodig hebt om jezelf goed te ontwikkelen. De advocaat stuurt het rapport naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zodat de IND met jouw belangen rekening kan houden als ze een beslissing nemen over jouw verblijfsvergunning.

De universiteit doet daarnaast ook onderzoek over hoe het met de gevluchte kinderen in Nederland gaat en of de IND of de rechter zich iets aantrekt van wat er in een rapport over kinderen geschreven staat. Wat jij vertelt, is daarvoor ook belangrijk.

1. Voor wie schrijven wij een rapportage?

Wij schrijven een rapportage voor kinderen en jongeren die in Nederland wonen en een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Kinderen die alleen zijn en kinderen die met hun familie zijn gevlucht kunnen meedoen aan het onderzoek.

2. Met wie ga je praten ?

Je gaat praten met twee mensen die veel weten over kinderen en jongeren en hoe je een gesprek gaat voeren zodat jij je op je gemak voelt.

3. Waar gaat het over?

Het gesprek gaat over hoe het met jou gaat, wat je allemaal goed kan, wat je moeilijk vindt, waar je je zorgen over maakt en hoe jij je toekomst ziet. Ook kijken we hoe het voor jou zou zijn als je in Nederland mag blijven of terug zou gaan naar het land waar jij of je ouders vandaan komen. We stellen bijvoorbeeld vragen over hoe een normale dag voor jou eruit ziet, hoe het was in het land waar je vandaan kwam, als je dat nog weet, en hoe het gaat op school.

4. Wat gebeurt er tijdens het gesprek?

In het begin stellen wij ons voor en vertellen we waarom we met je willen praten en hoe het gaat verlopen. Als je met je gezin bent gevlucht, gaat één onderzoeker apart met je ouder(s) praten. De andere onderzoeker praat met jou en met je broers of zussen als je die hebt. We gaan niet alleen praten maar ook opdrachten maken en soms ook spelen, verven of knutselen. Daarna mag je een paar papieren invullen waarop je schrijft hoe het met jou gaat en wat goed voor jou is. Ook vragen we of we mensen mogen bellen die jullie goed kennen, zoals je docent op school.

Milad
Milad

5. Is het erg als ik het antwoord op een vraag niet weet?

Nee, dat is niet erg. Jij mag vertellen wat jij vindt en voelt. Het gaat om jouw verhaal, dus je kunt geen fouten maken. Als je onderwerpen te moeilijk vindt om over te praten, kun je dat ook zeggen natuurlijk.

6. Hoe lang duurt het?

Bij elkaar duurt het ongeveer drie uur. Soms duurt het iets langer, soms iets korter.

7. Wie zijn er bij het gesprek?

Als je ouders, broers en zussen in Nederland wonen dan zijn ze erbij. Er zijn twee onderzoekers van de universiteit bij. Als jij of je ouders nog niet goed Nederlands spreken is er ook een tolk bij.

8. Waar is het gesprek?

Het kan bij jou thuis zijn, dan komen wij naar je toe. Vaak is het gesprek op de Rijksuniversiteit Groningen. Dat overleggen we met jou, je ouders of met de advocaat.

9. Wie kan mij aanmelden om een rapportage te laten maken?

Je advocaat kan je aanmelden op onze website. Als je een voogd hebt, kan hij of zij je ook aanmelden. De advocaat kan jou alleen aanmelden als jij en je ouders of voogd daar toestemming voor geven.

10. Wat gebeurt er met de informatie uit het gesprek?

We schrijven een verslag en dat noemen we een rapportage. Daarin staat hoe het met jou en je familie – als zij ook in Nederland zijn - gaat en hoe het zal gaan als je in Nederland blijft of moet terugkeren naar het land waar jij of je ouders geboren zijn. De advocaat stuurt het verslag dan naar de IND zodat die beter weten wat voor jou belangrijk is.

11. Gebeurt er verder nog iets met de informatie van het gesprek?

Op de universiteit wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wij willen graag jouw informatie gebruiken om meer te weten te komen over hoe het met vluchtelingenkinderen in Nederland gaat. Jouw informatie wordt anoniem verwerkt. Dit betekent dat niemand weet dat het over jou gaat.

12. Welke organisaties zijn er nog meer voor vluchtelingenkinderen?

Laatst gewijzigd:16 april 2024 10:00
View this page in: English