Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP Pharmaceutical Biology PhytoSana

PhytoSana in de media

Artikel over opening De Kruidhof

De Kruidhof en IJstijdenmuseum krachtig van start!

april 07, 2014

Op vrijdag 4 april is het seizoen van botanische tuin van Fryslân De Kruidhof en het IJstijdenmuseum kruidig gestart. Het thema van De Kruidhof is dit jaar ‘krachtig met kruiden’ en alle evenementen ademen dit seizoen dan ook kruiden uit. Het IJstijdenmuseum komt dit jaar met een prachtige GPS route door het gebied en zet nog meer in op educatie.

Krachtig met kruiden

Directeur van De Kruidhof Jan Willem Zwart startte met een filmpje over de toekomst van De Kruidhof. In 2013 is een onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden van De Kruidhof als netwerkorganisatie en kenniscentrum voor de Noardlike Fryske Wâlden. De uitkomsten daarvan worden dit jaar verder uitgewerkt. Hoogleraar Wim Quax van de Rijksuniversiteit Groningen gaf een lezing over het grensoverschrijdende project Phytosana waaraan De Kruidhof de komende jaren deelneemt. Binnen het project worden met kruiden voedingsmiddelen, cosmetica en geneesmiddelen ontwikkeld gericht op gezond ouder worden. Zo kweekt De Kruidhof onder meer fluitenkruid waarbij men probeert een stof uit te halen dat kan worden gebruikt bij de strijd tegen diverse vormen van kanker.

Beleving van de IJstijd toen en nu

Voorzitter Rob de Vink van het IJstijdenmuseum ging in op de educatieve functie die het museum nog meer krijgt dan voorheen. Na de verbouwing in 2013 zijn er interactieve mogelijkheden voor jong en oud om Nederland en de directe omgeving van Buitenpost te herleven in de IJstijd. Ook wordt er dit jaar voor het eerst een GPS fietsroute met IPads georganiseerd die start bij het museum en mensen meeneemt de omgeving in. Vervolgens gaf microbioloog Dave Rensman een inspirerende lezing over hoe mensen weer in harmonie met de omgeving kunnen leven, waarbij de oerboer als voorbeeld werd genomen. De boodschap was dat we op het gebied van voeding, landbouw en leefstijl een voorbeeld kunnen nemen aan de oerboeren.

Kruiden in de hoofdrol

Suzan Bosch, de nieuwe wâlddichter van Achtkarspelen droeg vervolgens midden tussen de geneeskruiden het gedicht Krêft (Kracht) voor dat zij voor De Kruidhof schreef. Daarna werd de burger met verse kruiden uit de tuinen gelanceerd door Jouke Oostenbrug van AJ Catering & Meer die het tuincafé op het terrein uitbaat. Dit jaar barst de menukaart van de verse kruiden uit eigen tuin. Er werd getoast op een kruidig seizoen met een verse kruidensmoothie. De recepten van de burger en de smoothie kregen de gasten na afloop mee vergezeld door een potje knoflookgras uit eigen kwekerij.

Filmpje over toekomst De Kruidhof:
http://vimeo.com/78712204
RTV Noord, nieuwsuitzending 26 maart 2013:
http://www.rtvnoord.nl/gemist/videogemist.asp?v=23060&size=groot
Hanzemagazine:
http://www.hanzemag.nl/hanzemag-journaal-14/
Volkskrant 26 maart 2013:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3415488/2013/03/26/Fluitenkruid-als-medicijn-tegen-kanker.dhtml

Plantaardigheden.nl
http://www.plantaardigheden.nl/nieuws/phytosana/phytosana.htm

Laatst gewijzigd:04 februari 2020 12:52