Brandstof en medicijnen uit tropisch onkruid.
De aardolie als energiebron en grondstof voor de chemische industrie raakt op. Overal wordt gezocht naar alternatieven. Palmolie is zo'n alternatief, maar palmolie is omstreden, omdat voor de verbouw veel tropisch regenwoud verdwijnt. Bovendien is palmolie een levensmiddel en door onze behoefte aan brandstof stijgen de voedselprijzen in de derde wereld. Maar er is een alternatief, de Indonesische jatrophanoot. Deze noot is giftig, dus ongeschikt als voedsel en groeit ook op arme grond in de tropen. Er hoeft dus geen tropisch regenwoud voor te sneuvelen.
De Groningse hoogleraar chemische technologie Erik Heeres leidt een projectteam dat vanuit verschillende disciplines onderzoek doet naar de jatrophanoot. Zowel chemici als farmaceuten werken mee aan het onderzoek.
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2014 12:01 |
Meer nieuws
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...