Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Research Pediatrics
University Medical Center Groningen

Vier consortia aan de slag binnen Complexity in Health & Nutrition

27 June 2017

Op 8 juni heeft het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuur- wetenschappen vier aanvragen toegekend binnen het onderzoeksprogramma Complexity in Health & Nutrition. Barbara Bakker, Theo de Kok, Natal van Riel en Jacco Wallinga gaan aan de slag met hun onderzoeksprojecten naar de werking van complexe systemen op het gebied van gezondheid en voeding.

In totaal zijn er binnen het programma 15 vooraanmeldingen ingediend, waarna uiteindelijk 7 volledige aanvragen volgden. Het budget voor dit programma is een miljoen euro (M€ 1,0) en is beschikbaar gesteld door het voormalig NWO-gebied Exacte Wetenschappen. 1 van de toegekende onderzoeksprojecten is:

Multiscale modelling of state transitions in the host-microbiome-brain network
Prof. dr.
B.M. (Barbara) Bakker – UMCG

Een vezelrijk dieet beschermt mensen tegen obesitas en de gevolgen ervan. Darmbacteriën zetten voedingsvezels om in azijnzuur, propionzuur en boterzuur, stoffen die een gezonde vetverbranding bevorderen. De onderzoekers willen met computermodellen inzicht krijgen in het onderliggende mechanisme en bijdragen aan een doeltreffender toepassing van prebiotica (vezels) en probiotica (bacteriepreparaten).

Last modified:29 June 2017 07.29 a.m.

More news