
Vidi- Beurs: Maaike Oosterveer:"Suiker: een kickstart voor kanker"
NWO heeft aan 4 UMCG'ers een VIDI- beurs toegekend. Het zijn Iris Jonkers en Sasha Zhernakova van de afdeling Genetica, Judith Paridaen van ERIBA en Maaike Oosterveer van Kindergeneeskunde. Aan een VIDI-beurs is een bedrag van €800.000,- verbonden.
Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. Een Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen.
Het onderzoek van Maaike Oosterveer:
"Suiker: een kickstart voor kanker"
Stofwisselingsziekten kunnen kanker veroorzaken. De onderzoekers hebben ontdekt dat een ontregelde suikerstofwisseling de celdeling verstoort, waardoor het risico op kanker sterk toeneemt. In dit onderzoek bestuderen ze hoe de verstoorde celdeling ontstaat en op welke manier dit proces kan worden hersteld zodat kanker voorkomen wordt.
Sugar: a jumpstart for cancer
Dr.ir. M.H. (Maaike) Oosterveer (v), UMCG, Nutrition/ Physiology
Metabolic diseases can cause cancer. The researchers have found that high sugar levels can disturb cell division. In this project they will establish how cell division can go wrong when sugar accumulates, and how the normal process can be restored to prevent cancer development.
- NWO Vidi-beurs 2016
- RTV Noord : Vier UMCG'ers ontvangen tonnen voor onderzoek
- Dagblad van het Noorden: UMCG'ers krijgen tonnnen voor onderzoek
- UMCG nieuwsbericht: VIDI-beurs van NWO voor 4 UMCG'ers
Laatst gewijzigd: | 14 december 2017 07:44 |
Meer nieuws
-
13 oktober 2023
Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie
Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.